Kalousek varuje: Tvrdý alkohol je tvrdá droga. Nesmí k němu být snadný přístup

18.09.2012 6:58

Ministr financí Miroslav Kalousek vidí hlavní příčinu rozbujelého trhu s černým alkoholem v tom, že Češi příliš holdují pití tvrdého alkoholu. Je prý třeba debatovat o tom, jak ztížit přístup k této tvrdé droze, mající pro společnost závažné následky.

Kalousek varuje: Tvrdý alkohol je tvrdá droga. Nesmí k němu být snadný přístup
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Rozohněný Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

V rozhovoru pro Lidové noviny Miroslav Kalousek řekl, že úkolem ministerstva financí je boj proti daňovým únikům. „Tady v posledních letech zvyšujeme aktivitu,“ ujišťuje. Byla prosazena řada legislativních změn a celníci s inspektory finanční správy prý více zasahují v terénu.

Anketa

Jste pro trvalé omezení přístupu k tvrdému alkoholu?

hlasovalo: 1886 lidí

„Rozhodně ale odmítám zjednodušení, že za černý trh mohou příliš vysoké spotřební daně. Ty jsou u nás nižší než ve většině evropských zemí,“ upozorňuje ministr financí. Podle něj je problém hlavně v tom, že lidé pijí příliš tvrdého alkoholu. I on prý byl překvapen, že jsme čtvrtí největší konzumenti tvrdého alkoholu z vyspělých zemí OECD.

Podle Kalouska je po vyřešení akutních potíží a zpřetrhání sítí černého trhu třeba se zamyslet, jak proti tvrdému alkoholu dále bojovat. „Pak přijde čas na hlubší společenskou debatu, co s tvrdým alkoholem dál,“ myslí si ministr, který se prý vůbec nebrání úvahám o zpřísnění regulace. „Tvrdý alkohol je tvrdá droga, která má ve společnosti patologické následky. Přístup k ní by neměl být úplně snadný,“ myslí si Kalousek. 


 

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…