Kalousek se diví lidem: Já bych doma spořil, i kdybych měl málo

04.01.2012 4:22

Čtyřicet procent Čechů je smířeno s tím, že v roce 2012 si utáhne opasky a bude žít od výplaty k výplatě. Ministr financí Miroslav Kalousek to považuje za jejich svobodné rozhodnutí, on sám by se uskrovnil a něco šetřil. Sociolog Jan Keller toto doporučení považuje za tak stupidní, že se raději zeptal dvakrát, zda Kalousek takové doporučení vyslovil.

Kalousek se diví lidem: Já bych doma spořil, i kdybych měl málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Z průzkumu agentury Ipsos Tambor pro společnost Partners vyplývá, že čtyřicet procent Čechů je smířeno s tím, že letos budou žít od výplatě k výplatě. Na dotaz moderátora Martina Veselovského ministr financí Miroslav Kalousek nedávno v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu odtušil, že uvedená čísla jsou věrohodná. „Ti lidé odpovídají tak, jak se rozhodli řídit letos své rodinné finance,“ řekl Kalousek.

„Je to jejich svaté právo a já na svoji konzervativní náturu bych to nikdy nepokládal za rozumné, já bych si vždycky říkal, že i za cenu uskromnění je vždy lepší něco šetřit, ale je samozřejmě svatým právem každého, jak naloží se svými příjmy,“ dodal ministr financí.

Cože? To řekl? To je tak blbé...

„Pan ministr je ještě naložený silvestrovsky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. Ten se dvakrát ujišťoval, zda ministr svou odpověď skutečně myslel vážně, že lidé by neměli žít od výplaty k výplatě a měli by něco i šetřit. „No já se musel ujistit, že jsem to pochopil správně. Protože to je tak blbé, co řekl, že jsem se musel ujistit, jestli něco tak stupidního může zformulovat,“ dodal Keller.

Anketa

Souhlasíte s Kalouskem, že člověk by měl spořit i za cenu, že kvůli tomu omezí své výdaje?

23%
77%
hlasovalo: 1345 lidí

„Já si vzpomínám, tuším v loni v září nebo říjnu vyšly výsledky průzkumu, podle něhož 40 procent českých a moravských rodin žije od výplaty k výplatě. To znamená, že téměř polovina českých domácností v průzkumu, který citujete, řekla, že bude žít tak, jako žili v roce 2011. Pan ministr Kalousek ten průzkum zřejmě nezaznamenal, takže neví, že ti lidé už žádný transformační polštář nemají, oni už jsou úplně na dně,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz dále Keller.

Z dluhů se nic neušetří, Kalousku

Ten dodal, že vedle zmíněných čtyřiceti procent je ještě jedno patro domácností, které nemají ani na to a zadlužují se. „Většina zadlužených domácností jsou domácnosti chudé. Takže ty domácnosti, kterým Kalousek vzkazuje, že mají šetřit, už v podstatě mají dluhy ve výši dluhů celé České republiky. Z dluhů se nic našetřit nedá a je zvláštní, že zrovna ministr financí tohle neví,“ podivil se sociolog.

Pro upřesnění dodejme, že podle zmíněného průzkumu by přes 8 procent respondentů rádo poplatilo své dluhy a půjčky. Necelých jedenáct procent se pak chystá své finanční plány promyslet a teprve pak se rozhodnout, jak se svými penězi naložit. Téměř pět procent respondentů si hodlá vylepšit svou finanční situaci tím, že změní zaměstnání a jedenadvacet procent Čechů si myslí, že nepotřebuje žádné finanční předsevzetí, protože mají své finance zvládnuty dobře.

Ekonomický pokles mínus dvě procenta

Ministr financí ve stejném pořadu Českého rozhlasu uvedl, že jeho resort v současnosti pracuje s nejpravděpodobnějším scénářem vývoje české ekonomiky, který předpokládá pro letošní rok nulový růst či mírnou recesi mínus jedno, maximálně mínus dvě procenta. „Jsou u nás intenzivní práce na třech scénářích, ten jeden je mírně optimistický nebo spíš hodně optimistický a ten nepočítá ani s minusem,“ přiblížil Kalousek. „Pak je varianta, které já osobně věřím nejvíc, ale, prosím, nehraji si teď na prognostika, a to je mírný pokles od 0 do -2, to je ta varianta malé minus,“ uvedl Kalousek dále.

Třetí a nejhorší varianta pak podle něj předpokládá nevyloučitelný systémový kolaps. „Na to nemůže být vůbec nikdo připraven. To znamená, já bych si vůbec netroufl říct, že jsme na to připraveni, ale musíme mít minimálně promyšlené ty základní kroky,“ upřesnil k nejhorší alternativě ministr s tím, že v případě kolapsu musí kroky směřovat k tomu, aby stát plnil základní funkce a měl základní výplaty těm skutečně nejpotřebnějším, kteří jsou závislí na sociálním systému.

Včera pár desetin, dnes minus dvě a na jaře minus pět?

Nad Kalouskovou prognózou nulového růstu či recese do minus dvou procent Jan Keller krotí hlavou. „Před třemi týdny byl podle Kalouska možný propad pár desetin procenta. To znamená, když si vezmeme Kalouska a promítneme si ho do jednoduché křivky, tak zjistíme, že na přelomu ledna a února nám bude prognózovat minus tři a půl procenta a na jaře se může dostat k minus pěti procentům a pokaždé bude tvrdit, že měl přeci vždycky pravdu,“ dodal ParlamentnímListům.cz Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …