Kalouskovy státní dluhopisy. Budete si je moct koupit k Vánocům

26.08.2011 8:50

I opozice pochválila ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) za nápad vydat státní dluhopisy. Prý s tím nápadem mohl přijít dříve, ale lepší později než nikdy. Kalousek by do konce roku rád vydal první várku v hodnotě deseti miliard korun. Doba splatnosti by se měla pohybovat od jednoho roku do šesti let.

Kalouskovy státní dluhopisy. Budete si je moct koupit k Vánocům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ministr financí hledá další cesty, jak naplnit vyschlou státní kasu. Už před časem oznámil, že se chystá pustit státní dluhopisy a nabídnout je ke koupi občanům. Dnes k tomu dodává, že by do konce roku rád vydal první várku dluhopisů a to v hodnotě dosahující až deseti miliard korun. Zdráhá se však říct, jak budou tyto dluhopisy úročeny. Informuje o tom deník Právo.

Kalouskův nápad: dluhopisy jako dárek

Dá se tedy říct, že prodej státních dluhopisů občanům je jen otázkou času. Záleží však na tom, jak budou úročeny a případní zájemci nesmí zapomínat ani na to, že výnosy z úroků u dluhopisů podléhají patnáctiprocentní dani stejně jako u vkladů

„Pevně doufám, že se nám podaří v posledním kvartále letošního roku udělat pilotní projekt v řádu deseti miliard korun," prohlašuje ministr Kalousek, přičemž však nechce prozradit, kolika procenty budou tytu dluhopisy úročeny, naznačuje jen, že by to mělo být výhodnější než některé bankovní termínované či spořící účty. „Není ale samozřejmě úkolem státního dluhopisu vrhnout na finanční trh bezkonkurenční produkt," doplňuje ministr.

Ekonom Vladimír Pikora k tomu ovšem dodává, že výše úročení občany nejspíš nijak nenadchne, mnohem větším lákadlem by pro ně mohla být bezpečnost investice.

"Zatím je to tak, že koupě dluhopisu je vztahem konkrétního investora a ministerstva financí. Nemůžete ho ale předat další osobě. Rádi bychom, aby třeba rodiče mohli dluhopisy darovat svým dětem, ale ještě to nemáme technicky do detailu promyšlené," uzavírá ministr.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…