Klaus je zrádce a dobytek, říká strážník, který kvůli amnestii vrátil medaili

16.04.2013 15:47

ROZHOVOR Jediný městský strážník v Třebenicích na Litoměřicku Tomáš Rotbauer pochytal stovky celostátně hledaných zlodějů a násilníků, za což od policejního prezidenta dostal v roce 2009 Medaili cti. Tu však před pár dny vrátil exprezidentu Václavu Klausovi. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se policista rozpovídal o důvodech, které ho vedly k tomuto rozhodnutí.

Klaus je zrádce a dobytek, říká strážník, který kvůli amnestii vrátil medaili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Před rozhovorem byl strážník a autor knih o letcích a četnictvu Tomáš Rotbauer na tréninku. Zrovna mu tam někdo ukradl medicinbal. Policista se jen pousmívá, když redaktorka reaguje tím, že někdo jako on určitě zvládne lapku vypátrat. Vždyť získal medaili za dopadení a zadržení vysokého počtu celostátně hledaných pachatelů trestné činnosti a řidičů bez ŘP, kterou se rozhodl kvůli amnestii vrátit Václavu Klausovi, protože prý musí některé z propuštěných zločinců znovu chytat.

Po pořízení rozhovoru reagoval někdejší tajemník prezidenta Ladislav Jakl na strážníkův protest otevřeným dopisem. Přinášíme ho ZDE.

Už máte nějakou reakci?

Mám spoustu reakcí! Volali mi dva senátoři, podpořili mě ředitelé divadel, spousta policistů, kteří pracují ´na ulici´, myšleno dobře – nemluvím teď o důstojnících. Mám dopisy, maily, na Facebooku odkazy, takže jsem mile překvapen.

Negativní reakce žádné?

To akorát od důstojníků od policie... Od těchto darmožroutů jsem to čekal, takže to mě naopak vůbec nepřekvapuje. Myslím funkcionáře, kteří jen lezou hlavounům do zadku. Ale jinak reakce lidí na ulici nebo když jsem si skočil na pivko, na trénink - tedy normální lidé, kteří chodí normálně do práce - to vnímají a protestují úplně stejně, takže jsem za ty reakce rád.

Takže cítíte, že jste udělal gesto symbolické, které vyjadřuje postoj nejen váš…

Asi bych nepoužil výraz ´gesto´, osobně se mi to pojí s něčím neupřímným. Slušný člověk protestuje a protestovat má. Já jsem si té medaile nesmírně vážil. Myslím, že těch celostátně pochytaných byla opravdu spousta a když jsem medaili dostal, byl jsem opravdu pyšný! Když se na to podívám: Aby paní Rollinsová se měla dobře nebo někdo támhle z firmy AZ se měl dobře, tak pan Klaus je člověk, který podle mě zákon porušil – jako člověku i policistovi se mi to jeví jako neskutečný nepořádek v téhle republice. Nikdo, nikdo se proti tomu nepostavil – ani policejní odbory, ani nijak zvlášť senátoři nepovstali. Připadá mi to jako zrada na tomto národu. Spousta těch legionářů a letců kdysi v Anglii, co dokonce umírali, kdyby toto viděli, budou se otáčet v hrobě! Pro mě je to ostuda.

Chápu dobře, že z Prahy z prezidentské kanceláře, kterou jste požádal o navrácení medaile bývalému prezidentovi, reakci žádnou nemáte?

Ne. Já jsem slušně požádal prezidentskou kancelář s tím, že nevím, kde zrádce Klaus bydlí, aby mu to předali. Poslal jsem mu to na Hrad a doufám, že mu to předají. Nečekám, že to něco změní. Ale může tenhle systém aspoň unavovat, aby se přidali další, aby za pár let třeba padnul. Je správné se nenechat! Panu Klausovi by to mělo připomenout, co vlastně udělal a že by se mohl stydět.

Opravdu si myslíte, že Václav Klaus je člověk, který se při tom bude stydět?

Člověk s jeho náturou, od roku 1989, který prodal tenhle národ, se stydět neumí…On je pro mě něco jako – abych to řekl slušně - zaprodanec a zrádce. Ale těch je tam víc – Kalousek, komunisté i Zeman. Já se vůbec nedivím výsledku voleb. Byl jsem zklamán, jak mohou vítězit komunisté – to jsme všichni zapomněli? Nebo že tu máme pana Zemana, tio podle mne také není žádná výhra.

Tak jak sám naznačujete – třeba lidé neměli moc z koho vybírat….

Ty volby byly předem předurčené. Já si myslím, že nejen pan Klaus, ale i řada dalších politiků rozházeli karty a po roce 1989 viděli, kam to přeci spěje. Tady se neudělalo nic. Jakýkoliv krok se provedl, tak to nebyl krok, který by zachoval Čechy.

Očividně politiku sledujete. Vnímáte a hodnotíte hodně a podrobně politické dění?

Asi každý do politiky trochu zasahuje, nebo lépe řečeno politika zasahuje nám do života. To mám tady žít za podmínek, že někoho chytnete a budete ho muset hned pustit nebo dostane nejnižší tresty? Nemyslím si, že jsou špatné zákony, ale prostě další orgány v trestním řízení nedělají to, co mají. Bojí se, dávají nízké tresty. Je to frustrující, demotivující. Nehledě na to, že ti lidé svou práci dělají rádi, ať jsou to hasiči, záchranáři, policisté. Řada z nich, které potkávám na ulici, dělají práci opravdu ze srdce. A nemají ani dvacet tisíc. Nemají jak uživit rodiny. A tihle sociálové, kteří vlastně produkují současnou společnost, která pak vlastně dělá ty volební hlasy, má tady deset dětí... Dochází k obrovskému nepoměru sil!

Mluvil jste o trestech – předpokládám dobře, že rovněž patříte mezi odpůrce rušení věznic, což se dotýká i našeho Ústeckého kraje?

Slyšel jsem na toto téma zajímavou diskuzi od jednoho vysoce postaveného důstojníka policie Severočeského kraje – peníze se musí nějakým způsobem šetřit. Zhruba třicet tisíc korun stojí každý jeden, co si odpykává trest, to se musí někde ušetřit. Když si tedy představíte, že se tady dvacet let jenom kradlo, nic jiného se nedělalo, není ani lidu král, jenž by tu zemi zachoval…Tady není nic a vůbec se tomu nedivím…

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Hodně se zabýváte historií, vydal jste již několik publikacích například na téma letců RAF, které jste již před chvílí zmínil. Měli by se dnešní papaláši ohlédnout a poučit se v historii, v tom, za co a proč se bojovalo a podobně?

Považuji se za laického historika. Nyní připravuji pátou knihu. První byla o letcích RAF, další o holocaustu v severních Čechách, pak historie četnictva a historie vojáků z Ruska v podobě legií. Ta nejnovější bude opět o "RAFácích". Ty knihy mají úspěch, jsem za ně moc rád. A je to tam – to, proč mluvím i vzhledem ke své práci: Letci neumírali pro nic za nic! Tihle chlapi bojovali, měli nějakou morálku, ale vždycky za nimi někdo stál, kdo je jen využil. Ona ta exilová vláda pana Beneše také nebyla tak skvělá, to si nemyslete. Vždycky tam je s prominutím nějaký dobytek jako byl Husák, pak Zápotocký, Beneš, Klaus, Zeman…

Já mám za to, že je nějaká nadnárodní společnost, která tohle všechno řídí. To prostě není možné, aby nám tady čtyřicet let vládnul bolševik, předtím nás tady necelých sedm let utlačovali nacisté a teď tady žijeme v područí Evropské unie. Němci vyvolali první světovou válku, druhou světovou válku a teď nevládnou samopalem, ale Evropskou unií. Vždyť to Řecko… To je jen zase úmysl vládnout celé Evropě.

Takže s panem Klausem – s nadsázkou řečeno – máte něco společného: nepříliš kladný vztah k Evropské unii?

Víte co? On je přeci oportunista a alibista. Podívejte se, když v roce 1989 nastartoval kuponovou privatizaci. Byl jakýmsi jejím otcem. Tak to byl první impuls, kdy první peníze tenkrát z Československa opustily naši hranici. A on pak gestem, ke svému odchodu, se bude stavět proti Evropské unii? Nebo Lisabonská smlouva! Já myslím, že to je opravdu směšné. To musí být přeci naprosto každému jasné. Já se normálně ani nechci k tomuto tématu vyjadřovat… Je to alibismus úplně nejvyššího řádu! To je taková ostuda, že si ten člověk nevidí do pusy a ještě se přiblble usmívá. To snad není pravda.

Zmínil jste na začátku rozhovoru frustrace z toho, že vaše práce, za kterou jste dostal medaili, šla amnestií vniveč. Byl to horší pocit, než když o vás a vašem soukromí bulvár v souvislosti s rozchodem s Kateřinou Kornovou asi před dvěma lety psal jako o někom, kdo byl kvůli svému tetování obviněn z nacismu?

To se nedá srovnávat – pro hlupáka je každý hlupák. Tehdy nešlo ani tak o mě, ale o bulvár a okurkovou sezonu. Novináře z těchto směšných časopisů určitě nelze srovnávat s něčím, co je pro mě tak prioritní a důležité jako byla amnestie.

A co ten medicinbal, vypátráte pachatele?

Já nejsem tak dobrej. Já mám všechny informace od lidí. Snažím se k nim chovat hezky. Nedávat jen tak někomu pokuty. Od toho tu policie není. Je to o přístupu. Já mám rád lidi a svou práci. Jen nám tu vládne dobytek…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …