Kauza Diag Human: Česko vyhrálo u soudu ve Vídni. Pravomocně

18.11.2011 15:00

VÍME PRVNÍ Česká republika s definitivní platností vyhrála exekuční řízení, které u vídeňského soudu rozehrála firma Diag Human. Ta proti českém státu rozjela u zahraničních soudů několik soudních pří, v nichž chce vymoci formou exekucí téměř deset miliard korun, které ji prý náleží rozhodnutím arbitrů jako odškodné za překažený obchod s krevní plazmou. Český stát ale tvrdí, že stále běží v tuzemsku arbitráž a Konečný rozhodčí nález z roku 2008 není pravomocný. Diag tvrdí opak.

Kauza Diag Human: Česko vyhrálo u soudu ve Vídni. Pravomocně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Ano, mohu tuto informaci potvrdit," řekl k prohře firmy Diag Human u odvolacího soudu ve Vídni ParlamentnímListům.cz ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

„Nemáme ten písemný výrok soudu, ale podle těch zpráv, které jsem z Rakouska dostal, jsme tuto při vyhráli. Ten spis má dvacet až pětadvacet stránek a je v němčině, takže budeme studovat ten přesný výrok soudu. Pravdou zůstává, že Česká republika uspěla," řekl ParlamentnímListům.cz Vaněk.

 Informaci potvrdil našemu serveru vzápětí i ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

"Ve Vídni jsme ten spor vyhráli. Zatím to ale nemáme přeloženo, ten rozsudek je v němčině. Odvolací soud se ztotožnil s argumenty ministerstva zdravotnictví  a prohlašuje to prvoinstanční rozhodnutí za nicotné. Jinými slovy: Zemský soud pro civilní záležtosti ve Vídni se 25.10. ztotožnil  s právním názorem České republiky, podle kterého exekuce na majetek Česka je z důvodu jeho výsostného charakteru nepřípustná," řekl Kotris.

Soud podle něj dále řekl, že na území Rakouska neexistuje žádný postižitelný majetek a proto tady není příslušnost rakouských soudů. Rakouský soud zároveň s tím prý nemůže ani uznat platnost rozhodčího nálezu a proto byla zrušena veškerá exekuční opatření, která patří pod rakouskou jurisdikci.

Firma Diag Human má ale podle Kotrise ještě možnost dovolání. "Mají ještě jeden opravný prostředek, je to ale opravný prostředek proti pravomocnému rozhodnutí. Jinými slovy řečeno, ruší se nyní všechno to, co bylo vídeňským soudem učiněno a máme v ruce precedens," dodal Kotris.

Potvrdil, že do České republiky se tak nyní mohou vrátit umělecká díla, která byla zabavena v květnu ve Vídni české Národní galerii.  "Kdy ale budou tato díla vrácena do Česka, to netuším," dodal ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví Kotris.

Později v rozhovoru pro Českou televizi zopakoval: „Rakouský civilní zemský soud potvrdil argumenty České republiky a definitivně stvrdil, že jde v Rakousku o majetek výsostného charakteru - to se týká oněch tří uměleckých děl."

Pro televizi, stejně jako pro ParlamentníListy.cz Kotris také uvedl, že pokud nebude podán mimořádný opravný prostředek ze strany Diag Human, tak by se měly ony umělecké předměty do Česka brzy vrátit.

„Jsme krůček od definitivního vítězství v této kauze na území Rakouska. Rakouské soudy se nemohly danou věcí zabývat... My to budeme  používat i pro další jurisdikce, tedy i u pří v USA,  v Lucembursku, či v Anglii," doplnil v rozhovoru pro televizi Kotris.

Nároky firmy také pokulhávají v Londýně

Prohra pro Diag Human to není zdaleka první. Soud v Londýně totiž nedávno - i když prozatím v předběžném opatření - nevyhověl žádosti Diagu o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy. V poněkud podivném e-mailu tuto věc minulý týden poskytla médiím Pauline Sutton ze společnosti Collyer Bristow, která firmu Diag zastupuje v Londýně.

ParlametníListy.cz navíc tento týden zjistily, že firma Diag Human nemá prostředky na to, aby soudu zaplatila zvláštní kauci. Firma totiž soudu v Londýně sdělila, že je na mizině. Zajímavé je, že informaci o nemajetnosti firmy pro londýnský soud uvedl v písemném vyjádření nový jednatel Diagu Michael Balboa.

Více zde:

„Ve spise pro londýnský soud je i vyjádření Michaela Balboy, což je jednatel Diag Human, a také asi i spoluvlastník firmy, že Diag Human nemá majetek," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj velmi dobře obeznámený s pozadím exekucí.

„Tam se musí složit pro soud určitá kauce a ručit nějakými závazky, nejlépe majetkem. V překladu ten institut značí něco jako ´zádržné.´ Má to být záruka toho, že má firma, která o exekuci v Británii žádá, vůbec nějaké peníze. Jde o to, kdyby náhodou ten spor prohráli, aby byli schopni uhradit soudní náhrady," poznamenal k tomu také zdroj.

Firma již získala 327 milionů

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Kauza Diag Human od začátku:

Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje. Městský soud v Praze má dokonce v následujících týdnech jmenovat druhého i třetího rozhodce do přezkumného rozhodčího senátu.

Firma Diag Human se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde společnost Diag Human tnavrhla exekucí zabavit obrazy malířů Emila Filly a Vincence Beneše a bronzovou plastiku sochaře Otto Gutfreunda. Díla byla zapůjčena do vídeńské galerie Belvedere od Národní galerie. Vídeňský soud Diagu napřed vyhověl a díla předběžně zabavil. Česku se ale exekuci podařilo zvrátit. ČR podala odvolání také proti samotnému rozhodnutí o tom, že je nárok firmy oprávněný. Nyní obě strany čekaly na pravomocný verdikt.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …