Jste Žid, naložila soudnímu znalci mladá dělnice. A Vandas mu ještě přidal

10.01.2012 11:30

AKTUALIZOVÁNO Jak z doby nacistického Německa třicátých let zní námitka z podjatosti pro údajný židovský původ soudního znalce. Vytasil se s ní obhájce členky DSSS Lucie Šlégrové, kterou obžaloba viní z propagace nacismu a antisemitismu. Za nestranného a objektivního soudního znalce nepovažuje Michala Mazela ani šéf DSSS Tomáš Vandas, který ale argumentuje jeho vazbami na ministerstvo vnitra.

Jste Žid, naložila soudnímu znalci mladá dělnice. A Vandas mu ještě přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členka Dělnické mládeže Lucie Šlégrová na demonstraci

Soudní znalec Michal Mazel vyhodnotil pro mostecký okresní soud výroky členky Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucie Šlégrové jako propagaci nacismu a antisemitismu. Měla se jí dopustit v řeči na pietní demonstraci v litvínovském Janově 17. listopadu 2010. Na oplátku si od obhajoby vysloužil žádost o své vyloučení z případu. Jedním z důvodů má být i jeho židovský původ.

„Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá citlivě otázku šoa, tedy holokaustu, a německého nacionálního socialismu, a jako řada dalších soukmenovců má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí, která může přerůstat až v nepatřičnou vztahovačnost na jakékoli náznaky v tomto směru,“ citují Lidové noviny vyjádření Petra Kočího, právního zástupce Šlégrové.

Námitku na podjatost kvůli původu už jiný soudce zamítl

Podle místopředsedkyně mosteckého soudu Bohumily Huňáčkové, která má případ na starosti, bude jasno během tohoto týdne, ale původ člověka podle ní nebrání tomu, aby mohl vykonávat práci znalce. V podobné situaci už se ocitl její kolega z mosteckého soudu Pavel Plch, u něhož nefiguroval Mazel jako znalec, ale jako konzultant. „Obhajoba rovněž upozornila na jeho židovský původ s tím, že by mohl být zaujatý. Odmítl jsem to,“ uvedl Plch pro LN.

Podávat námitku na podjatost Michala Mazela se stalo už takřka pravidlem. „Vystupuje prakticky ve všech kauzách zaměřených vůči vedení naší strany. Vypracovává posudky, že prý je nošení symbolů Dělnické strany na čepici, šále apod. závadné, takže soudy se opírají o jeho posudky, které vlastně posudky nejsou, takže vůči této osobě já mám plno výhrad,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda DSSS Tomáš Vandas.

Znalec byl na vnitru šéfem odboru bezpečnostní politiky

To, že ho nepovažuje za nestranného a objektivního soudního znalce, však neodůvodňuje údajným židovským původem. „Je to člověk, který pracoval na ministerstvu vnitra jako ředitel odboru bezpečnostní politiky. Dále působil jako kandidát v parlamentních volbách za TOP 09 a mimochodem byl také v komisi bývalého ministra vnitra Johna, která vybírala policejního prezidenta,“ vypočítává Vandas, proč si myslí, že v žádném případě nejde o nezávislého soudního znalce.

Předseda DSSS nechce komentovat odůvodnění námitky židovským původem, protože je věcí každého advokáta a klienta, jakou strategii zvolí. Jemu vadí na znalci něco jiného. „Jeho posudky mají pouze sloužit k tomu, že jsou odsuzováni nevinní lidé. Takže já si myslím, že bude určitě v budoucnu předmětem šetření, jakým způsobem pracoval na zakázku, jakým způsobem pomáhal k odsuzování lidí, kteří se ničeho nedopustili,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Vandas.

Rychetský by obhájce doživotně vyškrtl ze seznamu advokátů

Jednoznačně odmítavý postoj k podané námitce proti podjatosti má předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jenž se také velice razantně vyjádřil na adresu obhájce Šlégrové. „Být předsedou advokátní komory, tak bych takového advokáta doživotně vyškrtl ze seznamu advokátů,“ prohlásil Rychetský rozhořčeně.

„Pan Rychetský to zcela jistě myslel tak, že by dal podnět k tomu, aby bylo vedeno kárné řízení a v něm se na advokáta pohlíželo velmi přísně. V podobných případech se může podat podnět k přešetření nezávislým kontrolním orgánem, tedy kontrolní radou. A  ten může přijít buď zvenčí, ale může ho také podat tajemník České advokátní komory,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Iva Chaloupková, vedoucí odboru vnějších vztahů ČAK.

Na advokáta se sesypali sami kolegové

„Pokud jsou při šetření kontrolní radou zjištěny indicie, že advokát pochybil a nějak porušil zákon o advokacii nebo další stavovské předpisy, tak předseda kontrolní rady podává kárnou žalobu. Tak se zahájí kárné řízení, v němž je nejpřísnějším trestem vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ dodává Chaloupková, podle níž jde z morálního hlediska o naprosto odsouzeníhodnou záležitost, ale z profesního hlediska je to složitější. Je totiž třeba vzít v úvahu to, že se advokát má řídit pokyny svého klienta.

„Představenstvo České advokátní komory, které zasedá příští týden, se touto záležitostí bude zabývat. Už jsme zaznamenali celou řadu negativních vyjádření samotných advokátů, kteří nás informují, že budou sami podávat na kolegu podnět k tomu, aby celou věc přešetřil nezávislý kontrolní orgán, nebo aby bylo zahájeno kárné řízení proti dotyčnému,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Chaloupková.

Prezidentův poradce podání námitky chápe

S námitkou naopak souhlasí právník Pavel Hasenkopf, poradce prezidenta Václava Klause, protože podle něj musí být soudní znalec stejně nezávislý jako soudce. „Pan Mazel se zabývá jen těmito typy kauz. Z toho, co jsem slyšel, ho považuji za politického aktivistu. A ten znalcem být nemá. Jste z židovské rodiny a celé příbuzenstvo skončilo v koncentráku. A pak máte posuzovat kauzy, v nichž jde o verbální nacistické trestné činy, jako znalec ...“ poukázal Hasenkopf v rozhovoru pro LN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…