Kabinet projednával otázku vzniku tajemníka pro EU. Opět bez TOP 09

25.08.2011 20:04

Vláda ve středu projednávala otázku vzniku funkce státního tajemníka pro Evropskou unii, zjistila ČTK. Téma přitom před několika měsíci skončilo u ledu, neboť vznik zvláštního tajemníka pro evropské záležitosti odmítal ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministři jeho strany nyní už po druhé nepřišli kvůli kauze úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory na jednání vlády, poslali místo sebe náměstky, kteří však nemohou hlasovat.

Kabinet projednával otázku vzniku tajemníka pro EU. Opět bez TOP 09
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jmenování vlády premiéra Nečase

Vznik nové pozice státního tajemníka, který by měl na starosti koordinaci evropské problematiky, byl diskutován na konci loňského roku po vzniku nynější koaliční vlády. Podle Nečase zřízení takové funkce plyne z uzavřené koaliční smlouvy. Premiér také zdůrazňoval že potřebuje mít aparát, který bude koordinovat evropská témata pro vyjednávání s Bruselem, z nichž mnoho je ekonomických.


TOP 09: Je to jen zástěrka pro vznik dalšího ministerstva

Šéf diplomacie a předseda TOP 09 to však odmítal a zdůrazňoval, že by tak "zadními dvířky" mohlo vzniknout nové ministerstvo pro evropské záležitosti. Dnes Schwarzenberg, který je do konce týdne na dovolené, na informace reagovat nechtěl. Vzkázal, že k věci se vyjádří až po svém návratu.

Vznik pozice státního tajemníka pro EU byl ve středečním jednání vlády podle informací ČTK skryt pod nenápadně znějícím názvem "Návrh změny jednacího řádu vlády", který předkládal premiér Petr Nečas (ODS). Projednávání bodu bylo podle výsledků jednání vlády uveřejněných na internetu přerušeno na týden.

Předložení podobného bodu na jednání vlády přitom může být ze strany premiéra součástí taktiky jak ministry za TOP 09 opět plnohodnotně zapojit do její práce. Zástupci této koaliční strany minulý týden deklarovali, že na vládu nehodlají chodit do té doby, než na ministerstvu školství přestane působit jeho nynější personální šéf Bátora. Vadí jeho urážlivé výroky na Schwarzenbergovu adresu, ale i úředníkova kontroverzní politická angažovanost.


O tajemníkovi pro EU se vláda hádá již dlouho

Spor mezi ODS a TOP 09 o vytvoření postu státního tajemníka a rozdělení kompetencí za evropskou politiku, se rozhořel krátce poté, co koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vznikl. Nečasova vláda zrušila post ministra pro EU, premiér ale chtěl, aby mu s koordinací evropské politiky pomáhal státní tajemník.

Vládní koalice se na tom ale nedokázala shodnout a téma odložila na čas po senátních a obecních volbách. Dohody o koaliční spolupráci ODS a ČSSD ve velkých městech a další výsledky povolebních vyjednávání ale napětí mezi ODS a TOP 09 ještě zvýšily.

Programové prohlášení vlády říká, že koordinace evropské politiky bude v gesci předsedy vlády a bude se jí věnovat jemu podřízený útvar, který bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí. Postavení tohoto útvaru má upravit kompetenční zákon.

Útvar pro evropské záležitosti na úřadu vlády původně spadal pod někdejšího vicepremiéra Alexandra Vondru. Vznikl hlavně kvůli přípravě a koordinaci českého předsednictví EU.

 

Čtěte také:

Vláda: Reformy zvýšily důvěryhodnost České republiky 

Vláda bez ministrů z TOP 09: Daňová reforma má i tak zelenou 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…