Klasnová o pozadí "černých fondů VV" a plánech se Zemanem

08.02.2013 9:18

ROZHOVOR Předsedkyně poslaneckého klubu Věci veřejné Kateřina Klasnová se ve čtvrtek po poledni sešla na první oficiální návštěvě s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. ParlamentníListy.cz zajímalo, jaká témata politici probírali a zda se na něčem domluvili. Klasnová popsala i důvody, proč mají média VV opět na tapetě. Jsou to, jak říká, účelové výmysly.

Klasnová o pozadí "černých fondů VV" a plánech se Zemanem
Foto: Věci veřejné
Popisek: Místopředseda Věcí veřejných Jiří Kohout na snímku uprostřed

Kateřina Klasnová vyjádřila potěšení, že chce Zeman hovořit s vládou o některých normách, které se marně snažily ve sněmovně prosadit Věci veřejné (VV), ať už jde o referendum, videoterminály, rozšířené pravomoci NKÚ nebo o přímou volbu starostů a o zrušení akcií na doručitele. Z toho, co Kateřina Klasnová uvedla, jednoznačně vyplývá, že by vláda měla začít už nyní hledat odpovědi na otázky nového prezidenta.

Včera jste absolvovala první oficiální setkání s nově zvoleným panem prezidentem Milošem Zemanem. Jaký z toho máte pocit? Povídali jste si o něčem zajímavém?

Tak jistě, že zajímavého byla spousta. Mluvili jsme například o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a pan prezident vyslovil politování, že levicový Senát zamítl tuto novelu. Je to sice paradox, ale lze snadno odvodit, že sociální demokracie, která je nyní v řadě krajů a obcí, si nepřeje kontrolu samosprávních celků, což je velice smutné.

Pan prezident proto kvitoval s potěšením, že Věci veřejné znovu předloží novelu o rozšíření pravomocí NKÚ a budou hledat shodu v Poslanecké sněmovně.

Mluvili jsme také o ústavní stížnosti, kterou podaly Věci veřejné na církevní restituce, na formu navracení majetku. Také v tomto případě kvitoval pan prezident naši snahu s potěšením, protože to paragrafové znění zákona vnímá jako velmi špatné.

Bavili jsme se i o problematice hazardu a porušování zákona samotnou vládou, kdy kabinet, zejména ministerstvo financí, nebere na vědomí ani zprávu ombudsmana, upozorňující, že je porušován zákon při povolování videoterminálů. Ta povolení jsou vydávaná naprosto v rozporu se zákonem a nese to s sebou skutečně hodně lidských tragédií. Obce jsou ale na to v tuto chvíli krátké, protože ministerstvo financí povoluje videoterminály jako na běžícím pásu. Ti postižení se už v této souvislosti chystají podat dokonce trestní oznámení přímo na vládu, a pan prezident se o to velmi živě zajímá. Slíbila jsem proto, že mu k této věci předám veškeré informace a budu ráda, bude-li tuto věc probírat, až bude na vládě a bude s vládou hovořit.

Probírali jsme s panem prezidentem také Lesy ČR, další věc, která padá vysloveně na hlavu premiéra Petra Nečase. V tuto chvíli probíhá jakési zcela netransparentní výběrové řízení na funkci ředitele společnosti Lesy ČR. Nejsou k tomu žádné informace, média pouze spekulují, kdo vlastně sedí v té výběrové komisi. Nejsou známa ani jména lidí, kteří se do výběrového řízení přihlásili. Díky práci investigativních novinářů se nějaké informace objevily, ale v zásadě je to velmi netransparentní. Také tato situace pana prezidenta velmi zajímá.

Víme, že jste se dokonce chystala podat trestní oznámení, bude-li vybrán ekonomický náměstek společnosti Lesy ČR.

Ano, řekla jsem, že podám trestní oznámení na pana premiéra, v případě, že to bude ekonomický náměstek pan Gaube. Pravda, ono je možné i to, že vyberou ještě nějakého jiného „experta“, takže uvidíme, jak ta situace dopadne. Vůbec nemám pocit, že by vláda měla zájem situaci v Lesích České republiky stabilizovat. Nejde jen o tunelování tohoto státního podniku přes zakázky, ale jde i o samotnou těžbu dřeva a o situaci v českém dřevozpracovatelském průmyslu i v lesnických odvětvích.

Jde tedy o prodej stromů takzvaně „na stojato“?

Je to tak, tento systém je velmi netransparentní a mluví se o únicích v řádu miliard korun. Celá ta situace v podniku Lesy ČR byla nastavena tak nešťastně, že nejprve se celé to odvětví vlastně monopolizovalo, aby pak ti giganti zkrachovaly. V tom odvětví zůstala velká řada lidí bez práce a zvlášť pro ty chudší regiony, je to doslova tragédie. Premiér pak sliboval, že přehodnotí takzvanou „Dřevěnou knihu“, že se bude o dění v Lesích ČR zajímat hlouběji, a protože jsem v takových věcech dost vytrvalá a neúnavná, tak to opravdu pečlivě sleduji. Nestalo se vůbec nic! Takže to jde vysloveně na hrb této vlády. Jsem proto ráda, že se o to zajímá také pan prezident Zeman.

V poslední době se opět objevily zprávy o financích Věcí veřejných, o nějakých hotovostních platbách a neprůhlednostech? Co je na tom pravdy a proč zrovna nyní?

Myslím, že jsou ve hře tři zásadní faktory. Za prvé, není tajemstvím, že můj manžel, Vít Bárta, uspěl u soudu, byl očištěn, a řekla bych, že se s tím někdo jen velmi těžce srovnává.

Za druhé, se neustále spekuluje s možností předčasných voleb. Mám ale za to, že pokud to Kalousek neudělá na této schůzi, že se to odkládá. Takže uvidíme, protože stále je to ještě ve hře, takže snaha diskreditovat Věci veřejné je zde také stále přítomna.

A za třetí, čeká VV příští týden (16. 2.) volební konference a manžel dostal nejvíc nominací na post předsedy. Takže si myslím, že jde o takové soustředěné útoky. Já jsem sice neměla na starosti financování strany, ale my jsme prošli forenzním auditem renomované auditorské firmy, což neudělala žádná strana. Jen pro zajímavost, naší auditorkou byla paní Trezziová, tatáž paní, kterou navrhuje Kalousek a TOP 09 na šéfku NKÚ. Je to opravdu osoba vážená a věrohodná. Navíc nás prošetřovala protikorupční policie, v rámci všech těch „morových ran“ jimiž jsme si procházeli. Posvítil si na nás i finančně-analytický útvar ministerstva pana Kalouska.

Proto v tomto případě nevěřím investigativě pana Kroupy, nevěřím jeho důkazům, které jsou opět z dílny Škárka, Kočí a spol. A pokud má skutečně nějaké důkazy, nechť to šetří Policie ČR. Ať to šetří policie, protože my jsme prošli tolika anabázemi, že toto už mě prostě nerozhodí.

Hovořili jste s panem prezidentem také o možné spolupráci s jinými stranami, například se Stranou práv občanů – Zemanovci (SPOZ)?

S panem prezidentem jsme o této věci přímo nemluvili, jen jsme zmínili styčné body, které mají Věci veřejné se SPOZ. Já jsem osobně ale jednala s předsedou SPOZ, panem Vratislavem Mynářem o přímé volbě prezidenta, kterou se nám ve sněmovně podařilo prosadit. Ale těch bodů je samozřejmě více.

Je to například celostátní referendum, které zde ve sněmovně leží zaparkované. Ten zákon z vládní dílny je sice špatný, ale i tak bych byla ráda, kdyby byl propuštěn do druhého čtení. Nic se ovšem neděje.

Dalším styčným bodem je přímá volba starostů. Tato volba nám, ještě v době, kdy jsme byli v koalici, byla přislibována. Od té doby, co ale od nás odpadli naši milovaní odpadlíci, veškeré pozitivní věci, které se nám do koaliční smlouvy podařilo prosadit, jsou buď zaparkované, nebo už zcela rozdupané a rozcupované.

Takže s panem prezidentem jsme se bavili spíše o těchto styčných bodech. Jsou tu ještě anonymní akcie, majetková přiznání, a to jsou věci, které nás pojí jak s panem prezidentem, tak se SPOZ. A v této komunikaci budeme určitě pokračovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…