Kandidát na Hrad Fischer: Oslovím strany, ale i odbory

07.01.2012 11:57

Bývalý úřednický premiér Jan Fischer v rozhovoru pro MF Dnes potvrdil, že bude kandidovat na prezidenta. Motivuje ho k tomu vedle prosazení přímé volby také velká podpora veřejnosti. Chce být především nestranickým kandidátem a chce stavět na široké podpoře veřejnosti.

Kandidát na Hrad Fischer: Oslovím strany, ale i odbory
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Chce se dál profilovat jako nestranický kandidát, prezident by podle něj měl být někdo, kdo bude reprezentovat svět mimo politické strany.  

Prezident by se neměl nechat ovládat stranami

Lidé podle Fischera „chtějí prezidenta, který vnímá celý veřejný svět: lékaře, umělce, zástupce menšin, tělesně postižené a tak dál. Prezident by měl k politickým stranám přistupovat s respektem, jako k sobě rovným partnerům. Neměl by však být součástí stranické politiky nebo se nechat stranami ovládat.“

Začátek kampaně vidí Fischer v získání 50 tisíc podpisů, jak má být stanoveno v zákoně. Jejich sháněním by začal, i kdyby měl jistou podporu některé politické strany.

„Nabízím své zkušenosti, a to nejen v období před vládnutím a z období vládnutí, ale i z období současného. Jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj se pohybuju blízko světu politiky, mám na starosti mezinárodní vztahy banky. Trošku paradoxní je, že teď vídám víc premiérů a prezident, než jsem vídával, když jsem seděl ve Strakově akademii,“ popisuje Fischer v rozhovoru pro MF Dnes.

Svou kandidaturu si Fischer chce vybudovat na široké podpoře. Bude oslovovat parlamentní strany, vyjma komunistů, mimoparlamentní strany, ale i různé nevládní organizace nebo odbory.

U předvolební kampaně by měla být stanovena výše nákladů

Fischer by si přál, aby v případě nevyhnutelné předvolební kampaně byla zákonem stanovena výše nákladů. Musí být rovněž jasné, kdo kampaň platí, a neměla by být placena ze státních peněz.

Chce se také vyhnout radám tzv. mediálních mágů. „Na mediální mágy si v tomhle dávám pozor. Člověk se musí spolehnout na vlastní úsudek a být velmi uměřený. To neznamená být šedivej, ale nepřekročit hranice běžného vkusu,“ tvrdí Fischer v MfD.

Členství v KSČ byla chyba. Kdo může házet kamenem, ať hodí

Počítá s tím, že se v rámci předvolební kampaně bude mluvit o tom, že byl členem KSČ. Popisuje, že se chtěl stát kantorem a učit. První nabídku v roce 1974 odmítl, ale pak se nechal zlákat. Teď to označuje za chybu.

„A kdo může házet kamenem, ten ať hodí. Všichni, kteří za předchozího režimu trpěli. Před těmi mám velkou úctu a pokoru. A v této skupině mám spoustu přátel. Někdy ale berou kámen do ruky lidé, kteří ještě v září '89 klepali na dveře stranických sekretariátů a nějak to nedotáhli do konce,“ řekl Fischer v rozhovoru pro MfD.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…