Klaus: Členství v EU nám možná i škodí

18.01.2012 6:55

Prezident Václav Klaus podle dnešní Mladé fronty Dnes v úterý na konferenci v Rijádu řekl, že efekt členství Česka v Evropské unii je velmi malý, ne-li negativní.

Klaus: Členství v EU nám možná i škodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Můj odhad je, že čistý pozitivní efekt členství v EU je velmi malý, ne-li negativní. Velmi pomalý ekonomický růst naznačuje, že by opak mohl být pravdou," citoval list z prezidentova projevu.

Evropa zlenivěla

Na konferenci s tématem Jak modernizovat ekonomiku arabského světa Klaus také usoudil, že Evropa už nebude ekonomickým tahounem. "Evropská 'soziale Marktwirtschaft'n preferuje volný čas a dlouhé prázdniny na úkor tvrdé práce. Preferuje spotřebu oproti investicím, zadlužování se oproti úsporám," uvedl podle deníku Klaus.

"Evropská dluhová krize je nevyhnutelným důsledkem zavedení jednotné měny pro země s velmi odlišnými ekonomickými parametry," řekl dále podle Mladé fronty Dnes český prezident. Česko nemá podle něj v tuto chvíli žádné ambice do eurozóny vstoupit. Za zmínku ovšem stojí, že právě Klaus byl jedím z politiků, kteří od počátku devadesátých let prosazovali vstup Česka do EU. Lze však také namítnout, že unie se za posledních dvacet let značně proměnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…