Klaus má pravdu. EU je marxistická, říká známý euroskeptik

12.05.2011 16:02

Na euroskeptickém serveru EUportal.cz vyšel rozhovor s britským konzervativním politologem, žurnalistou a předním euroskeptikem Johnem Laughlandem, kterému v Česku vyšla kniha Znečištěný pramen o nacistických kořenech poválečné evropské integrace.

Klaus má pravdu. EU je marxistická, říká známý euroskeptik

Laugland dlouhodobě říká, že Evropská unie sdílí řadu stejných postojů jako nacisté, zejména nenávist k národním státům. Uvedl také, že řada výslovně geopolitických záměrů EU, zejména představa Kerneuropy (jádra Evropy), není ničím jiným než oživením německých hegemonistických plánů. Mnoho německých politiků v době nacismu, ale také během první světové války, usilovalo o vytvoření Mitteleuropy, kde by mělo Německo ústřední a vůdčí postavení.

"Jan Zahradil při příležitosti vydání této knihy rozeslal všem poslancům ODS oběžník, ve kterém doporučoval knihu neprodleně zakoupit, protože by mohla být vzhledem ke svému obsahu zakázána. Sám jsem knihu rovněž zakoupil a nelituji téměř 400 korun, za které je prodávána," uvedl o knize europoslanec Hynek Fajmon.  

Marxistická utopie

„Nicméně v časopise The Monist jsem evropskou integraci označil rovněž za ´marxistickou utopii´, neboť jsem přesvědčen, že je do velké míry řízena postmoderními a marxistickými myšlenkami o neustálé revoluci a odstranění státu. Mnoho stoupenců EU miluje EU právě proto, že podle nich ztělesňuje jejich ideál beztvarosti. Ze stejného důvodu řada neomarxistických disidentů ve východní Evropě uvítala s otevřenou náručí volný trh, jelikož byli toho názoru, ostatně stejně jako Marx, že je více revoluční a snadněji naruší tradiční vazby, jako jsou národ a rodina, než spíše ´reakční´ podoba socialismu, která převládla v zemích sovětského bloku," řekl v rozhovoru Laughland.

Britský euroskeptik míní, že rozpad eurozóny je nevyhnutelný. Je podle něj jen otázkou, a to velkou, kdy k tomu dojde. Na finančních trzích vládne značný stupeň nejistoty a euro je pouze jedním z důvodů obav.

Protikřesťanská EU a vzestup islámu

„Svatá říše římská byla vyloženě křesťanská a bez papeže není vlastně ani myslitelná. EU oproti tomu ve své připravované ústavě a Lisabonské smlouvě zavrhla byť jen pouhou zmínku o křesťanském dědictví Evropy. Rocco Buttiglione byl odmítnut jako komisař, protože je katolík. A v tomto roce nechala Evropská komise vytisknout několik milionů školních diářů, v nichž jsou uvedeny islámské, sikhské a jiné svátky, ale chybějí Vánoce a Velikonoce," vyjádřil se katolík Laughland k tomu, že někteří jeho souvěrci podporují EU. EU podle něho nejenže nemá původ v křesťanském myšlení, ale stala se vyloženě protikřesťanskou.

Laughland varoval i před vzestupem islámu v Evropě. V Británii je nyní nejčastějším jménem pro narozené chlapce Mohamed. „Počet muslimů v Británii stoupl od roku 2001 o 74 procent.

Důvodem není pouze nízká porodnost Evropanů a ztráta křesťanské víry. Myslím si, že vzestup islámu v Evropě i jinde ve světě je také vzdorem proti poživačné bezbožné společnosti," myslí si Laughland.

Klaus má pravdu

Laughland ocenil i postoje českého prezidenta Klause. „Jako obvykle, s prezidentem Klausem nejen souhlasím, ale považuji jeho slova za velmi pronikavá. Zejména oceňuji jeho historický pohled, že státnost a národnost jsou něčím, co jsme z minulosti zdědili, nikoli, co jsme si vybrali. Má pravdu, když odmítá tvrzení, že stát je nějaký neutrální prostor, zaměnitelný s jakýmkoliv jiným prostorem. Právě naopak, stejně jako si člověk nevybírá své rodiče, tak si nevybírá ani svou národnost, ta ho dělá tím, čím je," řekl Laughland. Ten měl před několika lety i přednášku pro Klausovo Centrum pro ekonomiku a politiku. 

John Laughland vystudoval filosofii na Oxfordské univerzitě, později přednášel na Sorbonně a Pařížském institutu politických věd. V současné době vyučuje v Institutu pro demokracii a spolupráci v Paříži. Zastává rovněž post ředitele v Evropské nadaci.

V minulosti přispíval nebo stále přispívá do předních světových periodik, např. The Guardian, The Sunday Telegraph, The Spectator, Brussels Journal, The Wall Street Journal, National Review nebo The American Conservative. Je autorem řady knih, mj. The Death of Politics, The Tainted Source (česky Znečištěný pramen, Prostor Praha 2001), Le tribunal pénal international nebo Schelling versus Hegel.

Laugland poskytl rozhovor českému časopisu tradičních katolíků Te Deum. Interview zveřejnil se svolením EUportal.cz. Přečíst si ho můžete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lp, jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…