Kalousek se čílí: O zatčení Šišky věděli novináři dříve, než Drábek

02.10.2012 16:56

Jako dospělé a důstojné stanovisko označil postoj svého stranického kolegy a ministra Jaromíra Drábka dnes v rozhovoru pro Český rozhlas první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Ten totiž hodlá kvůli obviněním svého náměstka Vladimíra Šišky – pokud se ukáží jako pravdivá – rezignovat. Jenže Kalousek je podle všeho rozzloben tím, že o zatčení Šišky věděli novináři dříve, než ministr.

Kalousek se čílí: O zatčení Šišky věděli novináři dříve, než Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Teď jsou podle protikorupční policie Vladimír Šiška i Milan Hojer pořád zadržení. To znamená buď u výslechu, nebo v cele předběžného zadržení. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 řekl, že Šišku z funkce svého náměstka odvolal. Pokud se pak potvrdí, že Šiška někoho uplácel, Drábek odstoupí z funkce ministra.

„Jedná se o odpovědnou reakci odpovědného politika, který ctí jisté zásady politické kultury. Nikdo z nás, ani pan ministr neví, z čeho je jeho náměstek obviněn. Nikdo z nás si ani neumí představit, proč by měl náměstek ministra někoho uplácet. Protože z toho je obviněn. Prostě nemáme žádné informace,“ uvedl dnes k tomu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Radiožurnálu.

„Ta včerejší hysterie, kdy nikdo netušil co se stalo, ale všichni věděli, že má odstoupit ministr Drábek, to už nebylo řešení tohoto problému, ale to byl styl předvolební kampaně plně v rukách sociální demokracie a některých médií,“ řekl také Kalousek.

Podle něj je ale podivné a neslušné, když se zatýká na nějakém ministerstvu, že novináři mají informace dříve než ministr.

„Ministr Drábek řekl, že je skandální, že novináři měli informace dříve, než on. To on pokládá za skandální ...a já to pokládám za minimálně velmi podivné, že když se zatýká na nějakém ministerstvu, takže novináři mají tu informaci dříve, než ten ministr. Myslím, že to je minimálně neslušné. Nevím odkud ta informace utekla, ať se tím zabývají pánové od policie,“ zdůraznil Kalousek.

Vazba? O tom se rozhodne zítra ráno

Oba obvinění úředníci ministerstva práce a sociálních věcí by mohli skončit ve vazbě. Kriminalisté už poslali návrh státnímu zástupci. Muži jsou stále na policii, a to buď u výslechu, nebo v cele předběžného zadržení. 

„Kriminalisté našeho útvaru podali dozorujícímu zástupci podnět, aby podal soudu návrh na vzetí do vazby u obviněných osob,“ řekl Radiožurnálu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Státní zástupce Petr Boš pak Radiožurnálu sdělil, že o návrhu na vzetí obou mužů do vazby rozhodne do zítřejšího rána. Teď se podrobně seznamuje se spisem. Pokud usoudí, že by mohli zadržení utéct nebo třeba ovlivňovat svědky, pošle soudu návrh, aby skončili ve vazbě. Soud pak bude mít na rozhodnutí 24 hodin.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek prý cítí plnou odpovědnost za to, že na ministerstvo přivedl právě Šišku. Připomeňme, že Vladimír Šiška byl spolu s šéfem IT odboru ministerstva Milanem Hojerem obviněn z podplácení. Pokud se prokáže Šiškova vina, Drábek rezignuje, řekl dnes po zasedání předsednictva TOP 09 sám Drábek.

A v rozhovoru pro rozhlas pak dodal: „Vzhledem k tomu, že mám pouze tu informaci, že tento člověk byl obviněn z trestného činu podplacení, tak samozřejmě na základě tohoto obvinění jej odvolám z funkce, jakmile to bude z procesních důvodů možné. Protože odvolání může nabýt účinnosti až okamžikem doručení. Odvolání bude platné po dobu vyšetřování toho trestného činu.“

Prý ale trvá na tom, že obvinění se neprokáže jako opodstatněné. „Po devítileté intenzivní spolupráci s panem Vladimírem Šiškou jsem přesvědčen, že se ukáže, že se žádného trestného činu nedopustil. Pokud by však jednoznačně byla prokázána jeho vina, jsem připraven opustit post ministra práce a sociálních věcí,“ zopakoval pro rádio. Dodejme, že během dne byl Šiška Drábkem skutečně odvolán.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pak podle sdělení rádia celou událost označil za nepříjemnou především proto, že vedení strany chybí od policie potřebné informace.

Vyšetřování může trvat i několik let

Rozhlas navíc u odborníků zjišťoval, jak dlouho může trvat policejní vyšetřování. „Předpokládejme, že ministr Drábek by odstoupil po pravomocném rozsudku, který Šišku odsoudí nebo naopak zprostí. Tak i tak to dřív než po sněmovních volbách za dva roky nebude,“ uvedl  v této souvislosti pro rádio například Radim Bureš z protikorupční organizace Transparency International. Podle něj jde v případě Drábkova slibu jen o politické gesto.

„Vyšetřování každého korupčního případu je podrobná dlouhodobá záležitost. Pokud bychom brali pravomocný rozsudek, to se velmi těžko dá stihnout do příštích voleb. Takže ten výrok pana ministra Drábka o rezignaci v případě, že se prokáže vina, je prostě určité mediální vyjádření, které moc nekoresponduje s nějakými konkrétními kroky,“ dodal ke kauze Bureš.

ČSSD žádá Drábkovu hlavu na špalek

Radiožurnál připomenul, že ČSSD žádá premiéra o to, aby Drábka odvolal. Socialisté také žádají o provedení auditu zakázek ministerstva práce a vznik sněmovní vyšetřovací komise. Pochyby jsou dle sociálních demokratů u tendrů za 2,4 miliardy korun.

„Doufám, že pan premiér v tuto chvíli již míří na Hrad za panem prezidentem a onen návrh na odvolání panu prezidentovi předá. Jinak se tato vláda nezapíše, jak by si možná pan premiér Nečas přál, do dějin České republiky jako vláda boje proti korupci, ale vládou softwarových machinací, protože toto není jediný případ podivných výběrových řízení,“ připomnělo pak rádio dnešní vyjádření šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce.

Jenže na to reagoval ministr Drábek slovy, že na jeho resortu jsou všechny zakázky, všechna výběrová řízení, všechny smlouvy, dokonce i jednání výběrových komisí zveřejněny na webových stránkách ministerstva. „Každý občan, který chce, si může udělat obrázek sám. Prohlášení zástupců ČSSD je takové plácnutí do vody. Vše je transparentní, není co vyšetřovat,“ dodal k tomu Drábek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…