Když je nemocný člověk poloviční doktor

17.06.2011 0:00

Studium medicíny patří k nejobtížnějším studijním oborům s obrovskou zodpovědností. Chyby, kterých se lékař dopustí se často už nedají nikdy napravit.

Když je nemocný člověk poloviční doktor
Foto:
Popisek:

Přesto každý z nás má kolem sebe lidi, kteří rozdávají lékařské rady na potkání. Doporučují léky, které pomohly jim nebo jejich sousedovi, studují Domácího lékaře a mají pocit, že trpí všemi popsanými příznaky všech nemocí, se svým lékařem se buď neustále dohadují, vyžadují další  a další poučení a nebo si diagnózu nechávají ověřit u dalších lékařů, či se raději spolehnou na doporučení známých, aby navštívili léčitele, neboť medicína k nim nemá ten správný přístup, lékař jim nepředepsal ten správný lék, neposlal je na vyšetření, která, podle svého mínění, měli absolvovat. Objevují se nové druhy alternativních druhů medicíny, další a další lékařské knihy pro laiky, na internetu najdete dnes všechno.

V dobách našich babiček byl pan doktor bohem, jehož každému slovu se bez výhrad věřilo a už jen to, že mluvil latinsky bylo známkou, že tomu, co říká a dělá nemůže rozumět každý. Lidé se mu cele svěřili do péče a když pacient přesto zemřel, bralo se jako fakt, že mu lékařská věda už nemohla pomoci.

Dnes mají lékaři doslova hrůzu před tzv. "poučenými laiky". Ti, sotva dosednou na židli v ordinaci, sdělí lékaři diagnózu, se kterou přišli, jaké léky chtějí předepsat a jak má v jejich případě postupovat. Když se nemoc nelepší, léčba nezabírá tak rychle, jak by si pacienti přáli nebo pacient dokonce, přes veškerou péči, zemře, je jako první viník v řadě lékař.

Stejně jako jinde je po bitvě každý generálem a všichni, i ti, co o medicíně nemají ani ponětí vědí, že se mělo postupovat jinak, zvolit jiné léčebné zařízení.Máme přece tolik zázračných léků na všechno.

Nikdo netvrdí, že lékaři jsou svatí a neomylní a že se nestávají různé excesy, které by se zodpovědnému a pečlivému lékaři, kterému záleží na pacientech, stát nikdy neměly. Jak jsme již řekli na začátku, chyba lékaře má mnohem závažnější a tragičtější důsledky a proto určitě neškodí, když máme o správné léčbě pochybnosti, obrátit se i jinam.

Zasahovat však do léčby laickými připomínkami vyčtenými na internetu nebo vyslechnutými od sousedky není správné. Jen těžko si dovedeme představit, že bychom si pozvali instalatéra a radili mu, jak má opravit naše porouchané plynové vedení, ale zato  si živě dovedeme představit, co by nám na takové rady řekl. A když si prorovnáme, jak je lidské tělo proti plynovému vedení složité a jak dlouhého a  náročného studia je zapotřebí k tomu, aby někdo mohl říci, že mu  rozumí, připadá mi jako nadbytek nezřízeného sebevědomí zasahovat do této odbornosti bez hlubších znalostí.

Nezříkejme se vlastní odpovědnosti k sobě a svým blízkým a buďme pozorní, pokud máme oddůvodněné pochybnosti, že se nám nedostává takové péče, jakou bychom měli dostat. Vyžadujme informace, na které máme právo a sdělujme svému lékaři poctivě všechny ty, které ke své práci potřebuje znát. Pro každého z nás ale bude lépe, když se bude věnovat tomu, čemu opravdu rozumí a nebude ztrácet čas laickým studiem lékařských knih, ale raději se svěří do rukou odborníků nebo si zvolí takový životní styl, který jej při zdraví zachová co nejdéle.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…