Karlovy Vary nejsou v kurzu, Velehrad je převálcoval

06.07.2012 20:50

REPORTÁŽ Velehrad na Uherskohradišťsku si ve středu připomněl příchod duchovních poslů Cyrila a Metoděje. Věřící se zde již tradičně setkali na bohoslužbě. Přišlo jich více než 30 tisíc. Davem lidí lomcovala nervozita, únava spojená s neúnosnými vedry.

Karlovy Vary nejsou v kurzu, Velehrad je převálcoval
Foto: Archiv
Popisek: Velehrad

„Je pro mne veliká čest převzít záštitu nad Dny lidí dobré vůle. Velehrad je skutečné duchovní centrum Zlínského kraje a vědí to všichni, kdo sem – stejně jako do jiných poutních míst – přicházejí načerpat energii pro svůj život. Zlínský kraj podporuje nejen samotné Dny lidí dobré vůle, ale už několik let se spolupodílí také na obnově zdejší baziliky, prostranství kolem ní i celé infrastruktury zabezpečující potřebné podmínky pro tisíce poutníků,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Stanislav Mišák, který nad akcí převzal záštitu společně s Livií Klausovou a Janem Graubnerem, arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským.

Otec na mši uplácel syna zmrzlinou

Středeční den doprovázely od rána extrémní teploty, to neodradilo tisíce lidí, aby si přišli poslechnout slova kardinála Miloslava Vlka. Den vyžadoval extrémní míru tolerance a odolnosti vůči teplotám. Na mši dorazily také rodiny s dětmi. V průběhu dopoledne to děti ještě bavilo, ale v poledních hodinách si horko začalo vybírat svoji daň. Někteří přemlouvali rodiče, aby šli domů, ti byli však neoblomní.

„Není zas takové vedro, to vydrží a dostane zmrzlinu,“ šibalsky mrkal mladý otec na asi tříletého klučinu, který hlasitě dával najevo, kde by nejraději byl a bohoslužba to určitě nebyla. Příslib zmrzliny zafungoval, ale bohužel jen na krátkou dobu. Zhruba po patnácti minutách klučina začal opět zlobit. Další zmrzlinu si však už nevykoledoval. Otec nakonec rezignoval a uprostřed mše s dítětem odešel. Vedle stojící žena to hned okomentovala: „Ještěže jsou pryč, ten kluk jen rušil ostatní. To jsou taky nápady, brát tak malé dítě v tomhle vedru do takového davu.“

Kardinál celebritou

Hlavní celebritou dne byli kardinál Dominik Duka a Miloslav Vlk. Někteří lidé se přišli podívat speciálně na ně:  „Pana kardinála Vlka si velice vážím, byl jsem již na několika jeho mších a vždy jsem si něco odnesl. Jsem rád, že tu dnes je, přišel jsem hlavně kvůli němu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz  Michal Blažek z Brodu. Nelze se ubránit zvláštnímu dojmu, že i církevní hodnostáři mají, stejně jako třeba herci, své vlastní fanoušky.

Státní svátek dnes slavili v České republice všichni, nejen tisíce věřících na Velehradu. Někteří však nevěděli, co a proč slaví. „Mě je to jedno, důležité je, že nemusím do práce,“ pochvalovala si třicetiletá servírka Pavla z Uherskohradišťska. Kdo byli Cyril, a Metoděj netuší. „To je někdo z našich dějin, ale už nevím, netuším,“ doplnila.

Přestože počet návštěvníků mohl přesáhnout třicet tisíc, původní odhady byly smělejší a počítalo se s více než čtyřiceti tisíci lidmi, kteří měli na mši dorazit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…