Kalousku, tady šetři. Návrhy, které uchrání lid před zdražením

21.07.2011 10:42

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes dostal devět návrhů, jak snadno a rychle ušetřit státnímu rozpočtu 72 miliard korun. Nezištně mu je na celé jedné stránce poskytla MF Dnes. Podle mediálního odborníka Martina Potůčka jde o šťouchnutí do vosího hnízda, protože si většina čtenářů v už tak hysterické atmosféře kolem zvyšování DPH řekne, že deník ví, jak na to, zatímco Kalouska a jeho lidi to nenapadlo.

Kalousku, tady šetři. Návrhy, které uchrání lid před zdražením

Jen co vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok, v němž už počítá s postupným zvyšováním daně z přidané hodnoty, přispěchala MF Dnes s návrhem, jak pro státní rozpočet ušetřit snadno a rychle 72 miliard, díky čemuž by nebylo nutné ke zvýšení DPH přistoupit. Vedle toho deník ještě doporučuje, aby ministři začali rychleji pracovat na zlevnění firmy jménem stát.

„Čtenáře to vytočí doběla," komentuje nápad deníku pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček, člen prezídia Asociace českých reklamních agentur. „Vnímám to jako šťouchnutí do vosího hnízda. MF Dnes si ještě přisadila do všeobecné hysterie, která už takhle z chystaných kroků vlády panuje, třeba i díky akcím odborů," dodává ředitel HBA communications.

Čtenáře naštve, že s úsporami musí radit novináři 

Za úsměvnou pak považuje představu, že by se ministr financí Miroslav Kalousek některým z uvedených doporučení řídil, ale článek mu rozhodně neprospěje. „Čtenář bude mít pocit, že to lze takhle řešit. A naštve se, že když si s tím vědí rady novináři, jaktože na něco takového nepřijdou na ministerstvu financí," očekává mediální odborník.

„To je od MF Dnes bezvadný nápad, takových jen houšť. Máme přece občanskou společnost a v jejím rámci je veřejná diskuse žádoucí. Klobouk dolů před redaktory, že se do toho pustili. Nepochybuji, že se při tom radili s experty, takže návrhy mají hlavu a patu," říká pro ParlamentníListy.cz lektor Vysoké školy ekonomické v Praze Jiří Mikeš.

Lidem se připomene, že zdražování všeho není nutné

První ředitel Asociace komunikačních agentur spojuje nápad i s tím, že deník je závislý na tom, kolik bude mít čtenářů. „Proto mohl zvolit i takovéto téma, kterým lidi přesvědčuje, že není nutné daň z přidané hodnoty zvyšovat a zdražit tak prakticky všechno. Navíc pokud by některý z jejich návrhů byl ještě dodatečně akceptován, byl by to pro deník velký úspěch," soudí Mikeš.

Podle zveřejněných návrhů by stát prý nejvíce ušetřil, pokud by ustoupil od plánovaných slev na důchodové pojištění, které platí firmy za zaměstnance. To by přineslo až 18 miliard korun. Dalším doporučením je nesnižovat pojistné podnikatelům, což by státní kase vyneslo dalších pět miliard. Neměla by se zavádět ani nová sleva na dani pro firmy ve výši daně z dividendy.

Pryč s příspěvkem na důchod rodičů i se zvyšováním slev na děti 

Konečně by se měl také zdanit hazard, což by rozpočtu přineslo sedm miliard, ale přes několikeré sliby, že k tomu dojde už v příštím roce, s tímto příjmem státní rozpočet na rok 2012 nepočítá. Pěti miliardami by pomohlo i zavedení pojišťovací a bankovní daně. Ve svých záměrech stát také nadhodnocuje účast na penzijním spoření, kde lze najít dalších deset miliard.

Další trojice navrhovaných opatření míří na sociálně slabší. Důchodci by přišli o peníze, které by jim mohli posílat potomci ve výši jednoho procentního bodu ze svého sociálního pojištění, což stát připraví o sedm miliard. Neměly by se zvyšovat ani slevy na děti (4 miliardy) a zavádět paušál pro zaměstnance, který nahradí stravenky, protože tím státní kasu připraví o dalších sedm miliard.

Na spoluautorku doporučení má Kalousek dlouhodobě pifku

Ministr financí se těmito radami nejspíš nebude řídit i proto, že polovinu autorského týmu tvoří redaktorka, jejíž zprávy musel v průběhu letošního prvního čtvrtletí několikrát dementovat. „Takto již v minulosti MfD ´zrušila´ daňové bonusy pro rodiny s dětmi, paušály pro živnostníky a napsala řadu dalších hloupostí a nepřesností. Situace je o to komplikovanější, že odborná redaktorka, která se v MfD této problematice věnuje, má v odborné přípravě mezery zvící ozónové díry," uvedl tehdy Kalousek v tiskovém prohlášení.

K věci:

Kalousek zvyšuje pojištění. A co ještě provedu, směje se

Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …