Kalousku, ty chemiku z pneumatikárny. To byla dnešní sněmovna

04.05.2012 12:13

Vládní úsporná opatření loni ubrala z růstu české ekonomiky procentní bod a letos by měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu. Řekl to dnes poslancům při projednávání zprávy o inflaci guvernér České národní banky Miroslav Singer. Po vyslechnutí této zprávy se do ministra financí navezl poslanec z ČSSD David Rath. Kromě jiného řekl, že Kalousek je nejhorší ministr financí a myslí si prý, že nás ochrání před inflací. Kalouska označil dokonce za "chemika z pneumatikárny".

Kalousku, ty chemiku z pneumatikárny. To byla dnešní sněmovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Loni podle údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pro letošek ČNB ve své prognóze počítá se stagnací ekonomiky. Čísla podle guvernéra ČNB Miroslava Singera vycházejí z aktuální prognózy centrální banky.

„Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká," řekl Singer

Podle původních odhadů ČNB škrty zpomalily růst české ekonomiky loni o 0,6 procentního bodu a letos o 0,4 procentního bodu. Na změně prognózy ČNB se podle něj podílely dva vlivy. Ministerstva si vytvořila rezervy, které budou využívat letos, a druhým vlivem je, že fiskální hospodaření státu dopadlo lépe, než ČNB odhadovala.

ČNB očekává růst spotřebitelských cen

Singer také podotkl, že pro letošní rok očekává centrální banka růst spotřebitelských cen pod čtyřmi procenty. Pro příští rok už se odhad pohybuje pod třemi procenty.

Pro příští rok ČNB ve své prognóze předpokládá růst ekonomiky o 1,9 procenta. Tento odhad ale s rozpočtovými opatřeními plánovanými vládou nepočítá.

Rath se navezl do Kalouska: Jste nejhorší ministr

Při této příležitosti se do ministra financí navezl poslanec ČSSD David Rath. Kromě jiného řekl, že Miroslav Kalousek je nejhorší ministr financí a myslí si prý, že nás ochrání před inflací. Narážel tím na nápad Kalouska na vydání dluhopisů pro občany. "Kolik ty vaše báječné dluhopisy pro občany budou úročeny?" tázal se v této souvislosti Rath.

Také obvinil vládu, že vyvolala vysokou inflaci, a tak poškodila úspory občanů. Vše vyvrcholilo tím, že v narážce na Kalouskovo vzdělání a předchozí zaměstnání označil Rath ministra financí za "chemika z pneumatikárny".

„Včera v novinách jsem se dočetl pod obrazem či fotkou pana Kalouska, že on ochrání lidem jejich úspory před inflací. Takový je dobroděj,“ poznamenal dále Rath, když upozorňoval na to, že inflace v letošním roce je kolem tří procent.

„Tak skoro čtyři procenta je inflace. Přitom - jestli jsem dobře slyšel, že prakticky stagnuje spotřeba domácností a víceméně stagnují platy a že je to způsobeno pouze administrativními, tedy vládními opatřeními, především nárůstem DPH, které tady prosadila tato vláda a přinesl to sem ministr financí Kalousek,“ upozornil Rath dále s tím, že v této zemi vládne vláda, která má jednu z nejvyšších inflací za deset, možná patnáct let.

„Čili i v letošním roce a v příštím roce inflace bude pravděpodobně vyšší než jsme v minulosti zažívali – to je ale od vás kouzelné. Vy tady na jednu stranu způsobujete jednu z nejvyšších inflací za posledních let. Jste jeden z nejhorších ministrů financí, vůbec nejhorší, který tímto způsobem znehodnocuje lidem jejich úspory,“ burácel také na konto ministra Rath.

Nemůže pochopit genialitu chemika z pneumatikárny

Kalousek se ale jal za sněmovním mikrofonem hájit svou čest. Řekl, že netvrdí, že občanům jejich úspory uchrání, pouze nabízí, aby si je oni sami stoprocentně uchránili před inflací, pokud si koupí protiinflační dluhopisy,

"Koneckonců dokonce i ty neprotiinflační, ty, které jsme nabízeli v loňské pilotní emisi, si v poměrně hojné míře nakoupily odborové organizace. Mě to velmi těší, protože v okamžiku, kdy jde o jejich vlastní peníze, odborové organizace důvěřují fiskální politice vlády České republiky," doplnil Kalousek.

Rath si ale musel vzít poslední slovo a na ministra zaútočil: "Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí."


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …