Kalouskův úřad má nový plán. Starosta si zoufá. Všichni jsou tajemní

28.11.2011 17:39

VÍME PRVNÍ Zbrusu nový návrh ministerstva financí na regulaci hazardu, nyní v připomínkovém řízení, znemožní obcím zakázat automaty na svém území. Tvrdí to chrastavský starosta Michal Canov. O pomoc se obrátil i na kolegu-poslance Jana Farského. Ten ale tvrdí, že o ničem neví. Předložení zákona vůbec provází podezřelé ticho, podotýká starosta Canov.

Kalouskův úřad má nový plán. Starosta si zoufá. Všichni jsou tajemní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Boj o omezení hazardu v českých městech a obcích vstupuje do další fáze. V připomínkovém řízení se nyní nachází zcela nový návrh zákona o hazardu z dílny ministerstva financí a Miroslava Kalouska.

Naprostá tichost, ve které byl předložen, má podle starosty Chrastavy Michala Canova (je kandidátem za místní sdružení starostů) zcela prozaický důvod. Postavení obcí v otázce povolování automatů na svém území totiž silně zhorší. Prý dokonce v rozporu s názorem ústavních soudců.

Zatímco resort financí tvrdí, že se postavení obcí díky nové úpravě zlepší, poslanci za hnutí STAN Gazdík a Farský návrh zákona nekomentují. Zabývat se prý musí legislativním zmetkem, který prošel sněmovnou před několika týdny a která obce připraví o miliardy.

Sledujeme téma Hazard
Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz

Speciální úřad a nárokové povolení aneb jak dostat "bedny" zpět do obcí

"Návrh z dílny ministerstva financí znemožňuje obcím vydávat obecně závazné vyhlášky, což obce prakticky vyřazuje ze hry v oblasti potírání hazardu na svém území," hodnotí nejnovější legislativní příspěvek k tématu hazardu starosta Canov. Nebezpečí vidí strarosta zejména ve funkci nového, speciálního úřadu, který bude mít na starost povolování loterií. Obcím tak zůstane pouze možnost vydat závazné stanovisko.

To sice musí úřad v první instanci respektovat, ale provozovatel hazardu, který o své "bedny" v místě opravdu stojí (například z důvodu existence sociálně vyloučených lokalit v blízkosti plánované herny), může podat odvolání. Poté rozhoduje zmíněný speciální úřad na základě stanoviska obcím nadřazeného správního orgánu, kterým je v tomto případě podle správního řádu Ministerstvo vnitra. Pak už Specializovaný finanční úřad musí vydat povolení, pokud provozovatel hazardu splní zákonem stanovené podmínky, jak říká návrh MFČR. Vydání povolení je totiž tzv. nárokové.

Dále čtěte:
Nenažraní starostové TOP 09 a další. VV dělají dusno kolem hazardu
Sobotka (ČSSD): Místo omezování hazardu se teď vede bitva o jeho výnosy

Ústavním soudcům se návrh MFČR asi líbit nebude

Canov poukazuje na protiústavnost návrhu ministerstva. Ústavní soud totiž jasně jasně deklaroval, že obce mají právo vydávat obecně závazné vyhlášky, kterými hazard ze svého území vykážou. A právě toto právo místním samosprávám nový zákon upírá. Starosta ale neztrácí naději, tou je mu výrok Ústavního soudu v případě Františkových Lázní a tamního pokusu zakázat hazard ve městě. "Nelze připustit takový výklad podústavních předpisů, který by ve svém důsledku vedl k popření ústavně zaručeného práva územních samosprávných celků na samosprávu v tom smyslu, že by obce byly zbaveny možnosti rozhodovat ve formě obecně závazných vyhlášek o tom, kde se mohou na jejím území vyskytovat provozovny loterií a jiných podobných her," říká judikát ústavních soudců.

Canov: Hlavně potichu a nenápadně

Předložení nového Loterijního zákona do připomínkového řízení se podle Canova podařilo ministerským úředníkům dokonale načasovat právě do doby, kdy sněmovnou otřásl spro o způsob zdanění provozovatelů hazardu. Výsledkem je kromě vzájemného osočování TOP 09 na jedné straně a VV, jejíž tři poslanci hlasovali spolu s ODS a ČSSD, způsob zdanění, který nikdo nechce. Véčka chtějí v této věci vyvolat jednání koaliční K9 apokusit se údajný legislativní zmetek napravit dříve, než začně po 1.lednu 2012 platit.

"V naprosté tichosti se tam dostal návrh, který by v roce 2013 odřízl obce od jakéhokoliv rozhodování," tvrdí starosta Chrastavy. "Kdyby si toho nevšiml Svaz měst a obcí, tak o tom nikdo pořádně neví," rozčiluje se nad údajnou nenápadností postupu úředníků MFČR Canov. Není prý divu, jako fanoušek seriálu Jistě pane ministře si dokáže dobře představit situaci, kdy úředníci zahájí legislativní proces a ministr, řešící aktuálně zdanění hazardu o ničem ani neví.

Napřed řešme daně

A na potřebu řešit výše zmíněný problém, ke kterému se raději nikdo z poslanců nemá, se odvolávají i Canovovi a zároveň Kalouskovi kolegové z poslaneckého klubu TOP-STAN. "Jsem poslancem a mohu se k tomu vyjádřit, až nám to někdo předloží. Nyní musíme řešit problém v podobě řádného zdanění , kterému účinně zabránila široká koalice pro hazard," neodpustí si rýpnutí do koaličních kolegů a opozice zároveň bývalý starosta Suché Lozi Petr Gazdík.

Návrh z dílny MFČR prý šéf hnutí STAN dosud neviděl, ale pokud by pravomoci starostů v rozhodování o hazardu ve své obci měl jakkoliv omezit, bude prý klidně hlasovat proti záměru resortu, jemuž předsedá "jeho" ministr. Se starostou Canovem se prý chce o celé vvěci bavit, ale až poté, co vyřeší problém se zdaněním hazardu, které obce díky absenci ustanovení o paušálním poplatku za přístroj obírá o šest miliard korun ročně.

K věci:
To je žumpa, ta sněmovna. 9 z 10 lidí na nic. Poslanec to rozjel
VV nechtějí nové rozdělení peněz z hazardu. I když Dobeš hlasoval pro

Farský prý informace nemá. Starosta tvrdí opak

Stejně tak o návrhu nic neví poslanec Jan Farský, autor dílčí novely loterijního zákona, která měla zdanění hazardu řešit, pokud by se nepodařilo do konce roku prohlasovat zdanění podle zákonné úpravy jednotného inkasního místa, tedy té normy, která způsobila koaliční roztržku. "Aktuálně řešíme průšvih prohlasovaný hazardní koalicí. Zatím ke mně návrh nedorazil, nemám se tak k čemu vyjadřovat," napsal ParlamentnímListům.cz poslanec.

Starosta Canov ale tvrdí něco jiného. "Informoval jsem o celé věci nejen pana ombudsmana, ale i kolegu poslance Farského, který je stejně jako já místopředsedou Starostů pro Liberecký kraj. Slíbil mi, že se tím bude zabývat. Věřím mu, že nemá zájem na tom, aby takový zákon začal platit v podobě, v jaké je předložen ministerstvem," domnívá se.

Ministerstvo: Je to přesně naopak

Resort financí ústy svého mluvčího Ondřeje Jakoba s chrastavským starostou samozřejmě nesouhlasí. "Není pravda, že nová právní úprava odebírá obcím možnost jakkoli regulovat umístění hry na svém území. V rámci správního řízení o vydání povolení o umístění hry dochází naopak k posílení pravomoci územní samosprávy," říká stanovisko ministerstva.

Obce prý budou moci "zasahovat do správního řízení o vydání jednotlivých povolení o umístění hry cestou závazných stanovisek." Pokud obec tedy souhlasit nebude, Specializovaný finanční úřad prý povolení o umístění hry nevydá. O možnosti odvolání, Ministerstvu vnitra jako druhé instanci nadřazené obcím a nároku na vydání povolení pokud splní podmínky, ale odpověď resortu nic neříká.

Psali jsme:
Skokan to čekal. Vyhrožovali mi a teď to přišlo. Topkaři, neustoupím
Starostové odmítají zdanění hazardu, jaké přijali poslanci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …