Keller o pravici: Nejdřív umožnili rozkrádání, teď vzývají národ

25.08.2011 11:38

Sociolog Jan Keller tvrdě kritizuje pravicovou vládu. V devadesátých letech umožnila rozkradení majetku prostřednictvím neprůhledné privatizace a dnes chce zprivatizovat to málo, co ještě zbylo. Aby to vláda zakryla, mate občany apelem na národní cítění.

Keller o pravici: Nejdřív umožnili rozkrádání, teď vzývají národ

Sociolog Jan Keller, který svými postoji inklinuje k levicové politice, prohlašuje, že pravicová vláda má v ruce už jen poslední kartu, kterou si může udržet poslušnost občanů. Nezbývá ji nic jiného, než apelovat na národní cítění. Jen to už dnes mohou pociťovat stejně bohatí i chudí. Komentář Jana Kellera přináší deník Právo.

Nejdřív zhasli a teď to maskují

Keller v této souvislosti připomíná ekonomickou transformaci z devadesátých let minulého století, na které vydělalo pár jedinců, ale čtyřicet procent národa přivedla tzv, na buben. Dnes nemohou vyjít pomalu ani od výplaty k výplatě. Pravicoví politici se snaží oněch čtyřicet procent přesvědčit, že patří s těmi bohatými k jednomu národu, a proto ještě není tak zle.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:
Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci
Drábek učí Čechy spořit peníze. Profesor Keller křičí smíchy
Profesor Keller: Kdo ještě něco má, toho vláda dorazí
Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice
Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodců k tomu

„Apel na národ a národní pospolitost je zaručený způsob, jak demagogicky promíchat vítěze majetkových přesunů a ty, kdo na ně tvrdě doplatili," zlobí se Keller.

Nejhorší na tom je, že promluvy o národě pronáší stejní politici, kteří byli u moci již v devadesátých letech a ze svých pozic umožnili, aby se ekonomická transformace země odehrála jaksi potmě, bez řádného dozoru. Dnešní pravicové reformy mají pak podle Kellera zprivatizovat to, co z funkčního veřejného sektoru ještě zbylo.

Související:

Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…