Karlovy Vary se nakonec přejmenují. Přeci nezvítězí pravda a láska

31.12.2011 18:57

RECESE Iniciativa karlovarských občanů a politiků se přece jenom dočkala kýženého výsledku. Nejenže budou přejmenovány některé ulice, náměstí a divadlo, ale dokonce i celé město. Navíc Vary získají nové logo, vlajku a nové radniční noviny.

Karlovy Vary se nakonec přejmenují. Přeci nezvítězí pravda a láska
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Petice, kterou odstartoval na základě požadavků občanů populární karlovarský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), spustila doslova lavinu. Iniciativy se chopil také jinak velmi zdrženlivý primátor Petr Kulhánek (KOA). Poté, co ztroskotal jeho návrh na rekonstrukci koalice K20, rozhodl se k velmi radikálnímu kroku, totiž nenechat kámen na kameni.

Pravda ani láska nevítězí

“Zjistil  jsem, že po dobrém to nejde a ani pravda a láska, ani  moje slušnost nevítězí.  Zatočím se špatnou pověstí Karlových Varů i starými strukturami a nejlépe tak uctím památku Václava Havla. Společně se členy KOA, kteří se rekrutují z uměleckých kruhů, už jsme učinili první kroky. S ohledem na náš volební program, jehož prioritou bylo zachování karlovarského divadla a symfonického orchestru, začneme přejmenováním divadelní budovy na Divadlo Václava Havla. Tím zároveň vyslyšíme hlasy těch, co považují pojmenování pražského letiště po prvním českém prezidentovi za nesmysl s ohledem na fakt, že Václav Havel nerad létal letadlem. Zato přejmenování karlovarského divadla je správnou poctou,  vždyť Václav Havel podepsal petici na jeho záchranu a byly zde s velkým ohlasem uvedeny jeho hry,“ dodal pro ParlamentníListy.cz karlovarský primátor.

Mela kvůli Masaryčce - Havlova, Gottova nebo Bartoškova třída?

Doslova mela se ale strhla mezi radními kvůli přejmenování hlavní karlovarské třídy. Zatímco iniciátoři petice si přejí, aby nesla rovněž jméno prezidenta Václava Havla, jejich oponenti nabízí jiná, prý mnohem vhodnější jména a nechtějí se vézt na laciné vlně „havlománie“

Ve hře je totiž další prezident Jiří Bartoška (má jako jeden z mála  klíče od města), dalším vážným adeptem je Karel Gott (zahájil svoji kariéru v Grandhotelu Pupp). Sportovně založení Karlovaráci, jichž je ve městě více než příznivců umění, zase horují pro jméno olympionika Lukáše Bauera, na jehož počest se na této třídě již nyní každý rok konají mezinárodní lyžařské závody. Na komunikaci  je navezeno tisíce kubíků sněhu, za což karlovarští občané dokonce ochotně zaplatí půl milionu korun. Nelze ani opomenout současného prezidenta Václava Klause: “Cožpak on město neproslavil v zahraničí, cožpak zde nesehrál nejednu tenisovou partii s nejslavnějšími lidmi planety, cožpak zde odvážně nezorganizoval summit Visegrádské čtyřky a  legendární kongresy ODS?“ ptají se rozhořčeně pravicoví voliči, tradiční odpůrci Havlových pravdoláskařů?

     

Historikové - je to fraška

Karlovarský zastupitel a historik Zdeněk Musil (který je neustálým přejmenováváním karlovarských ulic a náměstí tak znechucený, že zůstal věrný i Komunistické straně), připomíná, že třída už tolikrát změnila jméno, že by další přejmenování působilo jako fraška: posuďte sami, jmenovala se Hitlerova, Stalinova, Leninova, Gottwaldova, Rudé armády, nyní nese jméno prezidenta Masaryka a už jí zase hrozí změna.
Do celé záležitosti se vložil i další karlovarský historik Stanislav Burachovič ( KOA).

Ten navrhuje radikální, ale definitivní řešení: „Musíme se zachovat rozumně a především spravedlivě. Máme nyní jedinečnou příležitost napravit křivdy minulosti  a hloupost našich předků. Je nesmysl, abychom pojmenovávali naše město, ulice či náměstí po každém, kdo Karlovy Vary navštívil, či
dokonce po někom, kdo zde nikdy nebyl! Navíc jsme s kolegou a prvním náměstkem primátora Jiřím Klsákem definitivně zjistili, že Karlovy Vary nezaložil Karel IV. To je jenom legenda a mýtus. Dnešní Karlovy Vary, jak je známe, založil karlovarský rodák Jára Cimrman. Parlamentním Listům.cz předložil řadu důkazů: „Po mnohaletých výzkumech domácích badatelů je dnes spolehlivě doloženo, že Jára Cimrman se narodil v Karlových Varech. A je nápadnou shodou okolností, že vzápětí začala pro lázeňské město éra velké konjunktury, četných vynálezů a novinek.

Z těch nejzajímavějších počinů a objevů uveďme, že v té době se začalo s výstavbou slavné Zítkovy kolonády a proslulých hotelů, např. Imperialu. Jára stojí také za výrobou světoznámé minerálky Mattoni. Byla výsledkem jeho ne příliš zdařilého pokusu vyrábět ze zdejších pramenů chutné pivo. 
S ohledem na tyto zásluhy  navrhuji, aby se naše město, hlavní třída a karlovarské letiště jmenovaly Cimrmanovy Vary, Třída Járy Cimrmana a  Cimrmanovo Letiště.“

O Burachovičově návrhu budou karlovarští zastupitelé hlasovat již 17. ledna. Místo obvyklých koaličně opozičních střetů a nekonečných hádek je čeká vskutku historický úkol. Přejmenovat Karlovy Vary po jejich skutečném zakladateli a uctít tak mimo jiné památku největšího Čecha, jímž byl zvolen v celostátní anketě.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …