Kavalírová: 22 let čekáme na naplnění představ zrozených na Národní třídě

17.11.2011 7:30

"Ztratit svobodu je jednoduché, vybojovat svobodu zpět je těžké a jak se ukazuje, udržet svobodu je daleko nejtěžší," řekl na slavnostním setkání ke Dni boje za svobodu a demokracii náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej (ODS). Při příležitosti vzpomínkové akce u státního svátku promluvila také předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Kavalírová: 22 let čekáme na naplnění představ zrozených na Národní třídě
Foto: army.cz
Popisek: Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů

Akce, kterou pořádala Konfederace politických vězňů-pobočka Ostrava ve vstupní hale ostravské radnice, se zúčastnilo na 120 účastníků, především seniorů. Právě zde - u pamětní desky obětem zla - položili osobnosti města Ostravy ale také předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR Naděžda Kavalírová a další účastníci věnce a kytice květů.

Madej: Kauzy nám dělají medvědí službu

Náměstek Madej poukázal na to, že kauzy, které jsou v poslední době hodně vidět, dělají politikům medvědí službu a jemu osobně hodně vadí. Prohlásil, že sám šel do politiky proto, že chtěl něco změnit a věří, že slušných politiků je na české politické scéně daleko více.

Poslankyně parlamentu ČR Jaroslava Wenigerová (ODS) ve svém vystoupení připomněla, jak před rokem na stejné akci spolu s předsedou ostravské pobočky Konfederace politických vězňů Leo Žídkem vyslovila naději, že bude co nejdříve přijat zákon o protikomunistickém odboji. "Nakonec v této podobě, na které jsme spolupracovali s Konfederací politických vězňů přijat nebyl, i když ta původní verze byla velmi dobře připravena. Po volbách do Senátu došlo k přeskupení politických sil," řekla Wenigerová a poděkovala konfederaci za vstřícnost a kompromisní řešení další podoby zákona. Zdůraznila, že je dobře, že zákon nakonec přijat byl, protože je to dobrý signál pro mladou generaci.

Věřím v bezpečný domov pro budoucí generace

Předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR Naděžda Kavalírová zdůraznila, že stále čekáme na naplnění svých představ, které se zrodily na Národní třídě před 22 lety. "Za tu dobu prošla naše společnost obrovskými proměnami politickými, hospodářskými i morálními. Nebylo to mnohdy lichotivé. Věřím, že v této zemi, kde je náš domov, zvítězí opět nezkompromitovaná společnost, která vytvoří bezpečný domov budoucím generacím," řekla Kavalírová.

Historik Petr Šimíček připomněl charakteristiku třetího odboje v historických souvislostech. Význam třetího odboje porovnal s významem prvního a druhého odboje, které byly velmi důležité v první a druhé světové válce.

Program slavnostní akce, kterou slovem provázel Leo Žídek, obohatil svým vystoupením Ostravský dětský sbor Základní umělecké školy E. Marhuly řízený Milanem Chromíkem. Na konec Dne boje za svobodu a demokracii zazpívali všichni účastníci akce spolu s dětským sborem hymnu ČR.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…