Kauza MUS: Pochybili ministři ODS a TOP 09, hlásí Věci veřejné

10.02.2012 12:02

AKTUALIZOVÁNO V kauze Mostecké uhelné společnosti významně pochybili podle podezření Věcí veřejných ministři zahraničí, spravedlnosti a financí. Podle předsedy Radka Johna připravili průtahy Česko o čas na přípravu trestního oznámení. Nejmenší vinu podle VV nese vrchní státní zastupitelství v Praze.

Kauza MUS: Pochybili ministři ODS a TOP 09, hlásí Věci veřejné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

Nejmenší vládní strana ukázala na viníky. V kauze Mostecké uhelné společnosti podle podezření Věcí veřejných významně pochybili ministři zahraničí, spravedlnosti a financí. Prohlásil to předseda VV Radek John s tím, že Česko těmito průtahy přišlo podle o čas na přípravu trestního řízení.

„My máme podezření na základě šetření, že ministři zahraničních věcí a spravedlnosti v polovině roku 2010 významně pochybili, když neinformovali věcně příslušné ministerstvo financí, že nás Švýcaři vyzývají k uplatnění požadavku na náhradu škody. Namísto toho obě ministerstva chybně postoupila věc nepříslušnému státnímu orgánu, čímž způsobila téměř půlroční prodlení v komunikaci se švýcarskou stranou,“ prohlásil John.

Česko mohlo mít připojením přístup k trestnímu spisu

Podle předsedy Věcí veřejných naopak Vrchní státní zastupitelství v Praze zřejmě nese na průtazích v kauze MUS nejmenší vinu a má se stát jen obětním beránkem. Již dříve totiž podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v souvislosti s MUS na čtyři státní zástupce kárné žaloby. Domnívá se, že průtahy byly účelové.

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma Švýcarsko v minulosti Českou republiku vyzývalo, aby se přidala k soudnímu řízení i bez toho, aby předložila výši možné škody. Příslušnou částku by prý v takovém případě bylo možné upřesnit až v průběhu samotného soudního procesu. „Pokud by se tedy Česká republika rozhodla připojit jako civilní účastník ke švýcarskému řízení, měla by přístup k celému trestnímu spisu,“ upozornil Jarolím s tím, že takový krok by Česku umožnil pro soud připravit přesné odůvodnění a také vyčíslení škod.

Na výzvy Švýcarska česká strana nereagovala

Švýcaři tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy, a proto se již od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se ČR hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz, ministerstvo financí chystá civilní žalobu. Česko se zároveň snaží vrátit pomocí nových důkazů kauzu ve Švýcarsku do přípravné fáze, čím by stát získal novou možnost připojit se k řízení jako poškozený.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…