Kdo je to vlastně ten Putna: V archivu leží vtipné nahrávky

21.05.2013 8:06

UVNITŘ AUDIO A VIDEO Kolem Martina C. Putny je pořádný rozruch poté, co jej prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesorem. Avantgardní akademik se kromě vytrvalé propagace homosexuality výrazně angažoval například proti bývalému prezidentu Klausovi. A k tomu existuje i jedna velmi raritní rozhlasová nahrávka. Jeho odborná práce literárního historika jej pak přivedla do bizarní situace i v České televizi.

Kdo je to vlastně ten Putna: V archivu leží vtipné nahrávky
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

„Jeho přednášky bývají plné, protože jsou vynikající po odborné stránce, a navíc umí informace zajímavě podat,“ uvedl pro MF DNES jeden z Putnových studentů. Informace prý dovede prokládat vtipy, a když se ve výkladu dostane k baroku, klidně třeba zazpívá kus opery.

„V Putnovi je kus extroverta, který na sebe strhává pozornost,“ píše deník, a dává tuto vlastnost literárního historika do souvislosti s jeho veřejnou aktivitou, například na pražské Prague Pride. Tam vědec pózoval s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“.

Putna se hlásí ke katolické víře (již od osmdesátých let) a zároveň ke své homosexuální orientaci. Rozruch způsobil svým dílem „křesťanství a homosexualita“, kde kritizoval špatný postoj církve k homosexuálům.  

V archivu lze však dohledat ještě jednu perlu, ukazující přinejmenším svéráznou podobu jeho extrovertnosti. Český rozhlas má ve svém archivu nahrávku z roku 2009, kdy Putna spolu se svými přáteli organizoval na Hradčanském náměstí protest proti prezidentu Václavu Klausovi a vyzýval jej k odstoupení z funkce.

Tady nět Putna, tady Putin

V přenosovém voze Českého rozhlasu se setkal s Michalem Semínem, který prezidenta spolu se svými kolegy z akce D.O.S.T. podporoval a akci za odstoupení nazval „happeningem havlistické elity“.

Rozhlasový moderátor se nejprve Putny zeptal, kolik lidí na jejich happening dorazilo. „Já bych chtěl říct něco úplně jiného,“ odpálkoval Putna jeho dotaz, načež k překvapení všech spustil: „Tady nět Putna, tady Vladimír Vladimírovič Putin.“ Následně přešel do češtiny, ale podržel si ruský akcent, aby nevypadl z role.

Nahrávka je umístěna ZDE na webu Českého rozhlasu

„Já přišel na tu demonstraci, abych poděkoval Václavu Klausovi za všechno, co dělá. A především za to, že on hájí národní zájmy. Jediný evropský politik, který hájí národní zájmy, a to ruské národní zájmy,“ deklamoval. Následně pokračoval prohlášením, že Klaus je jediným přítelem ruského impéria.

Moderátor se vzápětí duchapřítomně pokusil vrátit k tématu a proto požádal „Putina“, aby mu přivedl Martina C. Putnu, aby se jej mohl zeptat, kolik účastníků na protest tedy vlastně dorazilo. Literární historik však setrval ve své roli tehdejšího ruského premiéra (a dnešního prezidenta) a přetrvávajícím východoslovanským přízvukem odpověděl: „Já myslím, že tam bylo velmi mnoho lidí a všichni říkali, že milují Václava Klause.“

Hlasatel Českého rozhlasu jej už rázněji vyzval, aby přestal hrát tuto hru, načež z Putny-Putina vypadlo: „Toto není žádná hra, to je zcela vážné, protože ti, co nemají rádi Václava Klause, ohrožují české a ruské národní zájmy.“ Následně to moderátor vzdal a s dotazem na počet účastníků se obrátil na Semína, který začal slovy „Já budu s dovolením mluvit česky.“ Pak vysvětlil, že iniciativa D.O.S.T. nic neorganizovala, jenom se někteří její členové přišli podívat na akci, organizovanou odpůrci Václava Klause z organizace „Už dost“.

Putnovi pak moderátor přečetl část prohlášení, kde je prezident Klaus vyzýván k odstoupení, protože „jako představitel okrajového politického proudu ztratil legitimitu k výkonu funkce“. Putna však setrvával v roli svého ruského alter ega a pokračoval: „Byli tam lidé různých názorů, ale hlavně to byli lidé, kteří chtějí, aby se Češi postavili proti Evropské unii, aby vystoupili z Evropské unie a aby se správně připojili zpátky do našeho ruského, slovanského vlivu.“

Následně do řeči moderátora, který se jeho bizardí show snažil přerušit, ještě zvolal „Ať žije Klaus!“. Následně dostal opět prostor Semín, který Klause naopak ocenil za to, že je schopen čelit diktátu mocných, ať už z Bruselu, Berlína, nebo Moskvy. „Já nevěřím v jakoukoliv afilaci prezidenta Klause k Rusku,“ uvedl na námitky, vyjádřené i v Putnově vstupu.

„To, čeho jsem byl dnes svědkem, byla přehlídka primitivního pubertálního vyjadřování,“ ohodnotil akci Klausových odpůrců. Vše bylo podle něj o to nechutnější, že celá akce byla prezentována jako dárek ke Klausovým narozeninám.

V závěru chtěl pracovník rozhlasu dát Putnovi ještě jednu šanci projevit se normálně, a proto se jej dotázal, zda už vystoupil ze své role Vladimíra Putina. Odpověď opět  zazněla s přehnaným ruským přízvukem: „My jsme mu přinesli narcis,“ zvolal do éteru Putna, než byl definitivně utnut. Když v závěru vstupu moderátor objasňoval, že Putna se možnosti prezentovat v rozhlase své názory dobrovolně vzdal, ozval se za ním český jazyk s ruským akcentem ještě jednou. „Ať žije Klaus,“ vykřikl dvakrát Putna, načež se moderátor raději rychle odhlásil.

Putna na začátku tisíciletí působil rovněž v České televizi, kde uváděl pořad Síto, ve kterém byly vždy v sobotu před půlnocí kritiky rozebírány umělecké novinky. Do dílu, kde byl rozebírán tehdy nový muzikál Excalibur, si přizval též autora libreta Karla Steigerwalda. Toho však následně přímo ve vysílání nechal ze studia vyhodit.

Steigerwald se tehdy několik minut handrkoval s trojlístkem kritiků, načež vyjádřil pochybnost, jestli vůbec má smysl, aby se této debaty nadále účastnil, protože hosté mu evidentně chtějí jen nadávat. „Možná jste si mě neměli vůbec zvát, proč tu vlastně jsem,“ zeptal se libretista.

„Tak jděte,“ ozvalo se obratem. Autor se tedy sebral a opustil své místo u stolu. „Pan Steigerwald odešel, my však zůstáváme,“ komentoval Putna nevídanou událost a následně si neodpustil poznámku, že Steigerwald neodešel, ale stále vše poslouchá opřený o dveře studia.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…