Každé dítě dostane dva tisíce, slibuje starosta z Kunovic

27.08.2011 20:53

HODINA SE STAROSTOU Malé obci Kunovice na Vsetínsku vládne jedenatřicetiletý starosta Josef Haša (TOP 09) a jak sám říká, šetřit se musí snad úplně všude.

Každé dítě dostane dva tisíce, slibuje starosta z Kunovic
Foto: Anna Biháriová
Popisek: Starosta Kunovic na Vsetínsku Josef Haša, na snímku uprostřed

„Letos jsme hospodařili s osmimilionovým rozpočtem, přitom kolem pěti milionů jsme získali od státu, zbytek tvoří naše vlastní příjmy z těžby dřeva. Šetřit musíme všude. Omezili jsme výdaje související s odebíráním tiskovin, zredukovali jsme odběrná místa elektřiny, ze tří pevných linek jsme zachovali jen jednu jedinou, vyměnili jsme dražšího operátora za levnějšího a také jsme změnili banku a používáme takovou, která nevybírá všemožné poplatky za cokoliv. Jen díky těmto krokům ušetříme desetitisíce korun ročně," podotkl Haša.

Zda se vládní škrty nějak zásadně dotknou hospodaření obce, nedokáže odhadnout. „To zřejmě ukáže až čas. Doufám ale, že nepůjde o nijak rapidní skok dolů a že i příští rok budeme hospodařit s přibližně osmimilionovým rozpočtem. Máme výhodu, že nejsme v příjmech závislí jen na státu, ale že máme zisk z našich lesů. Výtěžek z těžby ale nikdy nejde dopředu určit a je to loterie, někdy získáme hodně, jindy méně," uvedl pro Parlamentní Listy.cz. Haša.

Čtěte články se štítkem HODINA SE STAROSTOU 

Zatímco v některých obcích Zlínského kraje se rozhodli šetřit například tím, že začali rozsvěcovat jen každou třetí pouliční lampu nebo že začali svážet odpad na koňských povozech, v Kunovicích na Vsetínsku se rozhodli jít jiným směrem. „Je třeba zvýšit počet dětí a také zajistit, aby se hlavně mladé rodiny měly potřebu v obci natrvalo usadit. Proto například každé narozené dítě získá od obce finanční dar ve formě dvou tisíc korun. Taky jsme se rozhodli investovat do vzniku nových stavebních pozemků a zájemci o ně budou moci počítat s tím, že část nákladů uhradí obec. Zatím jsme zajistili 12 nových stavebních parcel," podotkl Haša.

Musíme mít víc dětí

Právě na nedostatek dětí obec Kunovice doplácí nemalé peníze. „Asi nejvíce nás stojí provoz základní školy, kde není naplněna kapacita. Kvůli tomu doplácíme na mzdy 250 tisíc korun ročně. Stačilo by přitom pouhých pět dětí navíc a peníze vynaložené na mzdy zaměstnanců školy bychom ušetřili," upřesnil starosta. Hodně peněz podle jeho slov stojí také udržení jednotky dobrovolných hasičů. „Mají zastaralou techniku a moc by nám pomohlo, kdyby se v tomto ohledu kraj více angažoval. Zatím musíme našim hasičům vše platit z obecního rozpočtu," dodal Haša.

Hospodařit v současné době není podle Haši nic snadného. „Obavy mám pořád. Kdyby se náš rozpočet třeba kvůli vládním škrtům snížil, vyžít bychom museli. Jednoduché by to ale nebylo, už teď je to na hranici," dodal starosta Kunovic.

Více:
Starostou Vintířova je náhodou, jak říká. Ta náhoda trvá 21 let
Naši uhlobaroni jsou sociálně citliví, říká starosta Sokolova
Zlínský primátor je taky lékař, ale pražského Svobodu nechápe


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …