Když se kecají blbosti, kníže spí. A poslanci sledují Facebook

04.09.2010 15:08

Lidé na poslance většinou nadávají. Nelíbí se jim, že vydělávají velice slušné peníze za to, že vysedávají ve sněmovně. Jenže všechno má svůj rub a líc. Zvládnout mnohahodinová jednání či dlouhé interpelace může být opravdu jen pro otrlé. Proto se většina poslanců často věnuje svým notebookům. Výjimkou je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg - ten při nezáživných proslovech klimbá.

Když se kecají blbosti, kníže spí. A poslanci sledují Facebook

"Já se ve sněmovně nikdy nenudím. Všechny interpelace jsou k věci a velmi zajímavé," řekl se smíchem ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jan Vidím. "Dobře, tak teď vážně! Většinou procházím zpravodajské weby, kouknu na svoji stránku a profil na Facebooku. A pokouším se vyřizovat mailovou poštu," dodal předseda bezpečnostního výboru, který prý ve sněmovně nikdy nehraje hry.

Řešením je notebook

Jeho stranická kolegyně Jana Černochová, která je v dolní komoře parlamentu nováčkem byla na prvních jednáních šokována. "Když poslouchám některé kolegy, jak se zápalem hovoří k tématu, o kterém podle všeho vůbec nic neví, musím se v duchu omluvit všem opozičním zastupitelům, které jsem v komunální politice podezřívala z obstrukcí," sdělila Černochová. "Teď už vím, že notebook s kvalitním připojením je nepostradatelným přítelem každého zákonodárce," doplnila.

Notebook má velkou výhodu. Poslanec zírající na monitor může působit dojmem, že kromě poslechu projevu jej ještě sleduje on-line. Ani komunistický poslanec Jiří Dolejš nepředstírá, že jednání sněmovny vždy naprosto pozorně sleduje. "Když se tam někdo nesmyslně vypovídává, tak se snažím dělat něco užitečného. Vyřizuji maily a vyhledávám hospodářské informace," přiznal Dolejš.

Klimbá, ale nic mu neunikne

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09, si násilí ve sněmovně nedělá. Když jej ParlamentnListy.cz nedávno vytrhly sms zprávou z klimbání při hlasování o důvěře vlády odepsal: "Je to strašná nuda." A pokračoval ve své osobní demonstraci proti hlouposti. Vždyť s heslem "Když se kecají blbosti, tak spím" šel do voleb. "Já sice klimbám, ale nic podstatného mi neunikne," tvrdí kníže.

Zajímavé je, že na zaslaný dotaz, jak si krátí čas při nudných interpelacích ve sněmovně, neodpověděl nikdo z oslovených politiků ČSSD. Zřejmě jsou vycvičeni nekonečnými interpelacemi bývalého kolegy Zdeňka Jičínského, po léta nejpilnějšího rétora sněmovny. Jedenaosmdesátiletý Jičínský ve volbách v roce 2010 už nekandidoval.

Čtěte také:
Kníže ze sněmovny: Je to strašná nuda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …