Kalousek: Vláda krizi nezamezí. DPH 25 procent, to ne

02.01.2012 7:21

Skutečný vývoj ekonomiky dnes neumí nikdo odhadnout, protože je dominantně závislý na schopnosti eurozóny a na tom, zda zvládne, nebo nezvládne finanční krizi, tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server Týden.cz. Schodek státního rozpočtu ve výši 105 miliard chce ale ministr financí za TOP 09 udržet stůj co stůj. DPH až do výše 25 procent ale prý rozhodně neporoste.

Kalousek: Vláda krizi nezamezí. DPH 25 procent, to ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Co čeká firmy, stát a domácnosti v novém roce 2012? Na to prý neumí odpovědět ani ministr financí.

„Kdybych na to opravdu znal odpověď, tak bych chtěl být nominován na Nobelovu cenu,“ řekl Kalousek pro týden.cz.

„Poctivá odpověď je, že skutečný vývoj dnes neumí nikdo odhadnout, protože je dominantně závislý na schopnosti eurozóny a na tom, zda zvládne, nebo nezvládne finanční krizi. Můžeme mít pouze připravené nejrůznější scénáře a přizpůsobit se vnějším podmínkám, které nastanou,“ odvětil Kalousek k tomu dále.

Schválený státní rozpočet počítá se schodkem 105 miliard korun. Ministr však ale prý bude trvat na tom, aby zůstal zachován.

„Bylo by bláhové se domnívat, že vláda může navrhnout opatření, kterými krizi zamezí. To nejde, to nedokáže žádná vláda,“ zmínil.

Kabinet nemá nikde peníze "ulité"

V případě recese ale předpokládá, že navrhne legislativní opatření včetně novely zákona o státním rozpočtu.

Vláda podle něj ale žádný finanční polštář nemá. „Samozřejmě, že si každá exekutiva poradí s nezbytnými úsporami v objemu zhruba 15 až 20 miliard. Na to nejsou potřeba legislativní opatření, to exekutiva zvládne větším důrazem na úsporu, odkladem některých investic. Každé takové opatření už je bolavé, ale stačí na to rozhodnutí vlády. V případě většího propadu, který pokládám za pravděpodobný, už je ale zapotřebí zapojit i legislativní nástroje."

Opatření ale předpokládá na výdajové i příjmové straně rozpočtu, dominantně však na výdajové. Jenže v letošním roce, tedy v roce 2011,  bude jednotná sazba DPH 17,5 procenta.

„Není žádné tajemství, že jsem si vždy přál DPH jiné, než jaká je koaliční dohoda. Nechci zneužívat krizi, abych prosadil svůj názor, ale určitě to bude jedno z opatření, o kterém budeme diskutovat. Jak to nakonec bude, je politické rozhodnutí,“ upozornil v této souvislosti Kalousek.

Na otázku, zda DPH může růst až do výše 25 procent, jak o tom nedávno hovořil expremiér Miloš Zeman, ale ministr odvětil záporně.  „To určitě ne,“ uzavřel pak myšlenku, zda je možný takový růst.

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…