Kalousek hovoří o Schwarzenbergově zdraví a používá zajímavé přirovnání

17.09.2013 10:39

ROZHOVOR Jediný jasný lídr pravice je Karel Schwarzenberg. U občanských demokratů totiž vůbec nevědí, kdo je jejich frontmanem. Tak mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o současné pravici exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, přičemž pochválil práci svého kolegy Jaromíra Drábka na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Kalousek hovoří o Schwarzenbergově zdraví a používá zajímavé přirovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Karel Schwarzenberg je podle vás jediný nezpochybnitelný pravicový vůdce současnosti. On sám už několikrát prohlásil, že je unavený, že je možná čas začít si užívat důchodu. Počítáte i s variantou, že se Schwarzenberg v budoucnu na politiku vykašle?

Takhle si čas od času nahlas nepovzdechne jen Karel Schwarzenberg, ale každý z nás bez ohledu na věk. Nebudu se ptát, kolikrát vás do měsíce napadne, že se na to vykašlete a budete dělat něco jiného.

Ale zeptat se můžete. Zhruba třikrát týdně…

Výborně, tak to jsme na tom stejně. Ujišťuji vás, že takový nápad dostane každý v každé práci a politici nejsou výjimkou. Takže z toho nedělejte žádné závěry. Samozřejmě, že všichni, včetně Karla Schwarzenberga, si uvědomují jeho věk a on mimořádně zodpovědně. Jednou za rok skutečně absolvuje velmi důkladnou lékařskou prohlídku, kde chce od odborníků, aby mu řekli, jestli je fyzicky připraven dál tu službu dělat nebo ne. Jeho fyzická forma je obdivuhodná. Nyní jde do volebního boje s plným nasazením a zcela jistě bude ještě dlouho činný v řadách TOP 09. To je dobře. Koneckonců nejúspěšnější poválečný evropský premiér Konrad Adenauer usedl do premiérského křesla, když mu bylo šestasedmdesát. To bude Karlovi letos, takže to je akorát.

Nicméně třeba Martin Kuba, Miroslava Němcová či Jiří Pospíšil z ODS nejsou pravicovými vůdci?

To jsou politické osobnosti ve svých politických stranách, ale když použijeme slovo lídr, tak frontman je jen jeden. Vy víte, kdo je frontman v ODS? Já ne.

Já vlastně také ne…

To, že to nevíme my dva, není až takový problém. Problém je, že to hlavně neví sama ODS. Zatímco v TOP 09 o tom není pochyb.

Karla Schwarzenberga nicméně někteří kritici považují za vaši loutku. Co vy na to?

To je jedna z mnoha snah dehonestovat či zpochybnit jeho, popřípadě naši, pozici. Ten, kdo se naší prací zabývá podrobně, ví, že to není pravda. Je pravdou, že co se týče běžných každodenních mechanismů strany, tak těmi se více zabývám já. Jsme standardní demokratická strana s místními a regionálními organizacemi od Aše až po Starý Hrozenkov. To je velmi složitý mechanismus, který vyžaduje neustálý management a péči. A jde o práci, kterou předseda, když musí, tak dělá, ale je mnohem radši, když jí pověří mě. Ten výkon dovnitř strany skutečně dominantně leží na mě. Já si také někdy z legrace říkám, že jsem náčelník generálního štábu Karla Schwarzenberga. Jsem jeho prvním místopředsedou, dá mi úkol, a jak si to zařídím, to je má věc. V zásadních rozhodnutích, tedy co se týče politické strategie, směru, pozice v té či oné komplikované situaci v okamžiku krize, zejména v personálních otázkách, kdo bude a nebude ministr, tak tam je pro nás všechny naprosto nezpochybnitelnou autoritou Karel Schwarzenberg.

Dost vlivným mužem TOP 09 je i exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Nemyslíte si, že má na hlavě již tolik másla, že straně škodí?

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí udělal obrovský kus práce. Jeho sociální reforma, kterou se prokazatelně uspořilo osm miliard korun, stála spoustu práce. Za to, že měl důvěru v člověka, který se možná dopustil něčeho špatného, myslím náměstka Šišku, přijal politickou odpovědnost a odstoupil z pozice ministra. Takže se zachoval přesně podle nepsaného etického kodexu TOP 09. O tom, jestli Šiška skutečně něco provedl, může ale rozhodnout jen nezávislý soud.

Takže třeba projekt sKaret byl dobrý projekt?

Sociální karta je velmi kritizovaným projektem, protože se, bohužel, v určité chvíli hodilo, aby byl do značné míry zpolitizován a shozen ze stolu. sKarta byl projekt, kde skutečně došlo k nedostatkům. Na druhou stranu mi ukažte jakýkoliv jiný velký projekt, kde nedostatky nebyly. Jak ministr Drábek, tak paní ministryně Ludmila Müllerová, která přišla po něm, dali na stůl jednoznačný návrh korekcí, aby byly kritizované nedostatky odstraněny a projekt úspěšný. V tu chvíli se ale už politicky hodilo, aby ten projekt úspěšný nebyl. Takže se s vaničkou vylilo i dítě a my jsme bohužel na dlouhá léta ztratili šanci zabránit zneužívání sociálních dávek, k němuž byl projekt určen. Takový je, bohužel, osud některých dobrých myšlenek, které se pak zpolitizují a někdo je na vás použije jako obušek, místo toho, abychom se je snažili dotáhnout do konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…