Kauza Čunek znovu k soudu. Jde o podplácení Urbanové

30.11.2011 14:45

Případ údajného podplácení Marcely Urbanové, hlavní svědkyně v korupční kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), míří k soudu. Státní zástupce podal v těchto dnech obžalobu na podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Případem se bude zabývat vsetínský soud. ČTK to dnes řekl přerovský státní zástupce Miroslav Stoklásek. K soudu případ míří podruhé. Přerovský okresní soud oba muže loni v lednu odsoudil, odvolací olomoucký krajský soud však rozsudek zrušil. Případ obou mužů vrátil žalobci do přípravného řízení.

Kauza Čunek znovu k soudu. Jde o podplácení Urbanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

"Na oba obviněné byla podána u Okresního soudu ve Vsetíně obžaloba pro skutek právně kvalifikovaný jako zločin podplácení a přečin nadržování spáchaný ve stadiu pokusu," řekl ČTK Stoklásek. Mužům hrozí až šest let vězení.

Mělo jít o cílenou provokaci

Oba muži jsou podezřelí z toho, že se pokusili bývalou Čunkovu sekretářku Urbanovou přesvědčit, aby vzala zpět svou výpověď, podle které přijal Jiří Čunek v roce 2002 ještě jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy H&B Real. Právě na základě jejího tvrzení jej totiž policie obvinila. Za to, že Urbanová podepíše čestné prohlášení, jí údajně nabízeli peníze i další výhody a přinesli jí rovněž Čunkův omluvný dopis s jeho údajným podpisem. Urbanová to ale ohlásila policii. Muži se již dříve před soudem hájili tím, že šlo o cílenou provokaci. Chtěli prý Urbanovou přimět, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala.

Sledujeme kauzu Čunek

Kauzou se soudy zabývají od roku 2008. Přerovský soudce oba muže uznal vinnými z pokusu uplatit Urbanovou loni v lednu. Petru Šmiřákovi ze Vsetína uložil 15 měsíců vězení. V případě Vaškůje však pouze vynesl verdikt o vině, protože Vaškůj byl již odsouzený za daňové úniky na 7,5 roku vězení. Vyšší trest už tedy dostat nemohl. Olomoucký krajský soud však rozsudek loni v červenci zrušil a vrátil věc státnímu zástupci do přípravného řízení, tedy ještě před podáním obžaloby.

Čtěte více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …