Kalousek: Mám dobrou zprávu. Budeme šetřit, abychom nezkrachovali

02.01.2012 8:34

Mají politici vůbec nějaké dobré zprávy pro občany této země? Lidé jsou totiž pesimističtí poté, co vláda pro rok 2012 naordinovala škrty a zdražování. Podle premiéra Petra Nečase to ale nebude tak tristní - vláda startuje totiž pozitivní změny v sociální oblasti a koneckonců i ve zdravotnické. „Budeme usilovat o vytváření prostředí, které netoleruje korupci,“ zmínil Nečas v anketě deníku Blesk. A ministr Kalousek pak k tomu zavtipkoval: „Budeme šetřit a to je dobrá zpráva.“

Kalousek: Mám dobrou zprávu. Budeme šetřit, abychom nezkrachovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Dojde k řadě pozitivních změn v sociální i zdravotní oblasti. Vládní reformy příznivě ovlivní efektivitu sociálního systému, stabilitu trhu práce i kvalitu lékařské péče. Vláda bude aktivně reagovat na ekonomický vývoj u nás i ve světě tak, aby naše země zvládla náročný rok 2012 bez větších potíží,“ řekl premiér v „novoroční“ anketě bulvárního deníku Blesk.

Kalousek svou odpověď pojal po svém a ve vtipném duchu zaglosoval:  „Dobrá zpráva pro příští rok je, že budeme ze všech sil šetřit, abychom nezbankrotovali. Jsem přesvědčen, že je to mnohem lepší zpráva, než kdybychom slibovali, že budeme vydávat peníze, které nemáme."

„Pro rok 2012 jsme nastavili standardy, co má každý žák umět v páté a deváté třídě z matematiky, češtiny a angličtiny,“ spustil na tutéž otázku pozitivních zpráv ministr školství Josef Dobeš (VV). Ten to má ve své funkci nyní „nahnuté“ a to kvůli problémům se špatným čerpáním peněz z fondů EU.

Dobeš si dále myslí, že ale díky správnému konání ministerstva školství konečně děti, rodiče a učitelé dostanou informaci, jak si žáci stojí se svými znalostmi oproti vrstevníkům. „A další dobrou zprávou je, že se učitelům zvedají platy,“ dodal J. Dobeš.

Modernější D1, souboj na kolejích

Jeho jmenovec ve funkci ministra dopravy slibuje, že bude dostavena dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. „A i když bude na všech opravovaných úsecích zachována jízda ve dvou pruzích, i přesto prosíme řidiče o shovívavost,“ poznamenal Pavel Dobeš.

„Další dobrou zprávou je pak třeba vstup další konkurence do dálkové železniční dopravy, což srazí ceny za jízdenky dolů,“ dodal P. Dobeš.

„Nejsem věštec, abych věděl, co se ve světě stane v roce 2012,“ zareagoval pak pro Blesk ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Nejdůležitější ale pro nás je, že budeme řešit finanční krizi," pronesl ještě Schwarzenberg.

Vstřícnější podmínky pro čerpání rodičovského příspěvku

Z odpovědi ministra práce a sociálních věcí by se dalo usuzovat, že také vtipkuje. „Dobrou zprávou z mého resortu budou vstřícnější podmínky pro čerpání rodičovského příspěvku – možnost volby měsíční částky a zrušení podmínky celodenní péče o děti nad dva roky,“ podotkl Jaromír Drábek. Právě v sociální oblasti ale běžní lidé pocítí škrty vlády nejvýrazněji.

Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger pak poznamenal, že dobrých zpráv z resortu je hned několik. „Například se zavádí bezplatné očkování dívek proti rakovině děložního čípku. Lidé si budou moci sepsat jakousi plnou moc´, že nechtějí být oživováni, pokud by už dál měli jen přežívat na přístrojích. A u asistované reprodukce budou pojišťovny platit o jeden přenos embrya víc,“ řekl Heger.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba pak slibuje dostupnější internet. „Díky naší novele zákona  o elektronických komunikacích se budou v roce 2012 v aukci dražit nové frekvence pro rychlý mobilní internet,“ uvedl Kuba.

Budeme dál bojovat proti korupci

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake za stranu VV pak znovu na světlo vytáhla boj proti korupci. „Chystáme zákon na ochranu oznamovatelů korupce. Už by se nikdo neměl bát, že když korupci oznámí, bude sám postižen,“ uzavřela Peake.

Ministr zemědělství Petr Bendl pak slibuje, že jeho resort pomůže farmářským trhům, a ministr pro místní rozvoj je natěšen na boj proti zneužívání peněz. „Jednou z mnoha dobrých zpráv je novela zákona o veřejných zakázkách, která by měla vstoupit v platnost asi k 1. dubnu. Ta by měla velmi výrazně zamezit možnosti zneužívání veřejných peněz,“ dodal k tématu Kamil Jankovský.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…