Kalousek: Havlovo letiště bude za 15 milionů. Hrdě říkám: Jsme připraveni

13.01.2012 6:26

Přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla bude stát deset až patnáct milionů korun. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S nápadem přejmenovat pražské letiště přišel režisér Fero Fenič. Jeho iniciativu podpořilo podpisy již více než 80.000 lidí. Vláda zatím debatu o přejmenování letiště odložila na jaro. Chce dál postupovat se souhlasem rodiny exprezidenta.

Kalousek: Havlovo letiště bude za 15 milionů. Hrdě říkám: Jsme připraveni
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

"Bude-li si to většina politické reprezentace a větší část společnosti přát, mohu hrdě říci, že jsme, jako majoritní akcionář, připraveni. Známe náklady, jsme připraveni technicky," řekl deníku Kalousek. Odkaz Václava Havla podle něj nestojí a nepadá s tím, jak se bude jmenovat letiště. "Jsem ale přesvědčen, že kdybyste se zeptali Václava Havla, řekl by vám, že je mu to jedno," řekl dnešním HN ministr.

Letiště už s tím počítá

Státní akciová společnost Letiště Praha se na změnu názvu již připravuje. Koncem minulého roku si zaregistrovala ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta - Václav Havel Prague International Airport.


Ve světě nese jméno významných státníků řada letišť. Tím nejznámějším je asi letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku. Toto jméno dostalo již 24. prosince 1963, tedy zhruba měsíc po Kennedyho smrti.


Bývalý československý a český prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli 18. prosince na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…