Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

22.08.2011 12:30

Místopředseda ODS Pavel Drobil se pro ParlamentníListy.cz exkluzivně vyjádřil k současné vládní krizi vyvolané TOP 09 kvůli angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Drobil za tím vidí Kalouskovu záminku, aby mohl rozbít Nečasovu vládu a vyvolat předčasné volby.

Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

„Co sleduje Miroslav Kalousek Bátorou? Na mě to celé již delší dobu dělá dojem, že TOP 09, respektive její první místopředseda Miroslav Kalousek si ve skutečnosti přeje předčasné volby, respektive konec vlády s premiérem z ODS v čele. Je-li tomu tak, potom je pro naplnění tohoto cíle jakákoli záminka dobrá, tedy i odsouzeníhodné vyjádření úředníka, nikoli koaličního politika, Bátory na adresu prvního místopředsedy vlády," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Psali jsme: Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Kalousek: Je to absurdní

Na to reagoval první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „To je absurdní. Myslím, že je dnes na pana Drobila přece jenom velké horko a že z toho dostal úžeh," reagoval pro server ParlamentníListy.cz Kalousek.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

Předseda TOP 09 a první místopředseda vlády Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden nevylučuje, že celá záležitost může nakonec skončit odchodem topky z vlády. „Ano a nevylučuji, že to takhle dopadne. Podívejte, pan Bátora je nedůležitá figurka. Ale my zde chceme demokratickou republiku, která stojí na jistých zásadách. Celé naše angažmá v politice by nemělo smysl, kdybychom budovali bezzásadový stát. Proto je to tak důležité," řekl Schwarzenberg.

Čtěte také: Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou

TOP 09 s KSČM a ČSSD hlasy má

Pro vypsání předčasných voleb je nutná tří pětinová většina všech poslanců, tedy 120. ČSSD má 56 poslanců a KSČM 26 poslanců. Se 41 poslanci klubu TOP 09 a Starostové by dali dohromady 123 hlasů.

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

Pedofil a pazdeří

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Schwarzenberg potom navíc v sobotu o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy." Bátora se nesmí pro tisk vyjadřovat a ani ministr školství Josef dobeš nechtěl přilévat do ohně a na vyjádření ministra zahraničí reagovat.

Klaus proti bátoriádě

První velká kontroverze kolem Bátory vznikla, když se objevila zpráva, že má Ladislav Bátora stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Ten se po tlaku premiéra Nečase a médií nakonec nestal náměstkem, nýbrž poradcem ministra a později byl pověřen vedením personálního oddělení ministerstva.

Prezident Václav Klaus se tehdy Bátory zastal a celou kampaň označil za bátoriádu a příznak diktatury politické korektnosti. "Je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí. Patří mezi ně Evropská unie, protože si pravděpodobně myslí - stejně jako já - že je Evropská unie, zejména ve svém dnešním provedení, mylnou konstrukcí a že je třeba tento názor říkat nahlas...Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok," řekl o Bátorovi konzervativec Klaus.

Čtěte více: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda 

Odpůrci Bátorovi vyčítají, že kandidoval před mnoha lety za pravicovou Národní stranu, která ostře kritizovala romskou minoritu a vystupovala proti členství v EU.

Bátora je předsedou konzervativní euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje prezidenta Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…