Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra

19.10.2011 6:38

Děti do osmi let věku nesmí samy podle nejnovějšího bezpečnostního nařízení Evropské unie nafukovat obyčejné balónky. Potřebují k tomu dozor plnoletých osob. Bez jejich přítomnosti nesmí děti ani foukat do frkaček. Ty jsou nově vedeny jako nebezpečné pro všechny děti do 14 let. O nařízení, které již vstoupilo v platnost, napsal britský deník Daily Telegraph.

Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

V bezpečnostní směrnici EU, která se týká dětských hraček, prý stojí, že balónky nesmí nafukovat bez dozoru děti do osmi let, a to pro případ, že by je omylem spolkly a poté se začaly dusit. Britský deník upozorňuje též na to, že děti si nakpříště nebudou samy moci hrát ani s populárním magnetickým rybařením, kdy se pomocí malých prutů vytahují magnetické rybičky. Rovněž děti do čtrnácti let by neměly bez dozoru foukat do frkaček.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

Navíc plyšoví medvídci a všechny podobné hračky pro děti do tří let mají být plně omyvatelné. Brusel se totiž obává toho, že tyto hračky mohou šířit nemoci a infekce.

Kakání a čůrání jen na povolení Bruselu?

Čeští politici si většinou klepají na čelo. „To je legrace? Kakat, čůrat a papat můžou? Vypráskat úředníky, kteří toto vymyslí, nebo je pověřit, nebo je pověřit, aby po zbytek života dětem nafukovali balonky sami," smála se poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

„Doporučuji do Bruselu poslat psychiatry. To ještě nepochopili, že je krize? Všem autorům návrh bych dal padáka. V Česku Babáka," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 František Laudát.

„Jsou to absolutní ptákoviny. Ale co s tím mám dělat? Od svých dětí to nebudu vyžadovat," reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Čtěte také: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

I RVHP bylo liberálnější než Evropský svaz

Ani Jiří Koskuba s opatřeními Bruselu nesouhlasí. „Holt ´něco´ v Bruselu dělat musí. To, na co mají. Zahnutí okurek, problémy našeho rumu, cukru, cukrovarů či pomazánkového másla. Hned se nám, alespoň těm privilegovaným, žije lépe! Ono to podle toho v EU i vypadá. Netušil jsem, jak demokratické RVHP bylo. Nu a dvoje hlasování v Irsku a nyní i na Slovensku dokazuje , že též platí: ´na věčné časy a nikdy jinak´. Je mi líto, EU je hlavně o byznysu. Ne o lidech. Škoda," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD.

"Nejdřív jsem si myslel, že je to legrace. Ale oni to asi myslí vážně. Nikoho příčetného by snad nic takového nenapadlo. Na to by snad ani nepřišli soudruzi ze Sovětského svazu a to je co říct," řekl redakci senátor ODS Petr Pakosta

Související: EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

I na komunisty jdou z nápadů Bruselu mrákoty. „Považuji to za výraz byrokratického odtržení EU od skutečných problémů občanů Evropy. Zásadně s tím nesouhlasím," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky je to absurdní. „Po internetu již dlouho koluje prezentace, která poukazuje na různé ´prohřešky´z minulosti, kterých se dopouštěly starší generace, a přesto se dožily dnešní doby. Myslím, že tyto nové prohřešky tuto prezentaci mohou rozšířit. Asi v dalším kole zamřížujeme všechna okna, aby nikdo nevypadl," dodal poslanec.

"Tento zákaz EU pro děti do osmi let nafukovat balonky a používat frkačky považuji za další z absurdit Evropské unie," reagoval podobně poslanec KSČM Stanislav Grospič.

"EU v mnohém připomíná Titanic: na palubě se tancuje a loď jde ke dnu. Brusel řeší balónky a frkačky, zatímco eurozóna a sní možná celá EU se hroutí. To je ale zcela typické pro každou přeživší se monarchii. Že by to byl příznak konce?" varuje poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Bruselský cvokhaus

„Neříkám na to vůbec nic. Žiji v jiném světě. Kdy jindy než v době krize by se měly nápady zralé na cvokhaus zcela minimalizovat," reagoval předseda Výboru pro evropské záležitosti a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

K tématu: Hájek: Možná nás čeká bratrská pomoc vojsk Evropského svazu

„Opravdu nevím, jak jsme bez takového zákazu mohli žít a přežít. Nikdy jsem za svůj život neslyšel, že by se při této činnosti něco stalo. Jestli se EU zabývá už takovými blbostmi, nemůžeme se divit, že má problémy, které má, a že ji nezbývá čas a kapacita na jejich řešení," zlobí se senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Čtěte také: Češi jsou proti Unii. Za to může Klaus, říká kníže

„Je to pitomost. Myslím si, že EU má jiné starosti," říká předseda Hospodářského výboru sněmovny Milan Urban z ČSSD. Poslankyně TOP 09 Anna Putnová míní, že za děti jsou odpovědní rodiče. „Jim přísluší rozhodnutí, co jejich děti smí, a co ne," dodává poslankyně.

Zásadní a klíčové rozhodnutí

„Jo, to považuji za zásadní a klíčové rozhodnutí, které je významným příspěvkem k vyřešení mimořádných problémů EU," vyjádřil se ironicky europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Na takové pitomosti vám nenaletím!" reagoval v sms poslanec TOP 09 Daniel Korte. "EU je Hlava XXII," reagoval stejně stručně poslanec ODS Pavel Bém. „Klasický syndrom prázdné A4ky," komentuje regulační zběsilost eurobyrokratů poslanec VV Viktor Paggio.

K tématu:
Kubera nevěří: Unie je v troskách a soudruzi regulují pejsky a kočičky

Europoslanec Hynek Fajmon uvedl, že o těchto opatřeních nic neví. Obecně nadměrnou regulaci jakéhokoli typu nepodporuji," dodal europoslanec. "Informace o tom nemá, ale pokud by to byla pravda, považoval bych to za naprostý nesmysl," uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Brusel neprovedl nic zlého, říká KDU-ČSL

Bruselští byrokraté ale našli velkou obhájkyni v europoslankyni KDU-ČSL Zuzaně Roithové. „Ohrazuji se vůči tvrzení britských médií, které převzala i některá česká média, že EU zakazuje dětem, aby samy nafukovaly balónky či foukaly do frkaček. Takto formulovaná zpráva je jednou z dalších dezinformací, kterými euroskeptici v Británii i u nás zásobují rádi veřejnost. Není to poprvé, kdy známý euroskeptický novinář B. W. vypustil svůj další nevoňavý balónek na adresu EU," říká Roithová ve svém prohlášení.

Psali jsme: Ne homeopatika kravám, ale léčbu "volů", nadávají čeští politici Bruselu

Podle ní směrnice o bezpečnosti hraček dětem ani rodičům nic nezakazuje. „Evropští výrobci i dovozci zboží ze zemí mimo Unii musejí na hračkách či obalech uvádět informace o možných rizicích. Taková varování jsou určena především pro rodiče, kteří se pak sami rozhodnou, zda své děti nechají bez dozoru, či ne. Také věková hranice pro obě hračky 8 let (nikoli čtrnáct, jak uvádějí média) se opírá o analýzu úrazů dětí a doporučení odborníků. To, že nafukovaný balónek může vážně poranit oči, je také v doporučeních, která při přípravě Směrnice předložila Asociace výrobců hraček," dodala Roithová.

Podobně jako Roithová reagoval i Jan Hamáček z ČSSD. „Tuto fámu již relevantní představitelé vyvrátili, nevidím důvod ji komentovat," uvedl poslanec.

Poslanec ODS David Šeich se také domnívá, že nejde o zákaz, nýbrž o povinnost výrobce informovat o možných rizicích. Nicméně s opatřením nesouhlasí. "Myslím, že místo rad z Bruselu postačí rodičům selský rozum k tomu, aby rozhodly, co jejich děti mohou a co ne," vysvětlil Šeich.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …