Karel Hvížďala: Diagnóza spojení Koženého, Bárty a Klause

17.04.2011 21:05

Oslava dvacátého výročí privatizace mladoboleslavské automobilky Škoda nám připomněla, jak se tenkrát Václav Klaus jako ministr financí před červnem 1992, kdy proběhly volby a těsně po něm, kdy se stal předsedou vlády, choval.

Karel Hvížďala: Diagnóza spojení Koženého, Bárty a Klause

Tehdy totiž se tvrdě stavěl proti privatizaci přímým prodejem a hlavně proti tomu, aby automobilku dostali Němci. Byl zarputile proti, aby Škodovku dostal Volkswagen. Dnes tuto firmu chválí a veřejně tvrdí, že hlavní zásluhy měl tehdejší šéf koncernu Carl Hahn, který ho o privatizaci přesvědčil, ač režie prodeje byla v rukou české vlády: premiéra Pitharta a ministra Vrby. Jde o evidentní účelovou zapomnětlivost, řečeno velmi diplomaticky. Ministr Klaus si tehdy přál všechno privatizovat pomocí kupónů a vzýval podnikatele Viktora Koženého. Hřímal: Více takových Kožených.

Oslava ve Škodovce se uskutečnila v době vládní krize, kdy se na scéně objevuje podobně zdatný marketingový praktik Vít Bárta: vláda by se ho ráda zbavila, protože se pokusil zprivatizovat část politického provozu pomocí firmy ABL. Jenže na scéně je opět Václav Klaus, ale tentokrát již jako prezident a je jeho projektem Strategie 2009 - 2014 stejně fascinován jako kdysi byl fascinován kampaní Viktora Koženého s heslem "Jistota desetinásobku!" Kožený totiž sliboval odkoupení kuponů za tuto výši. Vít Bárta svým zaměstnancům sliboval, že ovládne republiku a získá vládní zakázky pro firmu. A tak podobně jako kdysi zrušil Václav Klaus privatizaci Tatry Kopřivnice do rukou firmy Mercedes, Škody Plzeň do rukou firmy Siemens a řady dalších významných firem, které kvůli tomu později krachovaly, tak právě v těchto dnech brání v rozporu s Ústavou odvolání ministrů napojených na ABL přes Věci veřejné, a tím prohlubuje krizi. Krycí heslo tentokrát zní: Chci znát plán B. Vládu nutí k tomu, aby pokračovala ve starém složení, a vyhrožuje, že jinak pověří složením vlády sociální demokraty.

Viktor Kožený je mezinárodně stíhaným delikventem na útěku a jak skončí Vít Bárta, ještě nevíme.

Hledat odpověď na otázku, proč se takhle jako Václav Klaus nějaký člověk chová, když se na první pohled zdá, že volí v obou případech horší, tedy zlou variantu, je možné jen u psychoanalytiků, kteří tvrdí, že tak činí lidé s hypertrofovanou touhou po uplatnění své vlastní vůle. Je to, jako by si tito lidé řekli: "Vím dobře, jaký krok by byl v té situaci správný, ale přece se nenechám omezovat nějakou morálkou, nebo dokonce svým vlastním svědomím. Kdybych udělal dobrou věc, bylo by to proto, že je dobrá. Udělám-li špatnou věc, bude to pouze proto, že to chci já. Bude to projev mé svobodné vůle."

Možná, že jen v této citované diagnóze, které se někdy říká ambulantní schizofrenie, či dezintegrace myšlení je možné hledat odpověď na chování našeho pana prezidenta.

SLEDUJEME kauzu peníze za mlčení ve VV 
SLEDUJEME TÉMA
Vládní krize

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …