Kandidát na Rathovo místo: Největší chybou vlády je, že ještě neodstoupila

25.07.2012 13:10

ROZHOVOR Starosta Příbrami Josef Řihák je novým kandidátem na hejtmana ve středních Čechách za sociální demokraty. Současná vláda je jedna z nejhorších, jakou republika vůbec měla, řekl mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kandidát na Rathovo místo: Největší chybou vlády je, že ještě neodstoupila
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

Jste čerstvým lídrem kandidátky sociálních demokratů do podzimních voleb ve Středočeském kraji, co chcete voličům nabídnout a jaké jsou vaše cíle?

Cílem je nabídnout voličům takový program, který nám vyhraje krajské volby. Jsme nyní svědky toho, že Nečasova vláda na jedné straně zvyšuje daně a snižuje sociální dávky zdravotně postiženým, a na druhé straně se chystá darovat desítky miliard církvi. A zatímco u nás nyní téměř mizí střední třída, která se čím dál hlouběji propadá do chudoby, zvětšují se majetky těch nejbohatších. A co na to říká Nečasův kabinet? Nic. Tedy snad až na ministra financí, který občas sprostě vynadá poslanci, nebo zfackuje nedisciplinovaného voliče.  

Domnívám se, že kraj vedený sociální demokracií nabídne občanům jistoty například v podobě kvalitní dopravní obslužnosti, plně funkčních a spolehlivých oblastních nemocnic a středních škol, či investic do zkvalitňování infrastruktury. V tom posledním případě mám konkrétně na mysli opravy silnic, se kterými úspěšně začal bývalý hejtman David Rath.

Považujete svoji pozici kandidáta na místo zatčeného Davida Ratha za obtížnou?

Ano, situace po zatčení D. Ratha je pro sociální demokracii mimořádně obtížná. Zvláště, když se nyní objevují další a další obvinění. A myslím si, že kauza bývalého hejtmana se bude čím dál častěji objevovat v médiích, čím více se budou blížit krajské volby.

Jak vnímáte jeho zatčení se sedmi miliony korun, co si o celé kauze myslíte?

I když mám o případu D. Ratha stále jen zprostředkované informace buď z toho, co unikne nejrůznějším způsobem ze spisu, nebo i cíleně od policie, považuji za naprosto šílené předávat si peníze v krabici od vína. To je samozřejmě naprosto nepřípustné. Ale zároveň se mi nelíbí, jak někteří politici z řad ČSSD nyní o překot dávají od D. Ratha ruce pryč. A přitom to jsou ti, kteří s bývalým hejtmanem dlouhé roky úzce spolupracovali a kterým se hodil jeho přehled, zkušenosti i bojovná nátura. I s vědomím toho, že skutečnou pravdu o celém případu se dozvíme až za dlouho ale říkám, že podobné chování, jakého jsme zde svědky, je naprosto nepřijatelné.

Jak navrátit důvěru obyvatel v krajské politiky?

Bude to těžké, ale musíme to zvládnout. Jsem přesvědčen, že v případu bývalého hejtmana Ratha šlo o selhání jednotlivců, nikoliv systému. Vrátit důvěru politikům a demokracii – to je jeden z hlavních úkolů, které nyní před sebou máme. A netýká se to jen krajských politiků.

Středočeský kraj má dluh zhruba deset miliard korun. Jaká je ideální cesta ze zadlužení?

Již šest let jsem starostou Příbrami a mohu zcela zodpovědně prohlásit, že pod mým vedením se v našem městě zadlužení města razantně snížilo. Splatili jsme, nebo splácíme staré úvěry a nové nečerpáme. Příbram patří k nejméně zadluženým městům v České republice. Mým heslem je šetřit, šetřit a zase šetřit. Už v době, kdy nás ještě vláda neinformovala o tom, že se blíží krize, jsme snížili o 10 až 20 procent příspěvky organizacím zřizovaným městem. A tím jsme zlepšili hospodaření města.

Prostě Příbram dokazuje, že hospodařit se dá dobře i bez dluhů. Přitom se ale nezastavily investiční akce. Realizujeme spoustu projektů. Vrhli jsme se například do zateplení základních škol, domů s pečovatelskou službou a dalších objektů v majetku města. Opravují se i domy a ulice na našem nejstarším sídlišti. Dokončujeme rekonstrukce obou hlavních příbramských náměstí. V našem městě přibyla i nová pěší zóna, po mnoha letech marného čekání se zde lidé dočkali i nového autobusového nádraží. Když dnes investujeme miliony do zateplení mateřských a základních škol, v budoucnu se nám tyto peníze vrátí na ušetřených provozních nákladech.

Přitom ale zároveň ve městě lidé platí jeden z nejnižších nájmů v obecních bytech. A protože většina bytů v majetku města po realizované privatizaci zůstala zejména v domech s pečovatelskou službou, město tak nízkým nájmem podporuje ty nejpotřebnější – seniory a zdravotně postižené. Důležité také je, že jsme nezvýšili daně z nemovitostí. Na druhou stranu jsme polepšili i malým živnostníkům, kterým jsme o dvacet procent snížili pronájem nebytových prostor. A podobný režim úspor bych zavedl i ve Středočeském kraji. Podobně, jako v Příbrami, bych šetřil na provozních výdajích.

Jaký je váš recept proti korupci v politice a výběrových řízeních?

Výběrová řízení ve městě děláme nyní samostatně, bez zprostředkovatelských firem. V minulosti jsme vybírali firmy, které nám připravily celý průběh výběrového řízení. Toto se ale neosvědčilo. V rámci odboru investic jsme proto zřídili zvláštní oddělení, které má na starosti všechna výběrová řízení. Ta probíhají nyní pod dozorem zkušeného právníka, který ručí za to, že výběrová řízení budou transparentní a zcela v pořádku. Dokonce jsme nyní zjistili, že náklady na výběrová řízení jsou nižší, než v době, kdy je pro nás dělaly specializované firmy.

Ale i přes tyto zjevné úspěchy jsme za některá výběrová řízení kritizováni. Například za průběh prodeje objektů takzvané 1. polikliniky. Tento prodej vzbudil v Příbrami velké emoce, které podle mého názoru vyvolali ti, kteří neuspěli ve výběrovém řízení.

Co říkáte odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a věříte spekulacím o skrytých důvodech k jeho odvolání?

Každý premiér má právo dát návrh na jmenování, či odvolání jednotlivých ministrů. Nebudu proto spekulovat o důvodech odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, protože si myslím, že tato vláda už tam dávno neměla být od začátku. Všichni vidíme, že vláda se chová způsobem, že chudým bere a bohatým dává. Téměř všechny dopady současné krize hází Nečasova vláda na běžné občany. Především na rodiny s dětmi a na důchodce. Za současné vlády došlo ke všeobecnému růstu daní, ke zvyšování cen, narůstá i korupce. Je to jedna z nejhorších vlád, kterou jsme v historii samostatné České republiky měli.  

Je jeho Pavel Blažek podle vás dobrým nástupcem?

Možná, že je dobrým nástupcem, ale ve špatné vládě. Nechci lidi hodnotit podle jména. Ve funkci starosty jsem se naučil hodnotit lidi podle práce, kterou udělají.

Sociální demokraté dlouhodobě kritizují kroky současné vlády, v čem dělá největší chybu?

Největší chybou současné vlády je, že po všech těch průšvizích a skandálech a tvrdých dopadech jejího působení na občany ještě neodstoupila.

Jaké investice čekají Příbram v druhé polovině roku?

V letošním roce musíme nyní dokončit rozpracované akce. Jsou to především rekonstrukce obou náměstí a s tím spojená výstavba kašny na náměstí TGM. Dále dokončíme rekonstrukci Mariánské ulice, plynofikace Libušiny ulice a rekultivaci bývalé skládky Květná. V letošním roce také plánujeme výstavbu dvou nových mateřských škol v Žežické ulici, dokončení sportovního areálu Pod Svatou Horou, opravu strojovny zimního stadionu, odkanalizování osady Orlov, výstavbu parkoviště v Parku Přátelství a několik menších akcí – například opravy povrchů vozovek v ulicích Šeříková, Růžová, Ondráková a dalších.

Co plánujete ve městě do budoucna?

Plánů a akcí je mnoho. Máme připraven takzvaný zásobník projektů a z něj vybíráme vždy ten nejvhodnější, se kterým je možné se ucházet o spolufinancování z prostředků od Evropské unie, nebo z nejrůznějších státních fondů. Z akcí, které jsou v různém stupni rozpracování, chceme v nejbližší době realizovat výstavu odpočinkové a relaxační zóny Ryneček. Dále chceme vybudovat nový sběrný dvůr a kompostárnu v průmyslové zóně města. Budeme pokračovat v opravách a zateplování objektů v majetku města – například základních uměleckých škol, dalších domů s pečovatelskou službou a podobně.

Jakým heslem či mottem se v politice řídíte?

V komunální politice se řídím heslem „Příbram je naším domovem“. A dělám vše pro to, aby naše město bylo hezkým a příjemným domovem pro všechny, kdo v něm žijí. Podobně chci, aby se nám všem dobře žilo v našem kraji i v celé naší vlasti. K tomu je ale potřeba soustředit se nyní na zachování sociálního smíru. Není možné stavět proti sobě staré a mladé lidi, jako to dělá Nečasova vláda. Musí se dobře žít rodinám s dětmi. Na krizi nesmí doplácet střední třída, která nyní u nás nese na svých zádech veškeré její dopady. Není možné nediskutovat o prováděných reformách s opozicí. Výsledkem práce vlády je například skutečnost, že zdravotně postižení musí pro peníze složitě cestovat do měst k bankomatům.

Josef Řihák se narodil 25.dubna 1959 v Karlových Varech. Pracoval jako obvodní veterinární inspektor v Příbrami a později jako vedoucí zdejší veterinární a hygienické stanice. Do ČSSD vstoupil v roce 1998 a o dva roky poté se stal místopředsedou Krajského výkonného výboru strany ve středních Čechách a zastupitelem kraje. Od roku 2002 do roku 2006 byl také poslancem a v roce 2008 byl zvolen senátorem. Strostou Příbrami je od roku 2006 až dosud. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…