Když pohyb, tak s mírou!

11.06.2012 0:00

Aktivní pohyb je pro zdravý život velmi důležitý. Pomáhá udržet klouby pohyblivé a posiluje svaly a šlachy.

Když pohyb, tak s mírou!
Foto:
Popisek:

Dopřejte si o letní dovolené jízdu na kole, na kolečkových bruslích, nebo delší procházky v přírodě, ale všeho s mírou…
Pohyb byste měli přizpůsobit svým fyzickým schopnostem, stáří a trénovanosti. Pokud jste dlouhodobě své tělo zanedbávali, postupujte velice pozvolna – právě rychlým přechodem k velké fyzické aktivitě si můžete přivodit potíží. Každý z nás se alespoň jednou za rok potýká s bolestí zad, páteře a kolen.

V lidském těle se nachází zhruba 210 kostí a více než 180 z nich je spojeno kloubem. Každý sval, kloub i vaz má svojí funkci a řada obtíží je způsobena jejich „nesprávným používáním“. „Některé svaly a klouby jsou hodně aktivní a přetížené, jiné naopak nefunkční a oslabené,“ říká ortoped MUDr. Jan Novotný z privátní ambulance v Ústí nad Labem. „Vyplývá to i ze způsobu života. Výsledkem je nestabilita v dané části těla, předčasně opotřebované klouby, bolesti nohou a sklon k jejich deformitám.“

Natažení svalů
Natažený sval postihuje nejen sportovce, ale i netrénované jedince.K natažení svalů dochází při silném stažení nebo napětí svalu. Mírné natažení vede k pocitu ztuhlosti a bolesti svalu, jež trvá několik dnů. Záleží pochopitelně na stupni poškození. Při středně těžkém natažení je ztuhlost svalu a větší bolest doprovázena otokem a krevními podlitinami. Bolest trvá jeden až tři týdny. Hrozí však i nebezpečí natržení svalu a může se objevit i vnitřní krvácení, kvůli kterému je nezbytný chirurgický zákrok. Je-li bolest důsledkem nadměrného a opakovaného přetažení, je nutné dát svalstvu oddech. K předcházení těchto problémů je určitě vhodné„zahřátí svalů“ na provozní teplotu a řádné protažení a rozcvičení před každou zátěží.

Bolesti kloubů
K poranění pohybového ústrojí, jako je zhmoždění, výron, vymknutí či vykloubení dochází většinou při fyzické zátěži, sportu nebo při nehodách.

„Bolest může být nejprve zátěžová nebo po námahová, později klidová. Je většinou varovným signálem, že něco není v pořádku,“ upozorňuje lékař a doporučuje: „V první řadě je nutné znehybnění postiženého kloubu, pak je dobré kloub zchladit ledem nebo studenými obklady. Každopádně je nutné vyhledat odbornou pomoc, protože někdy na první pohled i banální distorze v sobě může skrývat závažnější poranění.“

emulze EFFFI = kapesní lékárničky

Účinným a efektivním řešením na problémy s pohybovým aparátem je koncept podpůrných chladivých a zahřívacích emulzí na čistě přírodní bázi, které vyvinul přední český chiropraktik a neurolog MUDr. Ondřej Toman. Jejich základ je na bázi konopného oleje, u některých emulzí doplněný o MSM (organickou síru s klinicky prokázanými účinky na reparaci chrupavky), v unikátní kombinaci s „triem“ vybraných rostlinných extraktů, které navzájem několikanásobně zesilují účinek. Tím je docíleno rychlého nástupu a vysoké účinnosti. Emulze se rychle a dobře vstřebávají, mají zklidňující a protizánětlivé účinky a pravidelné používání přináší výraznou úlevu. Skvěle se hodí k ošetření po úrazech, namožení a přetížení pohybového aparátu, při akutních poraněních i chronických bolestech.

Tipy:
EFFFI blue – modrá emulze se nejlépe uplatní u čerstvých poranění pohybového aparátu svalů a vazů (natažení, namožení), kloubů (výrony, vymknutí apod.). Snižuje zánět a zmenšuje otoky, či brání jejich vzniku. Po intenzivním výkonu zrychluje regeneraci organismu a mírní následky přetížení.

EFFFI green - chladivá emulze určená pro regeneraci při náhle vzniklých potížích a bolestech kloubů, vazů a šlach, nebo poúrazových stavech (urychluje např. hojení zlomenin). Obsahuje organickou síru, která regeneruje chrupavky a je vstřebatelná kůží. Ostatní složky odstraňují zánět a tiší bolest. Hodí se i při hlubších zánětech žil (křečové žíly, díky chladivému účinku působí také u otoků větších kloubů a vazů končetin.

EFFFI orange –působí na dlouhodobější bolesti drobnějších kloubů páteře (páteř má 100 kloubů). U bolesti hrudní a bederní páteře aplikací na větší plochu působí snížení bolesti i u náhle vzniklých obtíží. Oranžová emulze má menší zahřívací efekt (hrudní a bederní páteř netrpí tak silnými klimatickými výkyvy - jsou zakryté oděvem) a používá se na větší plochu. Povoluje spasmus a pomáhá uvolňovat „spoušťové body“ (části měkkých tkání většinou většího počtu vyvolávající bolesti v hrudní a bederní páteři). Tiší i bolesti drobných kloubů páteře.

EFFFI red
– prohřívací emulze se zklidňujícím efektem a dlouhodobým účinkem na potíže s krční páteří (ústřely, omezení hybnosti, dlouhodobé strnulé postavení, bolesti, zvýšené napětí, tendence k prochlazení). Při bolestech hlavy aplikujte na oblast šíje, spánků a čela.

O Emulze EFFI si můžete zasoutěžit již v průběhu července, sledujte naše soutěže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…