Kdyby volil Facebook, mnoho voličů by k urnám nedorazilo

25.05.2010 19:34

Kdyby se o nadcházejícím víkendu místo ve volebních místnostech vhazovaly volební lístky do virtuálních uren v prostředí Facebooku, už teď by bylo zřejmější, kolik občanů se parlamentních voleb zúčastní.

Kdyby volil Facebook, mnoho voličů by k urnám nedorazilo

Už nyní mnozí uživatelé Facebooku slibují svou účast tím, že přijímají pozvánku k facebookové události s názvem Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - 2010. K účasti na volbách se zatím prostřednictvím Facebooku předem přihlásilo přes 115 tisíc lidí. A další mezitím přibývají.

„Pojďme k volbám do Poslanecké sněmovny a vyjádřeme tak svůj názor na to, jakým směrem se má v budoucnu ubírat politika v naší zemi a celá společnost," vyzývá prostřednictvím Facebooku autor stránky Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - 2010 Karel Jára. A za všechny, kteří svou volební účast přislíbili, vzkazuje: „My jdeme k volbám!"

115 tisíc voličů? Zanedbatelné číslo

Přestože číslo 115 000 je v prostředí českého Facebooku až nebývale vysoké, bylo by předčasné jásat nad zdánlivě vysokou potenciální volební účastí.

Českých uživatelů Facebooku je totiž v současnosti přes 2,6 miliónu, přičemž počet těch, kteří završili 18. rok života, a mají tedy volební právo, překračuje číslo 1,8 miliónu. Množství těch, kteří se přihlásili k události Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - 2010, se tak jeví spíše jako zanedbatelné.

Nelze navíc přehlédnout ani to, že přímo na stránce Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - 2010 se zkoumavý čtenář dočte i to, že účast na volbách předem odmítlo takřka 50 tisíc lidí. Na každé dva uživatele Facebooku, kteří se k volbám chystají, tak připadá přibližně jeden, který radši zůstane doma.

Volební účast je stále nižší

Volební účast přitom v Česku dlouhodobě klesá - zatímco v roce 1996 se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 76,41 procenta oprávněných voličů, o deset let později šlo už o pouhých 64,47 procent oprávněných voličů.

Ještě nižší účast však tradičně bývá v případě voleb senátních - například v roce 2008 se prvního kola zúčastnilo necelých 40 procent a druhého kola necelá třetina voličů.

Související:
V generaci "náctiletých" se možná rodí nebezpečný trend, varuje Pehe
Na volby bude pěkně. Paroubkovi může sluníčko odlákat voliče

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…