KSČM patří do parlamentu, míní Dolejš. Falešné hrdinství kůlu v plotě je na nic

15.01.2012 8:28

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) odpověděl na dotaz jednoho ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zdůraznil, že KSČM podle jeho názoru patří do parlamentu a vymezil se vůči těm stranickým kolegům, kteří volají po návratu k revolučním ideálům KSČM či stalinismu. Přesně to načnuli komunisté na Praze, když předsedu strany Vojtěcha Filipa označili za revizionistu a obviňovali spolustraníky, že podlehli maloměšťáctví a parlamentarismu.

KSČM patří do parlamentu, míní Dolejš. Falešné hrdinství kůlu v plotě je na nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) odpověděl na dotaz jednoho z našich čtenářů vystupujícího pod přezdívkou Q777. Ten chtěl slyšet, jak zákonodárce hodnotí výroky své stranické kolegyně Marty Semelové a jí podobných komunistů, kteří bývají označováni za stalinisty. Tito konzervativně ladění představitelé KSČM dokonce tvrdí, že strana podlehla maloměšťáctví a parlamentarismu. Vytratil se z ní revoluční duch.

Názorová pluralita do KSČM patří, ale stalinismus ne

Poslanec má za to, že názorová pluralita je v komunistické straně běžná, proto ani on nemusí souhlasit s některými názory svých spolustraníků. Zdůrazňuje ale, že od kritické programové distance vůči stalinismu a mocenskému selhání  minulosti nelze ustupovat. Navíc dodává, že zhodnocení přehmatů minulé doby je na místě, ale ještě více je třeba hledět do budoucnosti a nabízet reálná řešení problémů dneška. A problémy dneška může KSČM reálně řešit pouze na půdě parlamentu, kde hledá podporu pro své návrhy.

„To, že naše programové cíle prosazujeme v rámci pluralitní demokracie, je jasné - od schopnosti mít  spojence v parlamentu i mimo něj tedy rovněž nelze ustupovat -  falešné hrdinství kůlu v plotě je na nic.  To nevylučuje kritiku těch potenciálních spojenců, ale tolerantně, s respektem k jinému názoru, tak aby nešla na úkor možné dohody.  Ani my ani oni přeci nemohou mít patent na rozum,“ domnívá se Dolejš.

S tím souvisí ještě jedna otázka, na kterou zákonodárce odpověděl, zda by se kupříkladu Semelová mohla stát předsedkyní strany. Podle Dolejšova názoru by se předsedou měl stát někdo, kdo hledí do budoucnosti a kdo se nezatěžuje válkami minulosti. Obratem však dodává, že jde pouze o jeho názor a konečné slov závisí na rozhodnutí delegátů stranického sjezdu. 

Z EU bychom nevystoupili

Jedním z takových aktuálních problémů jistě je otázka evropské integrace. Kvůli dluhové krizi EU je to otázka dosti ožehavá. Dolejš čtenáři píše, že coby moderní strana je KSČM proevropsky orientovaná a plně respektuje výsledky referenda o vstupu do unie z roku 2004. Přesto je na místě poukazovat na problémy, kterým EU čelí.  

„KSČM je strana prointegrační (dokonce respektuje výsledek referenda o vstupu ČR do EU) - od proevropské orientace  tedy nelze ustupovat někam k omezeně nacionálním pozicím, otázkou ovšem je jaké pozitivní alternativy navrhujeme, když vzniká problém s rozpornými návrhy  (např. Lisabonská smlouva, rozpočtová unie atp.). Je to hodně těžký úkol, zatížený někdy iracionálními obavami lidí a navíc takové alternativy musí mít i širší mezinárodní podporu,“ píše poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …