Klaus: Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

17.11.2010 10:14

Poválečné násilí Čechů na Němcích bylo nesrovnatelně menší než násilí páchané nacisty v okupovaných územích. Je frustrující, že se na tuto proporci a časovou posloupnost zapomíná. Prezident Václav Klaus to ve středu řekl při pietní akci připomínající odpor českých studentů proti nacistické moci.

Klaus: Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

Prezident Václav Klaus vydal své první prohlášení u příležitosti oslav 21 let od sametové revoluce. Krátké prohlášení vydal u Hlávkových kolejích v Jenštejnské ulici v Praze 2, kde se konala první vzpomínková akce.

Klaus by se měl později přesunout k pamětní desce na Národní třídě, kde zapálí svíčku. Na místě by se měl mimo jiných setkat s premiérem Petrem Nečasem a končícím pražským primátorem Pavlem Bémem (oba ODS).

Neoprávněná česká hrdost?

Podle Klause by Češi neměli být hrdi na to, co někteří jejich spoluobčané dělali po válce, když situaci využili k vyřizování osobních účtů i k ničím neobhajitelným sadistickým činům.

"Ale ani v tom nesmíme ztratit proporce. Domnívám se totiž, že se součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech," uvedl ve středu prezident. 

Klaus je znepokojen

Prezidenta prý vytáčí, že v médiích i politické debatě roste nesouměrnost mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením druhé světové války, událostem v jejím průběhu a událostem po jejím skončení.

"Jsem frustrován z absence důrazu na klíčový význam časové posloupnosti a kauzální příčinnosti těchto událostí. Jsem frustrován ze ztráty chápání proporcí a hloubky tragičnosti těchto událostí," apeloval Klaus.

Smysl vzpomínkových akcí, včetně 17. listopadu, podle Klause není pouze v připomínání historické pravdy, ale i v "nastolování požadavku, aby překroucená historie nebyla používána jako argument pro dnešek a už vůbec ne pro budoucnost".



Čtěte také:

SLEDUJEME: Události spojené se 17. listopadem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…