Kdo je líný, ať se vyhne. Drábkův systém práce zadarmo začíná fungovat

20.02.2012 9:18

Veřejná služba, kterou od nového roku vymyslelo Ministerstvo práce a sociálních věcí, ani ve druhé polovině února nefunguje tak, jak by měla. ParlamentníListy.cz si udělaly průzkum. Podle některých ředitelů kontaktních pracovišť v Moravskoslezském kraji, jak se dnes bývalé okresní úřady práce nazývají, zatím nefunguje ani vnější přístup obcí k zadávání požadavků. Přesto se systém pomalu rozjíždí. V Opavě už dokonce "jede" naplno.

Kdo je líný, ať se vyhne. Drábkův systém práce zadarmo začíná fungovat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Jedním z hlavních problémů je fakt, že se data do systémů stále zadávají ručně. ParlamentnímListům.cz to potvrdil například Milan Horna, ředitel kontaktního pracoviště z Bruntálu: „Přestože aplikace nefunguje tak, jak by měla, jsme schopni uspokojit požadavky institucí, které si o zajištění uchazečů na veřejnou službu požádají. Do aplikace zadáváme požadavky a vhodné uchazeče ručně. Zatím nefunguje ani vnější přístup obcí k zadávání požadavků.“ 

Třináct uchazečů míří do nemocnice

Také podle havířovského ředitele Radomíra Hrnka je zařazování uchazečů na veřejnou službu teprve v začátcích. „Máme zatím pouze jednu uchazečku, která byla zařazena na veřejnou službu od 1. února 2012. Dnes jsme 13 uchazečům předali formuláře na vstupní lékařskou prohlídku pro realizátora veřejné služby, Nemocnici s poliklinikou v Havířově,“ řekl Hrnek s tím, že uchazečům byla vysvětlena podstata a důvody veřejné služby. Vše podle něj probíhalo bez problémů.


„Někteří uchazeči byli za tuto možnost velmi rádi. Teď očekáváme, kolik z vyslaných uchazečů vstupní lékařskou prohlídkou projde a bude možno s nimi uzavřít smlouvu o výkonu veřejné služby,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Hrnek.

Anketa

Co si myslíte o systému veřejné služby?

hlasovalo: 1007 lidí

Na Hlučínsku se přihlásily tři obce, vybírá jen jedna

Na Hlučínsku je podle ředitele úřadu Martina Meleckého podepsána rámcová smlouva k veřejné službě se třemi obcemi. Ovšem výběr uchazečů o zaměstnání k veřejné službě probíhá pouze v jedné z nich. Zbylé dvě obce zatím vykonavatele veřejné služby nepožadují.

Podle Vladimíra Patáčika z Frýdku Místku je podepsáno 16 smluv o výkonu veřejné služby s uchazeči o zaměstnání. To je zatím vše. „Odpovídající styčné body mezi představami obcí a zákonnou úpravou teprve hledáme,“ uvedl Patáčik.

V Opavě jsou s veřejnou službou spokojeni

Naopak veřejná služba se rozběhla docela dobře na Opavsku. „Aktuálně máme uzavřeno 30 smluv s realizátory, nejsou to jen obce, ale i různá občanská sdružení, školy a sociální zařízení. Veřejnou službu vykonává 49 uchazečů o zaměstnání, v nejbližší době nastoupí větší počet dalších,“ sdělila ParlamentnimListům.cz ředitelka opavského kontaktního místa Jarmila Mateřanková.


Jak zmínila, cílem veřejné služby je vytvářet a udržovat pracovní návyky uchazečů o zaměstnání. „ Proto uchazeče umisťujeme na veřejnou službu na omezenou dobu několika měsíců tak, aby se této možnosti dostalo co největšímu počtu dlouhodobě evidovaných uchazečů o zaměstnání a současně byl vytvořen dostatečný prostor pro hledání skutečného pracovního uplatnění,“ uvedla Mateřanková.

Podle bruntálského ředitele Horny zatím nedochází k žádným nesrovnalostem ve spolupráci s obecními úřady při zajišťování veřejné služby. „Mluvím zatím jen o těch málo obcích, které si žádaly. Nevím o tom, že by se něco osvědčilo, snad pár uchazečů je spokojeno, že může být alespoň v nějaké práci. Ale zajímavý příklad mám. Jedna uchazečka měla velký zájem o práci v knihovně, i když je to zadarmo,“ řekl Horna.

Příští týden o tom bude jednat rada města Havířova

V Havířově zatím jen proběhlo jednání s vedením města. Návrh smlouvy o realizaci veřejné služby jde příští týden ke schválení do rady. „Statutární město má na realizaci veřejné služby velký zájem, a to asi pro 100 - 200 uchazečů o zaměstnání. Dále probíhá jednání s obcí Horní Suchá. Oba potencionální realizátoři by chtěli začít veřejnou službu realizovat od 1. března,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Radomír Hrnek z Havířova.


Martin Melecký, ředitel z Hlučína, hodnotí spolupráci s obcemi dlouhodobě jako dobrou. Doposud se jednalo o spolupráci zejména v oblasti obsazování míst v rámci nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, zejména veřejně prospěšných prací. „V samotném městě Hlučíně se naše kontaktní pracoviště účastní jednání pracovních skupin komunitního plánování, strategického plánu města, komise pro zaměstnání a podporu podnikání. V minulosti jsme spolupořádali například burzy práce,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Melecký.

Podle oficiálních statistik z konce ledna je v Moravskoslezském kraji 74 717 lidí v evidenci úřadu práce. Míra nezaměstnanosti oproti konci roku 2011 stoupla o 4,1 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji je na Bruntálsku 17,4 procent a na Karvinsku 13,6 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…