Kalousek ujistil Moravce, že z něho nedělá idiota a pak přišla odpověď

30.09.2012 12:58

Žádná mediálně propíraná kauza střelce na Klause. Do první části pořadu Otázek Václava Moravce se totiž vmísila - jak jinak - metanolová aféra. A hlavní host, ministr financí Miroslav Kalousek pak v této věci kromě jiného podotkl, že ministra zdravotnictví trápí, že se u nás pije první liga a proto připravuje plán na zvýšení spotřební daně na alkohol.

Kalousek ujistil Moravce, že z něho nedělá idiota a pak přišla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Šestadvacetiletý muž v pátek v Chrastavě na Liberecku z bezprostřední blízkosti na Klause několikrát vypálil z plastové pistole na airsoft. Otázky Václava Moravce ale tato kauza na samém začátku debaty nezasáhla. Oba hlavní hosté - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) - totiž rozebírali hlavně metanolovou aféru a účinnost kolkování lihovin.

Kalousek pak k tématu zmínil: „Ministra zdravotnictví trápí, že se u nás pije první liga a připravuje plán opatření.“ Ten by se měl podle Kalouska týkat zvýšení spotřební daně na alkohol.

„Já jsem s ministrem zdravotnictví o tom hovořil, ale nejde jen o černý trh. Ten smysl by to mělo jen za předpokladu, že by region postupoval stejně. Země kolem nás nejdou kolem daní výš, některé jsou dokonce na minimu. V rámci bezcelního prostoru by se tak ten efekt vymazal. Kdyby celý středoevropský region tak postupoval, tak by to bylo správné, ale pokud tak bychom postupovali jen my, tak to by nemělo efekt,“ zmínil ke zvýšení daně Kalousek.

Sobotka pak hlavně řekl, že by se měl omezit do ČR dovoz metanolu. „Je tady na stole i otázka jeho zdanění. To je ale věc celého systému. Nebyly to v té kauze hlavy mafie, ale lidé, co si chtěli přivydělat. Jsou to dva amatéři, co způsobili tuto tragédii,“ poznamenal Sobotka. Kalousek takovou daň na metanol sice připustil, ale krok by dle něj nesměl způsobit problémy průmyslové výrobě.

"Otázka po zdanění metanolu je legitimní. Požádal jsem ministerstvo průmyslu a obchodu, kde všude se metanol používá jako surovina pro výrobky, abychom s vaničkou nevylili i dítě," prohlásil Kalousek a informaci, která by podobnou obavu ohrožení průmyslové výroby vyvrátila, by prý měl získat během několika dnů. "Nezpůsobí-li to žádné vážné problémy, pak je tento námět na místě a jsem pro, aby byl zdaněn," prohlásil Kalousek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci dodal, že by veškeré kroky měly být učiněny rychle, protože s metanolovou aférou podle něj utrpěla pověst ČR jako vývozce alkoholu v zahraničí.

Ono by to posílilo černý trh

Sobotka dále také zdůraznil, že v této aféře zatím nebyla zpracována žádná analýza, proč došlo k selhání státní správy. „Proto dnes nevíme, proč zemřelo 26 lidí. Byla by potřeba přesná analýza, co se stalo....Nejprve je nutné ucpat všechny díry, posílit kontrolní činnost a zajistit tak zdraví konzumentů a pak je možné vést debaty, jestli je možné zvýšit i spotřební daň. Zatím by to jen posílilo černý trh,“ zdůraznil k tomu šéf ČSSD.

Kalousek pak sypal z rukávu čísla, která měla opozičnímu kolegovi zacpat ústa, co se týče kontroly dovozu a zdanění alkoholu. "Není pravda, že se nic předtím nedělalo. Třeba máme v této věci 285 trestních řízení za poslední čtyři roky,“ zdůraznil pak ministr financí, na jehož hlavu se v posledních dnech sypala od opozičních politiků kritická slova, neboť podle nich selhal hlavně prý úřad Kalouska, který má pod palcem celní správu.

Cožpak tady říkám, že chci spát?

„Já bych si velmi přál licencovanou možnost. Pokud to opozice podpoří, já budu velmi rád. Cožpak vám říkám, že chci spát?“ zavtipkoval pak Kalousek v debatě o tom, zda na prodej tvrdého alkoholu bude zavedeno udílení licencí.

„Je otázka, zda represivním orgánům neulehčit zpřísněnými pravidly. S ministerstvem průmyslu a obchodu už několik měsíců pracujeme na myšlence, že obchod s pohonnými hmotami by byla nikoli volná, ale vázaná živnost podmíněná licencí....Řešili jsme to kvůli daňovým únikům u pohonných hmot, kde na rozdíl od etanolu to je makroekonomický problém. Docela bych rád diskusi rozšířil o to, že by se taková vázaná činnost týkala tabáku a alkoholu,“ zmínil k tomu kromě jiného Kalousek minulý týden v rozhovoru pro deník Právo.

Občas poklepával prsty do stolu

Ministr financí si v debatě počínal sice velmi sebevědomě, ale přece jen byla na něm vidět mírná podrážděnost. Co chvíli si ve studiu mnul ruce a při hovoru šéfa ČSSD Sobotky dokonce několikrát nervózně poklepával prsty do stolu.

„Cožpak jsem někdy z vás idiota dělal?“ otázal se pak také překvapivě moderátora Václava Moravce, jenž chtěl od Kalouska právě k možnému zdanění metanolu přímou odpověď a do tváře mu vmetl, aby z něj idiota nedělal.

Kalousek také v debatě nastínil svou představu kompenzace pro prodejce, kteří budou muset zlikvidovat nakoupený alkohol. Podle ministrova chystaného návrhu dostanou kredit na budoucí daňové odvody.

„Kdo bude chtít daň dostat zpět, osloví celní správu, pod jejím dohledem zlikviduje alkohol podle zákona o odpadech, a především předloží doklad, že to řádně koupil a zaplatil. Celní správa už sama informuje finanční správu, obchodník, nebo hostinský dostane kredit na daň z příjmu na budoucí období, možná až na pět let…," sdělil Kalousek. Při odvodu daně si obchodník bude moci odečíst daňovou ztrátu, která mu vznikne při likvidaci lihovin.

S moderátorem Moravcem diskutovali také státní zástupce Roman Kafka, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR a generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček.

Žalobce Kafka pak kromě jiného uvedl, že dva obvinění muži v kauze otrav metyalkoholem jsou prozatím jediným zdrojem jedovaté směsi. Policie se ale podle něj zajímá i o společníky hlavních obviněných včetně vysoce postavených distributorů. Spolupracuje i s kolegy v Polsku a na Slovensku.

„Momentálně nemáme poznatky o žádném dalším zdroji metanolové nákazy než opavském z přelomu srpna a září tohoto roku," řekl Kafka. Prý ale policisté nejsou tak naivní, aby dva obviněné muže považovali za špičky lihové mafie v České republice. „Je to spíše nezdařený projev, nezdařený akt části obchodníků s pančovaným lihem na území ČR," podotkl s tím, že jedna z verzí vyšetřování počítá s dalšími společníky obviněných.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…