K lidu čelem: Podívali jsme se, jak pracuje mladý poslanec

06.01.2012 10:24

REPORTÁŽ Jeden z nejmladších poslanců za ČSSD, pětadvacetiletý Adam Rykala, má jako jeden z mála uvedené na internetu návštěvní hodiny své poslanecké kanceláře. Kromě tradičního pondělí jej lidé mohou se svými problémy vyhledat také v dalších dnech mimo pátek. ParlamentniListy.cz to zkusily v pondělí odpoledne. V kanceláři, kterou opravdu netřeba dlouho hledat, protože její nápis v prvním patře nákupního střediska v Ostravě-Zábřehu je obrovský, byla ovšem jenom asistentka Helena Frgalová.

K lidu čelem: Podívali jsme se, jak pracuje mladý poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ČSSD Adam Rykala

„Teď právě odešel s panem náměstkem primátora města Ostravy Alešem Boháčem, je to opravdu jen několik málo minut,“ řekla asistentka a ihned vytočila mobilní číslo poslance. Prý do 15 minut je zpět a nabídla návštěvě kávu. „Pan poslanec nepatří k těm, které ve své kanceláři nechytnete. Opravdu ne. Když za ním přišel pan náměstek, zjišťoval, zda má nějakou domluvenou návštěvu, až potom se rozhodl jít něco řešit do terénu. Ale s tím, že se ještě vrátí, a nechal si tady všechny věci. Vidíte má je rozloženy u počítače,“ mávla rukou k pracovnímu stolu asistentka.


Přepadovka redakce poslanci Rykalovi nevadila


Podle jejich slov je poslanec i přes svůj mladinký věk velmi zodpovědný člověk. Politiku dělá už od svých 18 let, kdy se dostal do ostravského zastupitelstva a prý ji dělá opravdu naplno. Asistentka Frgalová by podle svých vlastních slov mohla být poslancovou babičkou a proto mu občas přispěje radou zkušené ženy. „Ale on to vůbec nepotřebuje, ke svým voličům se chová velmi pěkně a odpovědně,“ řekla Frgalová. Pro poslance Rykalu pracuje od září loňského roku, kdy vystřídala mladšího asistenta. „V pondělí ale i v jiné dny chodí za panem poslancem opravdu hodně lidí. Pokud má jednání v Praze, objednáváme zájemce na určitou hodinu, tak aby se jim mohl naplno věnovat. Přicházejí ve všech věcech, ať jsou to komunikace, zdravotnictví, školství a podobné problémy,“ říká Frgalová. Vtom už se otevírají dveře a vstupuje poslanec Rykala i s náměstkem primátora. Podle jeho slov mu přepadovka ParlamentnichListů.cz nevadí.


Pro některé lidi jsem jakýmsi ombudsmanem


Poslanec Rykala tvrdí, že chodí za ním zhruba tři skupiny lidí. „Jednak tady máme každý druhý čtvrtek v měsíci bezplatnou právní poradnu, o kterou je opravdu velký zájem. Předpokládám, že v letošním roce to bude ještě horší. Lidé se chodí poradit s právníkem kvůli dluhům, kvůli rozvodům, kvůli exekucím, které jsou na ně uvaleny. Druhý okruh lidí za mnou chodí kvůli mé poslanecké práci. To znamená, že mne zásobují různými podněty. Buďto najdou chyby v zákonech, anebo je zajímá, co se zrovna projednává. A pro třetí skupinu občanů jsem jakýsi obecní ombudsman, protože chodí s problémy, které nevyřeší na úřadech,“ říká poslanec Rykala. Do bezplatné právní poradny přicházejí podle jeho slov spíše mladé rodiny s dětmi. Starší lidé se zajímají spíše o poslaneckou práci.


Můj nízký věk voliče neodrazuje


Nepřekáží někdy lidem příliš nízký věk poslance, zeptaly se ParlamentniListy.cz. „Naopak. Vidí, že se snažím pro občany pracovat. Sledují moji práci, mají více času sledovat také to, co dělám v Poslanecké sněmovně. Když se podíváte na internetové stránky sněmovny, můžete srovnat mé vystupování s kolegy staršími i s bývalými poslanci, kteří už nebyli zvoleni. Myslím si, vystupuji mnohem častěji než někteří starší kolegové. A jestli to někoho odrazuje? Myslím si, že ne. Snažím se s každým popovídat o jeho problémech.  A pokud se stane, že něco nevím, protože nemůžu znát všechny problémy v oblasti lidského života, tak si zjistím informace od kolegů, a domluvím schůzku s daným člověkem o dva týdny později a zjistím mu vše, co potřebuje,“ říká pro ParlamentniListy.cz poslanec Rykala.


Někdo platí studie, já právní poradnu pro občany


On sám nemá právní vzdělání, proto si na bezplatnou poradnu každý druhý čtvrtek v měsíci najímá profesionála. "Platím to v rámci expertného, které máme. Někteří kolegové poslanci to využijí pro své studie a já to využívám proto, abych mohl zaplatit právní poradnu pro občany. Koná se jednou za dva týdny od 13 do 17 hodin. Na tyto poradny nejezdí jenom občané Ostravy, ale byli tady i lidé ze Vsetína, z Bruntálu a z dalších měst a obcí,“ uvádí Rykala.


Jako poslanec mohu komunikovat s ministry přímo


Na poslanecké práci se mu libí to, že může kompetentním ihned předat svůj názor: „Když jsem ještě nebyl poslancem, tak jsem některé věci kritizoval ale jenom v úzké komunitě lidí, se kterými se setkávám. A jako opoziční poslanec mám možnost říct svůj názor, nebo stanovisko voličů, které zastupuji, přímo. Málokterý občan se dostane k premiérovi, málokterý občan se dostane k ministrům a má tu možnost přicházet se svými názory a přenášet názory občanů, které bohužel ne vždy jsou od vládnoucích politiků vyslyšeny.“


Všechno trvá příliš dlouho


Poslanecká práce má však i stinné stránky. „Bohužel všechno strašně dlouho trvá. Já jsem byl vždy zvyklý pracovat tak, abych ihned viděl výsledky. Ovšem po příchodu do Poslanecké sněmovny jsem přišel na to, že než se začne nějaký zákon vůbec projednávat, než ho dostaneme na stůl, trvá to i půl roku a dokonce více než rok, než je schválen. Je to příliš pomalé," uzavírá pro ParlamentniListy.cz mladý sociálně demokratický poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …