Kde se vzalo padesát milionů, ptá se liberecký zastupitel Baxa

09.09.2011 17:20

Na včerejším zastupitelstvu proběhla další ze slovních přestřelek mezi opoziční Změnou pro Liberec a představiteli vládnoucí koalice. Ústředním bodem tohoto souboje se stala zpráva o stavu rozpočtu města.

Kde se vzalo padesát milionů, ptá se liberecký zastupitel Baxa
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na včerejším zasedání zastupitelů statutárního města Liberce byla k vidění již tradiční bitva mezi opoziční Změnou pro Liberec (ZmpL) a ostatními politickými stranami. Tentokrát se politici přeli o zprávu o naplňování příjmů a čerpání výdajů rozpočtu města Liberce za první pololetí 2011.

Stínový náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa (ZmpL) chtěl k této zprávě slyšet více podrobností. Představitelé koalice, ale i opoziční ODS však měli za to, že tyto podrobnosti nejsou pro většinu zastupitelů tak důležité a Baxu vyzvala k účasti na jednání finančního výboru města.

Slovní přestřelka nabírá na obrátkách

Při studiu zprávy o stavu rozpočtu města Liberce se čtenář dozví, že město v polovině roku hospodařilo s přebytkem 50 milionů korun. Zastupitel Baxa chtěl v této souvislosti od představitelů koalice slyšet, kde se tyto peníze vzaly.

Vedoucí odboru ekonomiky na magistrátu Tomáš Pozner prohlásil, že je to způsobeno tím, že dosud nebyly čerpány úvěry na některé investiční akce. Tento materiál má z mého pohledu jeden zásadní problém. Neplatí totiž premisa, že polovina roku rovná se naplnění všech položek z padesáti procent. Existují výdaje a příjmy které jsou neproporcionální a probíhají v různém čase, proto je to pololetní hodnocení problematické," shrnul Pozner.

Před tím, než Baxa položil sadu doplňujících podrobných dotazů ke zprávě, odkázal na návrh směrnice, kterou vypracovala Změna pro Liberec v oblasti rozpočtu. Podle této směrnice by pololetní zpráva o rozpočtu měla na příště shrnovat spíše ekonomická očekávání ve druhém pololetí roku a ne jen výčet dosavadního plnění.

Boj o místo na mediálním slunci

Debata pomalu bobtnala a proto si a slovo vzal náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) a vyzval Baxu, aby se zúčastnil zasedání finančního výboru a řešil technické otázky právě tam. Šolce takřka okamžitě podpořil další z členů vládnoucí koalice Petr Černý (VV).

„Členové finančního výboru za ZmpL Vaše odborné dotazy, které jste tu před chvílí pokládal, všechny položili, byly zodpovězeny a všichni se vším souhlasili. Moc dobře nechápu, proč se Vám ty informace nedostaly, protože jsme si teď mohli ušetřit spoustu času. Jako stínový ekonomický náměstek můžete na výbor docházet. Je tam ale jedna chybička, nejsou tam kamery," komentoval Baxovy otázky Černý

Baxův kolega Josef Šedlbauer (ZmpL) se svého spolustraníka obratem zastal, když v této souvislosti připomněl, že členové finančního výboru při svém prvním zasedání nepřijali návrh ZmpL, aby jeho jednání byla veřejná. Tento návrh byl zamítnut členy (ODS, ČSSD a VV, z čehož vyplývá, že o přítomnosti nečlena výboru se musí na začátku každého jednání hlasovat.

Přestřelka mezi zastupiteli tak běžela v plném proudu a zastupitel Baxa i nadále trval na tom, že jeho otázky jsou na místě, protože všichni zastupitelé mají právo slyšet závěry z jednání finančního výboru města.

Jako opozice máme právo ptát se

Zimní primátor Liberce Jan Korytář (ZmpL) v posledním kole tohoto slovního souboje zdůraznil, že opozice má právo ptát se na cokoliv, co uzná za vhodné a nikdo jí toto právo nesmí vzít

„Prosím, akceptujte to, že mi jako opozice máme právo se ptát a že ho budeme i nadále využívat. Poroto si myslím, že je zbytečné nás opakovaně vyzývat k tomu, abychom se ptali někde jinde než zde," uzavřel své vystoupení Korytář. Náměstek pro ekonomiku Šolc dal Korytářovi za pravdu s poukazem na to, že odborné dotazy bude lépe pokládat písemně tak, aby je představitelé koalice přesně zpracovali a odevzdali zastupitelům písemnou odpověď.

Za zmínku stojí, že po tomto poměrně dlouhém slovním souboji předloženou zprávu schválili svými hlasy všichni zastupitelé včetně Změny pro Liberec, nikdo z přítomných nebyl proti a nikdo se nezdržel.

Související:

Liberec bude platit za chyby svého bývalého primátora Korytáře

Uděláme pořádek po starém vedení, slibuje na rok 2011 Liberečák Korytář

Vládnou nám amatéři, křičí liberecká opozice nad obří pokutou ÚOHS

Věci veřejné v Liberci bijí na poplach, rozpočet města je paskvil

Na rozkrádání se musím zeptat ODS, vzkazuje primátor Liberce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…