Kadlec vyváděl miliony ze státní firmy. Účet ve Švýcarsku nikdo nezablokoval

18.11.2011 10:29

Tomáš Kadlec má s Českou republikou jedno společné. O nějakou tu korunku mu nejde. Zatímco se však Kadlec stará o to, aby své konto náležitě zhodnocoval a ze všech možných zdrojů jej rozšiřoval, Česká republika dělá pravý opak. Místo toho, aby blokovala účty podezřelých korupčníků a otevírala nadějně vypadající arbitráže, kroutí hlavou jak sestavit rozpočet. Zatímco Kadlec těžko vysvětluje, kde peníze vzal, český stát bude muset vysvětlit, proč se peněz tak snadno vzdává.

Kadlec vyváděl miliony ze státní firmy. Účet ve Švýcarsku nikdo nezablokoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zdá se, že Česká republika má peněz nazbyt. Nebo se nebaví se Švýcary. Po tom, co Česko ignorovalo výzvu Švýcarska, aby se připojilo k žalobě o 12 miliard korun, nyní blahosklonně nepožádala Česká republika Švýcarsko o zablokování 30 milionů korun na kontě Tomáše Kadlece.

Ten si v zemi helvétského kříže založil bankovní konto jen několik měsíců poté, co jej v květnu 2003 protlačil  expremiér Stanislav Gross do čela strategické firmy Čepro. V srpnu už měl tento přední státní úředník otevřený účet ve Švýcarsku, upozornil server Aktuálně.cz.

Miliony zmizely

Konto Švýcaři odtajnili již před rokem, dnes se však už díky liknavosti českých úřadů zablokovat nedá. Většina z třiceti milionů korun, které na kontě byly, už navíc zmizela.

Peníze, které na konto chodily, byly investovány obratem do fondů. Původ peněz objasňuje mluvčí žalobců Státního zastupitelství Irena Válová jednoznačně: „Dle názoru žalobce jde o výnosy z trestné činnosti."

Miliardy z Čepra

Částky, které na konto chodily, jsou podle žalobců spojeny s machinacemi ve společnosti Čepro, ze které byly vyvedeny miliardy korun. V té době byl Tomáš Kadlec generálním ředitelem firmy.

Kdo přesně a za co Kadlecovi peníze na účet posílal, zatím nevyjasnil ani soud, který jeho kauzu projednává. On sám to prozradit nechce. Zhruba ve stejné době, kdy chodily Kadlecovi peníze do Švýcarska, dorazily mu navíc na pražský účet v České spořitelně další dva dodnes nevysvětlené miliony korun.

Tyto peníze pocházely od blízkého spolupracovníka uprchlíka Radovana Krejčíře. Právě Krejčíř je podle policie spojen s pokusem vyvést z Čepra miliardy korun. Do třetice - ve stejné době Kadlecova rodina investovala do nemovitostí v Praze přes 16 milionů korun, ani zde není jasné, kde a jak k penězům přišla.

Psali jsme:
Ministři si sednou, aby jednali o švýcarských miliardách
Kalousek to fláká a Peake lže. To jsou hádky o 12 švýcarských miliard
Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…