Kdo říká, že nám jde o peníze, říká k restitucím známý farář

27.07.2011 19:20

Plán odškodňovat církve i skrz finanční obnosy se setkává s mnoha kritickými hlasy. Ten poslední zazněl od jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Známý farář Zbigniew Czendlik se ale jeho kritice usmívá. Církev se prý nikam netlačí. A na finančních obnosech jí nezáleží.

Kdo říká, že nám jde o peníze, říká k restitucím známý farář

O vyrování státu s církvemi se po sametové revoluci napsalo i vyslovilo mnohé. I přesto, že odškodnění církví považuje současný šéf kultury Jiří Besser za jednu ze svých priorit, stále není jasné, jak přesně bude plán realizován.

Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně


Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi přišla v červnu, tedy v době plánování nejpřísnějších škrtů,  s poměrně překvapivým návrhem.

Církev se asi konečně dočká. Po 20 letech

Plánuje totiž vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku, hlavně pole, lesy a rybníky. A to v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by měl stát podle návrhu v horizontu maximálně třiceti let doplatit až 59 miliard. Vládní návrh přitom už v úterý odmítli jak sociální demokraté, tak komunisté.

  • Více o tématu církev najdete ZDE


Plán na navracení finančního majetku církvím ale vyvolal nevole. Ozývají se tak hlasy, že by církev měla obdržet jen naturální náhrady. Myslí si to třeba první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Na odškodnění není prý doba

„My si myslíme, že na přímé finanční odškodnění skutečně není doba," uvedl pro deník Právo. A hovoří prý za celou sociální demokracii. Ta prý vidí řešení v ustavení náboženské matice. Z jejího výtěžku by se pak prý mohla pokrývat právě činnost církví.

Podle původem polského faráře Zbigniewa Czendlika, který dlouhodobě působí v Česku, Hašek s ničím novým nepřišel. Už dříve o podobném postupu hovořil i arcibiskup Dominik Duka. "Církev to nijak netrápí, není se kam tlačit, finanční obnosy nejsou pro církev priorita," uvedl pro ParlamentníListy.cz farář.


Pondělí jako deadline. Ale které?

Skepticky hodnotí i dvacetileté období na plánovanou odluku církve od státu. "Myslím, že se to bude posouvat do ztracena. Je to stejné, jako když kuřák neustále říká, že přestane od pondělka kouřit. Ale nikdy neřekne, od kterého pondělka," použil metaforu pro popis odluky církví od státu Czendlik.

Naturálie jen pro římské katolíky

Podle Heleny Bastlové, členky Církve československé husitské, je nefinanční návrat majetku výhodný jen pro určité církve. "Naturální restituce je výhodná pouze pro Římskokatolickou církev, přesněji řečeno pro řeholní řády, kterým patřila převážná část majetku. Menším tato forma mnoho nepřinese a pro malé církve je likvidační," uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Dvacetileté období, které církve stanovily pro vymanění se z područí státu, si ale netroufá hodnotit. "Přechodná doba pro odluku 20 let se zdá být dlouhá, ale nevím, zda je dostatečná," dodala pro redakci.

Ke snaze o odluku se v podobném smyslu vyjádřil i známější člen téže církve, exšéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něho o dobrý nápad nejde.

Katolíci spolknou vše

"Nejsem příznivcem takového plánu. U některých církví to bude znamenat jejich likvidaci, a to jen proto, že katolická církev chce obří majetkové a finanční restituce svého majetku," uvedl exšéf ČSSD pro ParlamentníListy.cz.

Ekumenická rada, která sjednocuje křesťanské církve, se přitom už dohodla na tom, že po dvaceti letech by se církve měly stát zcela nezávislé na státním rozpočtu. Vychází tak z návrhu, se kterým počítala už někdejší vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Naopak Církev adventistů sedmého dne dává odluce od státu zelenou. "Pokud jde o politickou odluku církve od státu, tuto jsme velmi uvítali již po revoluci na přelomu let 1989/90 a velmi ji podporujeme. Vítáme a podporujeme i snahy o řešení otázky pokračujícího financování církví státem (...) Věříme v možnost úplné finanční nezávislosti i ostatních církví na státu do 20 let," řekl ParlamentnímListům.cz Tomáš Kábrt z oddělení komunikace. 

Čtěte také:


Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…