Kácení na Šumavě vylákalo na demonstraci i slovenské aktivisty

15.08.2011 16:59

Zhruba čtyři desítky lidí přišly dnes do Bratislavy na demonstraci slovenských ekologických aktivistů na podporu českých kolegů v jejich boji proti kácení stromů v Národním parku Šumava. Organizátoři demonstrace rovněž kritizovali zásah české policie proti ochranářům.

Kácení na Šumavě vylákalo na demonstraci i slovenské aktivisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boj za záchranu Šumavy

Slovenští aktivisté během poklidného protestu přečetli výzvu několika nevládních organizací, kterou pak předali českému velvyslanci na Slovensku Jakubovi Karfíkovi. "Nemůžeme zůstat lhostejnými při pohledu na to, jak jsou likvidovány šumavské lesy a jak policie tvrdě zasahuje proti ochráncům přírody, blokujícím těžbu dřeva v centrálních územích Národního parku Šumava," píše se ve výzvě. Česká policie minulý týden odmítla tvrzení ekologických aktivistů, že proti nim zasáhla brutálně.

Demonstranty vybavené plakáty s nápisy "Pravda se nedá umlčet obušky" nebo "Národní park není hospodářský les" přišel na demonstraci do centra slovenské metropole podpořit i organizátor protikomunistických mítinků v roce 1989 Ján Budaj. 

Ekolog Juraj Smatana během půl hodiny trvajícího shromáždění připomněl, že podobné spory jako naposledy na Šumavě se v roce 2007 odehrály i na Slovensku. Ekologové tehdy s pomocí českých kolegů bránili lesníkům vytěžit kalamitní dřevo v chráněných lokalitách Vysokých Tater. Lesníci chtěli odvézt popadané stromy po větrné smršti, aby zabránili šíření škodlivého hmyzu. Aktivisté tvrdí, že v oblastech bez zásahu člověka si příroda poradila sama. 

Vedle výzvy slovenských nevládních organizací se na Slovensku rozběhla i akce s peticí vědců, kteří kritizují výruby lesa na Šumavě nebo nasazení chemických přípravků proti kůrovci. Petici podle Smatany dosud podpořily více než dvě desítky odborníků na přírodu. 


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…