Jste zaneprázdnění a máte sedavou práci? Pozor na zdravotní rizika

26.08.2015 0:00

V dnešní moderní a přetechnizované době je naprosto běžné, že většinu pracovní doby trávíme za počítačem, odkud řešíme dílčí úkoly a vyřizujeme e-maily.

Jste zaneprázdnění a máte sedavou práci? Pozor na zdravotní rizika
Foto: dodavatel TZ
Popisek: kancelář

Mnohdy se počet hodin prosezených za monitorem vyšplhá až k deseti i více hodinám denně, což je alarmující zejména pro naše zdraví. Jak se udržet v kondici i přes hektické životní tempo?

Zůstat fit a těšit se pevnému zdraví navzdory plnému pracovnímu a rodinnému nasazení není snadné. Zapojíte-li však trochu dobré vůle a do svého života zavedete správné návyky, můžete tak efektivně předejít celé řadě degenerativních změn organismu. Právě ty představují v dnešní době plné stresu, shonu a nepohybu závažný problém. Vlivem špatného sezení a nedostatečného pohybu trpí lidé se sedavým zaměstnáním bolestí krční páteře, zad, hlavy a svalů horních končetin, syndromem karpálního tunelu a jinými zdravotními komplikacemi.

Špatné návyky při práci u počítače

Nevhodným používáním myši a klávesnice vznikají problémy plynoucí z přetěžování při ohýbání zápěstí a prstů. Svaly předloktí a rukou se při práci u počítače neustále napínají a vazivová tkáň v této oblasti je přetěžována. V důsledku to může vést k takovým chorobám, jako jsou např. záněty šlach na rukou nebo syndrom karpálního tunelu. Uvedená onemocnění vznikají neustálým tlakem na nervy procházející zápěstím a projevují se sníženou pohyblivostí, brněním, ztuhlostí a částečnou necitlivostí. Nezačnete-li je řešit, mohou vést k trvalému poškození nervů.

Jak tedy této hrozbě předcházet? V první řadě si pořiďte ergonomicky tvarovanou myš, klávesnici a podložku. Dále je nutné hlídat si správnou polohu těla při práci – výšku židle nastavte tak, aby byly lokty volně položené na stole v pravém úhlu. Hlídejte si, aby byla obě zápěstí narovnána a nespočívala na podložce k myši. Čas od času proveďte jednoduchý cvik na protažení, kterým si ulevíte od strnulé pozice.

Pokud si nevíte rady s tím, jaké cviky provádět a jak, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR připravila pro své pojištěnce propracovaný celoroční program cvičení pro zaměstnané. Obsahuje rady a návody, jak se v práci protáhnout a předejít obtížím. Naučí vás minimalizovat hrozící problémy a s jeho pomocí snížíte pocit únavy, lépe prokrvíte končetiny, snížíte deformaci páteře a zlepšíte si soustředěnost, a tím i pracovní nasazení a produktivitu.

Nezdravé sezení na židli

Bolavá záda se už oficiálně řadí mezi civilizační choroby, s kterými se dnešní člověk potýká nejčastěji. Výběrem ergonomicky konstruované, funkční a zdravotně nezávadné židle to ale nekončí. Výšku sedadla upravte tak, aby byly paže volně položené na stole a svíraly v lokti pravý úhel. Zlaté pravidlo pravého úhlu platí v neposlední řadě i pro páteř, sedět byste měli tudíž rovně a nehrbit se. Dlouhodobým sezením ve strnulé a pro tělo nepřirozené pozici se totiž postupně začínáme ohýbat v zádech, ramena stočíme směrem dovnitř, povolíme břicho a hlavu nedržíme rovně v úrovni, v jakém bychom měli. Důsledkem pak bývají urputné a vleklé bolesti zad, jejichž léčba může být náročným během na dlouho trať s nejistým výsledkem.

Suché oči

Intenzivní, dlouhotrvající hledění do jednoho bodu představuje enormní zátěž také pro oči. To očím neprospívá a reagují na to slzením či pálením. Pravidelně mrkejte – právě mrkání totiž pomáhá udržovat přirozenou vlhkost oka a zbavovat jeho povrch usazených nečistot. Cvičte oči tím, že jim od upřeného sledování jednoho místa ulevíte pauzami. Zadívejte se například ven z okna a zaostřete na vzdálenější předměty. Šetřit zrak pomáhají také kvalitní LCD monitory s širokou úhlopříčkou, proto se vyplatí zajímat se o kvalitu technického vybavení pro práci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …