Karolína Peake ztrapněná prezidentem: Nechápu jeho útoky vůči mně

15.03.2013 16:50

Sliby o nadstranickosti nově zvolené hlavě státu Miloši Zemanovi dlouho nevydržely. Dnes, týden poté, na sjezdu ČSSD prohlásil, že i když je jako prezident povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeje vítězství sociální demokracie v příštích volbách. Většinu politiků to příliš nepřekvapilo, protože shodně prohlašují, že od Miloše Zemana nadstranickost ani nečekali.

Karolína Peake ztrapněná prezidentem: Nechápu jeho útoky vůči mně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Myslím, že to je legitimní postoj, proti kterému není co namítat, pouze to, že ho Miloš Zeman jako prezident neměl říkat. Každý z nás má právo na osobní názor, každý inteligentní člověk, což Miloš Zeman bezpochyby je, má mít svůj postoj. Ale nadstranickost spočívá právě v tom, že prezident tento svůj osobní postoj nedává najevo, což Miloš Zeman učinil,“ komentoval páteční proslov Miloše Zemana na sjezdu ČSSD pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Jeho nejvyššího šéfa – předsedu strany a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - zanechalo jednání sociálních demokratů v Ostravě i projev Miloše Zemana naprosto v klidu. „Mám práci na ministerstvu, nemohu se dívat na televizi,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz, proč nemůže komentovat slova pronesená jeho úspěšnějším soupeřem v prezidentské volbě na sjezdu největší opoziční strany.

Miloš Zeman byl vždycky představitelem levice, a to se potvrdilo

Ani další politiky nepřekvapilo, že Miloš Zeman rychle zapomněl na slova z prezidentského projevu: „Jako prezident, který není přímo ani nepřímo spojen s žádnou parlamentní stranou, nabízím, budou-li si to zúčastněné strany přát, roli prostředníka a moderátora, ale nikoliv roli soudce, protože tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší,“ řekl přesně před týdnem. Dnes však hovořil zcela jinak, dal nepokrytě najevo přízeň jedné politické straně. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda uvedl ParlamentnímListům.cz, že takové vystoupení na sjezdu sociální demokracie od Miloše Zemana čekal. „Miloš Zeman byl vždycky představitel levice v této zemi, proto jsem nečekal, že řekne něco jiného. Jsem zvědav, nakolik dokáže být nadstranickým prezidentem, spíš o tom pochybuji,“ prohlásil poslanec ODS. A zazlívá nové hlavě státu, že nedodržuje sliby z inauguračního projevu? „Zazlívám, nezazlívám, já jsem Miloše Zemana nevolil, protože jsem si myslel, že to tak bude. Potvrdilo se to. Nemyslím, že by dokázal být nadstranickým prezidentem.“

Peake: Byl to projev bývalého předsedy ČSSD k delegátům sněmu ČSSD

Zaskočena veřejnou podporou nového prezidenta sociální demokracii není ani vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolina Peake. „Vystoupení Miloše Zemana mě rozhodně nepřekvapilo, byl to projev bývalého předsedy sociální demokracie k delegátům sněmu sociální demokracie. Myslím, že jsme od něj nějakou velkou nadstranickost nemohli očekávat,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Peake. Miloš Zeman prý nebyl jejím kandidátem na prezidenta. „Je to levicový politik a nejsilnější stranou na levici je sociální demokracii. Tomu projev odpovídal,“ dodala Peake.

Opět zazněla kritika Nečasovy vlády

Miloš Zeman se opět opřel do vlády Petra Nečase. „Dovedete si mě představit, že budu podporovat Nečasovu vládu nebo Schwarzenbergovu vládu, což by mimochodem v obou případech byla ve skutečnosti vláda Miroslava Kalouska? Nebo že si snad dokonce budu přát, nedej bůh, vládu Karoliny Peake?“ položil dnes delegátům sjezdu ČSSD řečnickou otázku Miloš Zeman. A znovu srovnal ministry středopravé vlády se sociálně demokratickými hejtmany, kteří ho mnohem výrazněji než vedení ČSSD podpořili ve druhém kole prezidentské kampaně.

„Když pozorujeme činnost jednotlivých ministrů Nečasovy vlády, ale teď ji opravdu vůbec nechci hodnotit kvůli levicovosti nebo pravicovosti, ale kvůli schopnosti mít alespoň elementární znalosti o resortu, který ten který ministr řídí, pak musím říci, že sociálnědemokratičtí hejtmani si ve svých funkcích počínají zodpovědně a že mají kvalifikaci řídit jak politickou stranu, tak v budoucnosti i stát právě proto, že v minulosti dokázali řídit tak rozsáhlý celek, jakým je právě kraj,“ zkritizoval opět prezident nepřímo Nečasův kabinet na vrcholném jednání sociálních demokratů..

Museli jsme napravit předchozí rozhazování vlád ČSSD

Jak to hodnotí politici vládní koalice? „Výroky k vládě nejsou ničím novým. To samé říkal Miloš Zeman už v průběhu volební kampaně. A určitě mu to i v kampani pomohlo, vzhledem k tomu, že jsme v poslední čtvrtině vládnutí pravicové vlády, která musela dělat celou řadu nepopulárních kroků, aby mohla napravit předchozí rozhazování sociálně demokratických vlád,“ reagovala vicepremiérka Nečasova kabinetu na kritické výroky hlavy státu. Ale přiznala, že útoky vůči její osobě ji trochu překvapují. „Překvapují, protože Miloš Zeman si dělá obrázek prostřednictvím jím nenáviděných médií, osobně jsme se nikdy nesetkali,“ upozorňuje na paradox Karolina Peake.

Benda: Levice má prostě na Hradě svého prezidenta

Předseda klubu poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík prohlásil, že nepovažuje za dobré, když se takto veřejně prezident vymezuje vůči vládě. „Pokud má nějaké výhrady vůči vládě či stranám vládní koalice, považoval bych za férové, kdyby jim to řekl z očí do očí,“ konstatoval. Ale šéf poslanců ODS Marek Benda nemyslí, že by tyto výroky komplikovaly vztahy mezi prezidentem a vládou. „Miloš Zeman je profesionál a bude se chovat jako profesionál. Ale kdo situaci sleduje, vidí, že je to levicový prezident, že prostě levice má na Hradě svého prezidenta. Každý s tím musel počítat,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …