Kandidát Cabrnoch naštval své kolegy. Dere se moc vysoko

18.06.2010 8:50

Podle důvěryhodného zdroje serveru ParlamentníListy.cz rozvířila kandidatura europoslance Milana Cabrnocha na místopředsedu ODS atmosféru v poslaneckém klubu Občanských demokratů v Evropském parlamentu.

Kandidát Cabrnoch naštval své kolegy. Dere se moc vysoko

„Kandidatura Cabrnocha nadělala v euroklubu pěknou paseku. Paradoxně nejvíc to vyplašilo Miroslava Ouzkého, že se mu jeho kamarád najednou dere přes hlavu. Navíc mu zatím Alexandr Vondra potichu vyfoukl Ústecko," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z klubu.

Spojenectví Tluchoře a Cabrnocha

Prostřednictvím Cabrnocha si Petr Tluchoř posiluje svou pozici ve straně a ve středních Čechách, kde je spojují důležité zájmy lobby ve zdravotnictví. Navíc byl Tluchoř zvolen i šéfem poslaneckého klubu ve sněmovně. Tluchoř nemá příliš v oblibě šéfa euroklubu Miroslava Ouzkého, protože ten se stavěl proti Mirku Topolánkovi.

Ouzkého se chtějí v ODS zbavit

„Nyní chodí z jistých kruhů strany pobídky, abychom se Ouzkého zbavili. Jsou to ale většinou ti samí lidé, kteří před tím tlačili na to, aby byl zvolen šéfem klubu. Europoslanci ale nejsou loutky, aby dělali, co se jim řekne," dodal zdroj.

Ouzkému neprospívá fakt, že je z kmotrovského Ústeckého kraje. Navíc výsledek kraje byl nejhorší v celých Čechách a nejhůře na Ústecku dopadlo navíc Ouzkého Chomutovsko. Cabrnoch a Ouzký spolu dříve vycházeli dobře, protože měli společné zájmy na zdravotních knížkách a systémun IZIP. Cabrnochova Tluchořem podporovaná kandidatura na místopředsedu ODS toto spojenectví však narušila.

Manipulace s eurokandidátkou

S Cabrnochem se také moc nemusí europoslanec Hynek Fajmon, protože Cabrnoch byl na kandidátce ve volbách do Evropského parlamentu na čtvrtém místě a Fajmon až na osmém, i když Fajmon získal na nominačním regionálním sněmu Středních Čech více hlasů.

Do kandidátky zasáhnul tehdejší šéf strany Mirek Topolánek, který se potřeboval zbavit Fajmona a Ivo Strejčka, protože jsou známí jako klausovci. Strejček byl na kandidátce až díky intervenci Jana Zahradila a Petra Nečase na solidní páté příčce.

Dva kohouti...

Mezi Ouzkým a Zahradilem nepanují také zrovna přátelské vztahy. „ECR nebyl můj projekt, byl to projekt Jana Zahradila. Lepší než zakládat nevýznamnou skupinu bylo zůstat u lidovců ve frakci EPP-ED, která byla a je nejsilnější skupinou v europarlamentu," rýpnul si Ouzký na začátku roku do místopředsedy frakce Zahradila, jehož porazil v boji o předsednictví v europoslaneckém klubu ODS.

Zahradil má totiž hlavní zásluhu na založení euroskeptické frakce Evroských konzervativců a reformistů (ECR). Mezi Zahradilem a Ouzkým existuje rivalita, protože Zahradil má jako místopředseda frakce vyšší funkci než Ouzký. Když byla ODS v Evropské lidové straně (EPP), vykonával Ouzký také načas funkci místopředsedy Evropského parlamentu a nyní tuto šanci díky odporu EPP k euroskeptické frakci ztratil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …