Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic

17.06.2011 20:51

Zástupci levice jsou znepokojeni rozporným názorem policistů a městské státní zástupkyně v kauze Drobil. Tu museli elitní detektivové z Útvaru pro odhalování korupce (ÚOKFK) a finanční kriminality v pátek odložit. Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má tato země co dělat s tzv. justiční mafií.

Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic

Rozkol mezi policií a státním zastupitelstvím, na české poměry dosud nevídaná věc. Městské státní zastupitelství v Praze tvrdí, že policisté s příkazem zastavit vyšetřování v kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) souhlasí, lidé z ÚOKFK tvrdí opak. A nejen oni, stejného názoru je policejní prezident Petr Lessy.

Na to, zda existuje důvodné podezření že Drobil šéfa Státního fondu životního prostředí zkoušel uplatit, mají policisté zcela odlišný právní názor než dozorující státní zástupkyně. Jejímu rozhodnutí se však musí podřídit, nebo jej mohou napadnout.

Čtěte také:
Libor Michálek rozhořčeně: Tohle není právní stát. Nevzdám to
Lessy zuří: Chtěli jsme vydání Drobila. Prokuratura nám to zatrhla
Bublan: Pane ministře Pospíšile, kdo na kom „klečí" v kauze Drobil?

Zaorálek: Každý den máme informace o "nezávislosti" justice

Opoziční politici z řad ČSSD jsou čerstvými informacemi protikorupční policie zaskočeni. "Jde o přilévání oleje do ohně podezření, která se v současné době vrší okolo fungování justice a státních zastupitelství. Máme zřejmě co dělat s justiční mafií. Každý týden dostáváme informace, které zpochybňují nezávislost toho fungování. Chtěl bych připomenout verdikt městského soudu kolem pořádání stávky v pondělí. V Praze konkrétně jsou ty pochyby největší," varuje místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Vše ke Kauze Drobil

V tuto chvíli prý sociální demokraté řeší fungování Vrchního státního zastupitelství v kauzách, týkajících se politiků, a je tu podezření na justiční mafii. O způsobu, jakým se zacházelo s Drobilovou kauzou na Vrchním státním zastupitelství, prý mají dosti podrobné informace.

Veseckou jsme alespoň mohli vyslechnout

"Je to naprosto nedořešené. A mě mrzí, že když jsme tento týden navrhli projednávání těch postupů na Ústavně právním výboru sněmovny, tak to koalice smetla ze stolu, což je neomluvitelné. Chtěli jsme jen pozvat vrchního i nejvyššího státního zástupce a zabývat se všemi těmi podezřeními, které dnes existují okolo fungování státního zastupitelství v Praze. Když jsme chtěli na ÚPV vyslechnout paní Veseckou ve věci tzv. čunkiády, tak jsme tu možnost dostali, teď ne," krčí rameny místopředseda sněmovny. To vše spolu s pátečním vyjádřením šéfa protikorupční policie prý vrší další pochybnosti o nezávislosti justice.

Drobil: Michálek kolem sebe plive. Za údajnou korupci může sám
Kauza Drobil nebo kauza Michálek? Víme, jak to tenkrát bylo
Michálek "prásknul" Česko v Bruselu

"My samozřejmě hledáme všechny způsoby, jak to na jednání sněmovny dostat. Jsou ale omezené kvůli síle vládní koalice," naznačuje bezradnost opozice v této věci. Sociální demokraté ale mají určitou naději. Je otázkou, jak se k celé kauze postaví Věci Veřejné. Jejich lídr Radek John označil spor mezi policisty a justicí za velmi špatnou zprávu.

Poslanci branně-bezpečnostního výboru prý mají svázané ruce

Policie ještě má možnost podat k tomu rozklad a odvolat se k vyššímu stupni státního zastupitelství. "Smiřovat se s tím snad hned nebudou. Obecně případ Drobil vnímám jako politikum, určitě tam došlo k nějakému ovlivnění. Politická kauza je politicky ovlivňovaná, bohužel. Výbor pro obranu a bezpečnost nemá možnost s tím něco dělat. I kdybychom pana ředitele Martince (šéf ÚOKFK, poz.red.) pozvali na jednání, on nám k tomu těžko může něco říci, právě proto, že se dá očekávat rozklad rozhodnutí a jde tak o živý případ," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý ministr vnitra a šéf sněmovního braně- bezpečnostního výboru František Bublan.

Co říká ředitel Martinec, je poslanci Vidímovi "šumák"

Jeho kolega z výboru, poslanec ODS Jan Vidím ale verdikt státní zástupkyně logicky hájí. "Státní zástupce je ten, kdo ve věci rozhoduje. Do toho policie nemůže nijak zasahovat. Mohou k tomu podat rozpor, ten zřejmě přijde. V žádném případě ale není relevantní názor ředitele UOKFK, on není tím, kdo případ zpracoval," reagoval Vidím s poznámkou, že kauza může vyvolat pochybnosti o fungování Městského státního zastupitelství. "Samozřejmě, pokud chce někdo Pavla Drobila vidět na popravišti, pak tím rozhodně argumentovat bude," řekl ParlamentnímListům.cz.

Otázkou je, zda takovým člověkem může být například policejní prezident Petr Lessy. Jeho výrok pro Lidové noviny ale hovoří jasně. "Byli jsme připraveni žádat o vydání exministra Drobila k trestnímu stíhání. Je pro mě nepřijatelné, když žalobci nyní tvrdí, že jsme se s jejich názorem ztotožnili. Pouze jsme se museli přizpůsobit," řekl šéf policie v rozhovoru pro Lidové noviny.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…