Kalousek k odposlechům: Mohli se maximálně dozvědět, že mě bolí koleno

12.02.2011 7:06

Ministr financí Miroslav Kalousek se odposlechů v kanceláři Ivo Kaderky neobává. S kamarády pracovní věci neřeší a na fízlování už si zvykl. Sám Kaderka nález štěnic u svého pracovního stolu po domluvě s policií nekomentuje.

Kalousek k odposlechům: Mohli se maximálně dozvědět, že mě bolí koleno

"Pravidelně si chodíme třikrát týdně zahrát tenis a v té místnosti, kde se našlo nahrávací zařízení, si pak dáme snídani nebo kafe," potvrdil ParlamentnímListům.cz Kalousek. Nicméně si nemyslí, že by odposlechy byly u šéfa tenisového svazu nainstalovány právě kvůli jeho rozhovorům s Kaderkou.

Pořád mě někdo špicluje

"Já si nemyslím, že by tam bylo namontováno na mě, protože s kamarády o své práci nemluvím. Takže si někdo mohl maximálně poslechnout, že mě zase bolí koleno, nebo že už to není jako zamlada," řekl ministr financí.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz Kalousek nicméně následně připustil, že při neznalosti jeho vztahu s Kaderkou si mohl někdo myslet, že nějakou citlivou informaci vyslechne. „Víte, mně je fízlování z duše odporné a značnou část svého aktivního života musím žít s pocitem, že jsem neustále někým fízlován nebo špiclován. Pro mě to tedy tak nebyla ani tak překvapující, jako znechucující informace," dodal pro redakci Kalousek.

Kaderka kamarádí s "elitou"

Policie už vyšetřuje nález odposlechových zařízení u šéfa tenisového svazu Iva Kaderky několik dní. Podle serveru Aktuálně.cz, který kauzu přinesl, mohly být cílem odposlechu i jeho rozhovory s expremiérem Mirkem Topolánkem (ODS), se kterým se Kaderka rovněž stýká.

"Nic nečtu, takže nic nevím," reagoval na zprávu o odposlechu u Kaderky Topolánek. "Nicméně mě to nepřekvapuje. Je to v Česku běžná metoda," řekl Aktuálně.cz někdejší dlouholetý lídr ODS. Podle serveru by pak nález zařízení mohl souviset se situací kolem Sazky. Loterijní společnost má problémy především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech.

Sazka takové nařčení prostřednictvím mluvčího Jana Tuny kategoricky odmítla a sám Kaderka celou věc také nekomentuje. Prý po domluvě s policií.

Osobnost Ivo Kaderky každopádně přitahuje pozornost už dlouhá léta. Právě pro zmíněné kontakty ve vysoké politice, kam údajně patří i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), stejně jako exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ten nechtěl pro ParlamentníListy.cz záležitost s odposlechy nijak komentovat.

Chce šéfovat sportu

Naposledy na sebe Ivo Kaderka upozornil v lednu, když v souvislosti s ekonomickými problémy Sazky a tím i ČSTV vyhlásil, že hodlá postavit sportovní svaz, který by finance pro sport od státu stahoval na sebe, tak jako dosud ČSTV.


Tento záměr nepřímo posvětil i ministr Kalousek, když prohlásil, že peníze státu už nepůjdou cíleně na ČSTV, které je následně přerozdělovávalo na jednotlivé sportovní svazy apod. Právě tuto úlohu by chtěl Kaderka převzít.

V minulosti Ivo Kaderky se nacházejí momenty, které nejsou právě kříšťálově čisté a přinejmenším dávaly prostor různým spekulacím. Koncem osmdesátých let pracoval v ČSAV. V roce 1993 byl ředitelem kanceláře ministra zdravotnictví.

V letech 1994 až 1995 byl ředitelem společnosti TV Bingo. Odtud odešel krátce před tím, než společnost byla vyšetřována policií. Ukázalo se tehdy, že statisícové výhry v soutěži byly předem nasměrovány na předem určené osoby, které za odměnu dostávaly několik tisíc korun.

Slušná sbírka pozic

Mezi roky 1999 až 2003 působil jako předseda dozorčí rady společnosti Benzina a.s. A následující čtyři roky pak byl jejím řadovým členem. Nyní, a to od roku 1998, je krom jiného prezidentem Českého tenisového svazu. V této funkci dokázal urazit někdejší tenisovou hvězdu Tomáše Šmída. Rád honemá ani Jan Kodeš a své si o Kaderkově "hulvátství" řekla i Martina Navrátilová

I na dotace dosáhl

V minulosti se stal Kaderka předmětem zájmu tehdejší redaktorky pořadu Na vlastní oči, Jany Škopkové, která ve své reportáži „Zámecký pán" popsala zvláštní okolnosti, za nichž získala Kaderkova rodina mnohamilionovou dotaci z takzvaného porcování medvěda ze státního rozpočtu na historický Plátenický dům.

V domě sice bylo plánováno muzeum plátenictví o rozměrech několika málo metrů čtverečních, zatímco samotný dům je v rozměrech malého zámku. Muzeum přitom podle dostupných informacích ani po čtyřech letech rekonstrukcí nefunguje.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …