Kalousek opouští pravicový program, vychválil ministra Paroubek

05.01.2012 6:16

Ve středeční MF Dnes se objevily návrhy, které údajně zvažuje ministerstvo financí v daňové oblasti, aby zvýšilo příjmy státního rozpočtu. ODS, VV, ČSSD i KSČM mají k avizovaným návrhům různé výhrady.

Kalousek opouští pravicový program, vychválil ministra Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle MF Dnes by se především mělo jednat o sjednocení DPH na 19 procentech, zvýšení daně z příjmů fyzických osob z 15 na 16 procent a zavedení dalších dvou pásem, tedy obnovení progresivního zdanění, snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 50 procent, zvýšení daně z převodu nemovitostí, uhlíková daň a zvyšování dalších daní.

Mluvčí úřadu Ondřej Jakob však uvedl, že je rozpracováno více variant řešení a tvrdit o kterémkoli z nich, že bude přijato, by bylo předčasné.

Existují různé varianty

„Pracujeme s více variantami a ty se netýkají jen příjmové, ale i výdajové stránky rozpočtu. Proto nechci komentovat žádný z uvedených návrhů, i když ne všechny jsou reálné. Hodně bude záležet na dalším ekonomickém vývoji nejen u nás, ale i v rámci eurozóny. Od toho se budou další kroky odvíjet,“ říká pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že nepůjde jen o ty na straně příjmů, ale i o ty, které budou znamenat nižší výdaje.

Miroslav Kalousek již v minulosti hovořil o tom, že by se DPH mohlo sjednotit na 19 procentech, živnostníkům by se mohly snížit paušály, mohlo by se obnovit progresivní zdanění u fyzických osob či podpořil zavedení uhlíkové daně.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša uvedl, že se v případě uvedených návrhů jedná zatím pouze o diskusi odborníků. „Navíc ani ministr Kalousek dosud nic konkrétního nepředložil. Jako pravicový politik bych ale prosazoval, aby se co největší objem snižování schodku odehrával na výdajové straně rozpočtu. Takový přístup bude ale těžké stoprocentně prosadit nejen ve sněmovně, ale i ve vládě,“ uvedl poslanec.

Anketa

Získal by Miroslav Kalousek vaše sympatie, kdyby zvýšil daně bohatším?

10%
25%
hlasovalo: 3260 lidí

Nekoncepčnost daňových změn

Další politici z Rozpočtového a Hospodářského výboru sněmovny specializující se na ekonomické otázky mají k návrhům, které zveřejnila MF Dnes, řadu výhrad. „Z naprosto nepochopitelných důvodů navrhuje ministerstvo financí prosté a plošné zvyšování daní. Je zde naprostá absence ambice odstranit nespravedlnost a nesystémovost zdanění, například že pivo zdaněné je, víno nikoli, dále rezignace na boj s daňovými úniky. Kalousek by se měl soustředit na kombinaci úspor a zajištění příjmů, namísto toho vypisují ministři vlády VRBU (soutěže bez uveřejnění) až se hory zelenají,“ povzdechl si pro ParlamentníListy.cz místopředseda Rozpočtového výboru, nezařazený pravicový poslanec Michal Doktor.

Podle předsedy Hospodářského výboru Milana Urbana z ČSSD daňové návrhy ministerstva financí jen potvrzují nekoncepčnost a nízkou manažerskou schopnost řešit problém propadu příjmů státního rozpočtu dlouhodobě. „Nápady na daňové experimenty vznikají nahodile, nejsou provázány a zcela postrádají prorůstové záměry. Jen škrty žádnou firmu k prosperitě nedovedou. Miroslav Kalousek je rekordmanem ve zmýlených rozpočtech. Komentovat jednotlivé dílčí kroky mohu, ale moc smyslu to nedává,“ řekl redakci Urban, ale přesto jednotlivé body rozebral.

„Snížení daňových paušálů, které zavedla ČSSD, považuji za nerozumné. Jednotná DPH je asociální a nic nepřinese, neboť méně je někdy více. Mám na mysli nejen snížení spotřeby, ale i přeshraniční nákupy. Progresivní daň, čili další sazba v uměřené výši je pozitivní opatření, které ale samozřejmě neřeší deficity v řádech desítek miliard. Myslím, že ´nejlepší ministr financí´bude muset brzy medaile vrátit,“ dodal Urban.

Podle názoru místopředsedy Hospodářského výboru Aleše Rádla z ODS pramení úvahy z ministerstva financí z jednoduché rovnice pokrytí výpadku státního rozpočtu a současně zachování sociálního velkého státu. Podle něho bude zásadním ideovým sporem souboj o pojetí velikosti a úlohy státu.

„Poté, co se EU podaří tak či onak zavést opatření, která národním vládám ztíží nebo znemožní schvalovat schodkové rozpočty, bude nutně následovat debata o výši daní a službách, které za ně má poskytovat stát. Pokud si nikdo neuvědomí, že za posledních sto let rapidně vzrostla úloha státu směrem k socialistickému pojetí, které je neudržitelné, nemůže to skončit něž globálním růstem daňové zátěže. Že zrovna takové myšlenky generuje ministerstvo financí, které obsadila konzervativní TOP 09, mě dost překvapuje. Očekával bych právě od současného ministra financí, který se deklaruje za pravicového, že bude propagátorem minimalistického státu, a to přinejmenším proto, aby dokázal, že těch 547 miliard státního dluhu, který stačil za léta působení ve své funkci vygenerovat, bylo jen výsledkem působení nepříznivých vnějších okolností,“ říká Rádl.

Není správné dusit živnostníky

Obsáhle se k problematice pro ParlamentníListy.cz vyjádřil místopředseda Rozpočtového výboru a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Ten se nediví, že Kalousek chce zvyšovat DPH, když mu může přinést do rozpočtu 40 miliard. Připomenul, že během jeho vlády byla sazba této daně 10 a pět procent.

„O nutnosti progresivních daní jsem mluvil mnohokrát. Jsem rád, že si to začíná uvědomovat i pravice, která nyní opouští svůj program a předvolební sliby. To je svým způsobem fascinující. Koncept rovné daně se prokázal jako nesmyslný a progresivní daně existují na západě v UDS, Kanadě i Japonsku i mnoha dalších zemích,“ řekl expremiér Paroubek.

Ten nesouhlasí se zvýšením daně z převodu nemovitostí. Tu by nejraději zrušil, protože nyní je potřebná flexibilita, co se týče stěhování občanů za pracovními příležitostmi. Naprosto zásadně je Paroubek proti snížení daňových paušálů pro OSVČ. „Jejich omezení je cesta zoufalství. Když moje vláda zavedla tyto paušály, bylo to dobrodiní pro statisíce drobných podnikatelů. V současné ekonomické krizi bude mít řada z nich problémy a přinést těmto dalším lidem by pro ně mohlo být smrtící. Klesá poptávka a stát si chce vybrat svou libru masa na živnostnících. To je neuvěřitelné. Sám jsem několik let podnikal a vím, že OSVČ nemají lehký život,“ dodal Paroubek.

Zvýšit korporátní daně

Předseda KSČM Vojtěch Filip zásadně nesouhlasí se zvyšováním DPH. „Již nyní vidíme pokles koupěschopnosti obyvatelstva a pokles poptávky s sebou zákonitě přinese i pokles výroby, což zasáhne i producenty,“ říká Filip.

Ten naopak souhlasí se zavedením progresivního zdanění u fyzických, ale i právnických osob. „Zavedl bych ale více pásem. To je nutné i v případě právnických osob. Malé firmy nemohou konkurovat korporacím se statisíci zaměstnanců. Jednotná daň je ekonomický nesmysl, který podvazuje tvorbu pracovních míst,“ uvedl Filip pro ParlamentníListy.cz.

U OSVČ by podle něho úprava paušálů neměla být likvidační, ale nemělo by docházet k daňovým únikům. Rovněž uvedl, že je nesmysl, když se zvyšuje životní minimum, ale ne minimální mzda. Lidé pak nejsou motivování hledat si práci, neboť rozdíl mezi sociální dávkou a případnou mzdou je minimální.

Podobný názor má i místopředsedkyně Rozpočtového výboru Miroslava Vostrá z KSČM. U daně z příjmu fyzických osob by podle ní mělo být pět pásem a u právnických dvě. „Co se týká daně z převodu nemovitostí či snižování paušálu u OSVČ, to je podle mě téma k diskusi,“ dodala místopředsedkyně KSČM.

Zvyšovat DPH je pohodlné

„Pro mě je nepřípustné, aby výpadek příjmů v rozpočtu zaplatili pouze obyvatelé ČR, a to ve formě zvýšené DPH. VV dlouhodobě navrhují několik opatření, jak příjmy rozpočtu navýšit - ať již zvýšení daně z příjmu právnických osob, daňová amnestie, zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob pro vysokopříjmové obyvatele a v neposlední řadě i zdanění prostituce, kdy se tento návrh setkal s ´nadšením´ nejen u ministra financí. Tyto varianty opatření se mohly diskutovat a připravovat v průběhu roku 2011, a ne na počátku roku 2012, kdy je jasné, že správci státní pokladny poteče letos do bot,“ reagoval poslanec VV Jiří Rusnok.

„Je jednoduché v době, kdy se nedaří, naplnit státní pokladnu, sáhnout po zvýšení DPH. Je ale otázkou, jestli toto zvýšení česká veřejnost ještě zvládne, protože se jedná především o zdražení potravin a léků,“ dodal poslanec.

Poslanci ODS Václavu Baštýřovi sjednocení DPH na 19 procentech nepřipadá šťastné. „Stejně nesmyslné mi přijde zvyšování daní z převodu nemovitostí. Je příliš laciné pouze zvedat daně a nehledat rezervy ve výdajích. Raději bychom měli hledat pobídky pro podnikání a pokusit se snížit administrativní náklady,“ míní poslanec.

Koalice si dělá, co chce

„Chlapci a děvčata z koalice zjistili, že si mohou dovolit cokoliv. Toto není moje vláda. Neumí daně vybrat od nepoctivé části populace, a tak neúměrně zatíží většinu,“ zlobí se pro ParlamentníListy.cz nezařazený poslanec Stanislav Huml.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš zase říká, že zvýšit rozpočtové příjmy je nutné, ale v jiné struktuře. „U daně z příjmu a majetku výraznější progrese a též vyšší korporátní daň. Místo rušení zaměstnaneckých paušálů zdanit dividendy a finanční transakce. Silniční a uhlíková daň ano, k diskusi je nastavení. A samozřejmě nezvyšovat DPH,“ reagoval Dolejš.

Poslanec ODS Jan Bureš se domnívá, že je potřeba se prioritně zabývat snižováním běžných výdajů, nikoli kapitálových a až poté uvažovat o maximální možné DPH 19 procent a zvýšení daní fyzických osob. „Růst zdanění firem a živnostníků, včetně snížení výdajových paušálů, považuji za nejposlednější z možných variant,“ vysvětlil poslanec.

Poslanec ČSSD Václav Votava uvedl, že sociální demokracie odmítá zvýšení DPH. „Odmítáme přenášet neschopnost vládní koalice naplnit státní rozpočet na úkor sociálně nejslabších, ale i střední třídy. Progresivní zdanění příjmu fyzických osob prosazujeme dlouhodobě. O výši daňových paušálů či daní z převodu nemovitosti je možné vést diskusi. Dovedu si představit také zvýšení korporátní daně o dvě až tři procenta, což koalice nenavrhuje,“ uvedl Votava.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…